Camino Francés

De Camino Francés start officieel in Roncesvalles, maar kent een aanlooproute door de Pyreneeën. Vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles is de hoge route 26 km lang; je klimt eerst van 200 meter hoogte gedurende 20 km naar een hoogte van 1.400 meter, dan begint de afdaling naar Roncesvalles op 900 meter hoogte.

Vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port is het ongeveer 800 km naar Santiago, afhankelijk van de varianten die je op de route op meerdere dagen kunt kiezen.

Routegids Camino Francés

Routegids
Camino Francés

Voor het volgen van de Camino Francés gebruik ik de gids van Paco Nadal: Te voet naar Santiago de Compostela, editie 2008. Deze versie van de gids is in een ringbandvorm gegoten. De eerste 33 bladzijden bevatten algemene informatie. Daarna volgen zo’n 25 bladzijden met 6 etappes van de Camino Aragonés, die van de Colle de Somport naar Puente la Reina loopt.
Het gedeelte over de Camino Francés begint met de aanlooproute over de Pyreneeën van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles. Ik heb alle routeblaadjes die ik nodig heb eruit gescheurd, en kan dus na elke dagetappe weer afscheid nemen van wat gewicht. De route-informatie is alleen handig om te kijken waar je onderweg iets te eten en drinken kunt nemen, en voor welke herberg je eventueel wil gaan die dag. Ook  de hoogteverschillen worden goed in kaart gebracht. De routekaart zelf is overbodig voor het vinden van de route, die is perfect aangegeven. De bestelgegevens van deze gids zijn:

Te voet naar Santiago de Compostela
Paco Nadal
ISBN 978-90-389-1838-9
1e druk
256 pagina’s
ringband
verschenen 2008 (inmiddels is er een editie 2012, maar niet meer in ringband)
€ 24,95
590 gram

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.