Profiel

Naam:   Harry Rullmann  Geboortejaar:  1953
Woonplaats:  Alverna (gemeente Wijchen), sinds maart 2021

Omschrijving:
Welkom op deze site over mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ik vertrok op 12 juli 2010 naar Frankrijk en begon in Vézelay aan mijn tocht over de Via Lemovicensis (ook Voie de Vézelay) naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Helaas moest ik de tocht op 9 augustus 2010 afbreken en terug naar huis, ik was inmiddels gevorderd tot Le Moulin de Piis, 7 km na La Réole. De reisverslagen van deze tocht en de reden van mijn noodgedwongen terugkeer staan onder de categorie “Via Lemovicensis 2010“.

Op 27 mei 2011 pak ik de draad weer op waar ik in 2010 gestopt ben. Met de trein reis ik naar La Réole, waar ik vanaf het station naar Le Moulin de Piis wandel. Op 7 juli 2011 kom ik in Santiago aan. De reisverslagen van deze tocht staan voor de etappes tot Saint-Jean-Pied-de-Port onder “Via Lemovicensis 2011“, en voor de Spaanse etappes onder de categorie “Camino Francés“.

De meeste pelgrims die eenmaal in Santiago de Compostela zijn aangekomen weten het: je raakt besmet met het pelgrimsvirus. Daar heb ik dus ook in een bepaalde mate last van. Bovendien heeft het vrijwilligerswerk in herbergen onderweg zo’n indruk op me gemaakt, dat ik dit ook wil doen. Inmiddels heb ik zowel in 2013, 2014, 2015 als 2019 een periode van 2 weken hospitaleren in Roncesvalles doorgemaakt. De eerste helft van april 2022 heb ik samen met Chris Strijbos gewerkt als vrijwilliger in de Huiskamer van de Lage Landen van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ), op de 1e verdieping van het pelgrimsburo in Santiago. Wij waren het eerste team en hebben de huiskamer geopend, en zowel huiskamer als verblijfsappartement klaargemaakt voor een nieuw vrijwilligersjaar.

En zelf blijven pelgrimeren natuurlijk. In 2013 en 2014 korte aanloopperiodes op weg naar het hospitaleren in Roncesvalles, en in augustus 2014 de “Caminho Português“.
In april ging ik op pad op de “Via de la Plata“, met een start in Sevilla. Helaas na 5 dagen moeten stoppen wegens een voetblessure, misschien komt er ooit een nieuwe poging.
In augustus 12 dagen op de “Camino Aragonés” van 2 uur aan de Franse kant onder de Col de Somport, naar Óbanos waar de Camino Aragonés aansluit op de Camino Francés. Vandaar terug over de Francés via Pamplona naar Roncesvalles.
In augustus 2016 hebben Jacques Buurman en ik zoals gepland de “Camino Primitivo” gewandeld van Oviedo naar Santiago de Compostela, en aansluitend zijn we doorgewandeld naar Finisterre op de “Camino Fisterra“.
Daarna zijn er meerdere camino’s geweest, naar Santiago en naar Rome. Zie voor een volledig overzicht onder “Naar Santiago de Compostela“.

13 gedachten over “Profiel

 1. Hallo Harry,

  Ik heb je site met grote interesse gelezen. (Van A tot Z)
  Ik ben me namelijk aan het orienteren/voorbereiden om naar Santiago te lopen.
  Daarom wil ik je vragen om als ik vragen heb oid ik bij jou mag aankloppen?

  Mijn planning is om volgend jaar eind mei te gaan lopen.
  Maar het kan ook zo maar zijn dat het 2015 wordt (ligt aan de financieen)

  Ik hoor graag van je,

  Tips zijn natuurlijk altijd welkom
  (Bytheway: ik woon in malden)

  Groet,

  Peter

 2. Hola Harry. Ik heb een tijdje op je blog gelezen over je Portugese caminho
  Erg leuk om te lezen. Herkenbaar .ik liep in 2013 met mijn vrouw vanuit Lissabon. Vorig jaar de camino Ingles vanuit Ferrol en komend mei vanuit Porto via de kust.

