Dag 5: naar Badia Prataglia

Datum: 23 augustus 2022
Afstand: 7,9 km
Stijgen: 510 m
Dalen: 490 m
Weer: strakblauw, 18 tot 22 graden

Eerst antwoord op de reactie van Hans. Vooral gisteren waren we zeker 2x verkeerd gelopen als we de route niet met de GPS route gecheckt hadden. De beschrijving is niet altijd duidelijk, en soms ontbreekt een wegwijzer. En soms wijken de auteurs van onze gids af van de Via Francesco die bepijld is. Elisabeth uit Stuttgart gebruikt een Outdoorgids van deze tocht, en die route wijkt ook wel eens af van onze route. Mijn mening: zonder GPS zou ik niet gaan lopen, tenzij je af en toe verkeerd lopen (met flink klimmen en dalen) niet erg vindt. 

Dan vandaag: na ons ontbijt bij Bartoni bezoeken we de kerk van het Monastero di Camaldoli. 

Kerk van Monastero di Camaldoli

Daarna over de brug, de oorspronkelijke klim is vanwege een bergverschuiving afgesloten, dus we gaan een paar honderd meter verder omhoog. Niet dat dit uitmaakt, beide zijn gigantisch steil. Wij vinden het eigenlijk van de zotte zo steil, bij regen moet dit toch niet te doen zijn, het risico van naar beneden glijden is dan groot. Een echtpaar uit Bayern bevestigt het: wahnsinn, fast senkrecht hoch!

Lastige klim
Wel indrukwekkende bossen

We blijven steil klimmen de eerste 300 hoogtemeters omhoog, maar geleidelijk aan gaat het iets makkelijker en liggen er minder losse stenen. 

Over een beek

Bij rifugio Cotozzo hebben we al veel hoogte gewonnen. Verder klimmen tot een wegwijzer naar Badia Prataglia, daarna een stukje dalen, een beek over.  We mogen nog een aardig tijdje tot ons eindpunt. 

Bovenste bordje!

Vandaag slechts 8 km met steil klimmen en dalen, en een halve rustdag. Morgen is onze koninginnetocht, ruim 1.100 meter omhoog en bijna 1.000 meter omlaag over bijna 17 km. De laatste paar km lopen we door hoge varenvelden, eerst omlaag, daarna een stuk steil omhoog. 

Door de varens

Dan begint de steile afdaling naar Badia Prataglia, dat we door de bomen zien liggen. Ons eerste uitzicht vandaag op iets anders dan bomen. 

Eindpunt Badia Prataglia

We stoppen bij Albergo Giardino, ons overnachtingsadres. Eerst een cola en koffie op het terras. Elisabeth en Franz uit Oostenrijk komen na een half uur ook aan, nog een drankje en even kletsen over de route. Allen dezelfde mening, en uitziend naar morgen, het klooster La Verna.

Franz en Hans uit Oostenrijk, Elisabeth uit Duitsland en wij

Eén gedachte over “Dag 5: naar Badia Prataglia

  1. Ha Harry, wat een leuke verhalen schrif je weer. Ik lees ze met veel plezier en ook prachtige foto’s erbij, lees- en kijkplezier!
    Succes morgen en mooie dagen, ik blijf je volgen. Groetje, Else

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.