  Met vriendelijke groeten

  ALbert uit Rotterdam

 3. Dag Harry,
  Ik ga deze zomer lopen vaan Porto naar Santiago.
  Ik twijfel of ik de eerste helft van september ga lopen of vanaf 22 augustus. Dat laatste heeft mijn voorkeur maar is het dan niet erg druk? en hoe zit het met regen?
  Ik hoop op je advies

  • Hallo Femia,
   Ik ben in 2014 ook op 22 augustus gestart, er waren meer pelgrims op die camino, maar het was niet te druk. Het lukte steeds een slaapplek te vinden. Als je budget wat ruimer is kun je overwegen af en toe een goedkope kamer in een hostal te nemen.
   En tja, het weer. Mogelijk had ik veel geluk, weinig regen gehad. Maar daar in het noordwesten weet je het niet, in Galicië schijnt het nogal eens te regenen. Ik denk dat eind augustus/begin september het geluk aan jouw kant kan zijn, dus gewoon gaan en maar zien hoe het loopt. Genieten doe je sowieso op deze mooie camino!

   Groet,
   Harry

 4. hallo harry ik wil heel graag deze route met mijn sportieve bordercollie gaan lopen eind september, begin oktober. koel genoeg.. maar heb geen idee of ik kan overnachten met mijn hond in een hostel oid. heb jij wandelhonden gezien op je route?
  grtjs nicky

  • Hallo Nicky,
   Ik neem aan dat je de Portugués wil gaan lopen. Helaas wordt op de camino’s die ik heb gelopen vrijwel nergens een hond geaccepteerd, zeker niet in de gemeentelijke herbergen, meestal ook niet in hostals. Een enkele keer is er een mogelijkheid om de hond buiten ergens onderdak te geven, vaak is dat echter geen ideale oplossing. Misschien is kamperen of overnachten in de buitenlucht dan de oplossing, als je jouw hond perse mee wil nemen.
   Vg, Harry

 5. Beste Harry,

  Kun je me laten weten uit welke gids je de routekaartje hebt die op je website staan bij Camino Aragones?
  Ik ga komende zomer lopen van Somport naar Puente la Reina en zoek nog een duidelijke beschrijving.

 6. Harry,

  Dank voor je aantrekkelijk verhaal in Elst.
  Ik heb ervan genoten.
  Je noemde in je verhaal een aantal andere bronnen. Die heb ik niet kunnen noteren.
  Kun je die even aan me toesturen.
  Bvd.

 7. Beste Harry,

  Ik heb een vraag over de etappes van Porto naar Santiago. Ik heb dit jaar van SJPdP naar Santiago gelopen en wil in mei vanaf Porto starten. Ik voeg mijn mailadres bij. Wil je mij mailen zodat ilk mijn vraag via de mail kan stellen? Dankjewel.

 8. Beste Harry,
  via een andere blz. heb ik gereageerd op de prachtige film die je hebt gemaakt over/van het Jacobspad door Limburg en Duitsland.
  Graag nodig ik je uit voor een presentatie voor de leden van de regio Limburg.
  Over het hoe en wanneer ga ik in de regio werkgroep bespreken.
  Ben je bereid om naar Roermond af te reizen.

  Hartelijke groet , Jan Houben.

 9. beste Harry, graag wil ik een keer sparren over pelgrimeren. Ben in nijmegen bestuurlid van het Pelgrimshuis IO en bezig met het uitzetten van een pelgrimage door de Overbetuwe (langs kerken en kerkdorpen, vanwege mijn functie als pastoraal werkster in dat gebied). Nog geen cammino gelopen, wel een grote wens om te doen. In coronatijd de Walk of Wishdom gedaan.. Graag een keer contact of we iets voor elkaar kunnen betekenen.
  groeten Margreet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.