Dag 12: naar Gubbio

Datum: 20 september 2022
Afstand: 25 km
Stijgen: 650 m
Dalen: 750 m
Weer: zonnig, 8 tot 21 graden

Pietralunga maandagavond bij regen

Vanmorgen vertrokken uit de B&B en na 300 meter op de route. Ongeveer 1 km verder is de weg versperd: verboden toegang, gevaar, meerdere waarschuwingsborden. We overleggen wat te doen: negeren? Risico dat het werkelijk gevaarlijk is of dat we na een aantal km niet verder kunnen. Met de ervaring van ons werk als Hospitalero in de Pyreneeën besluiten we de asfaltweg naar Gubbio te nemen. Als je in de Pyreneeën de waarschuwing negeert en hulpverleners moeten komen draag je zelf de kosten daarvoor, bovendien breng je mogelijk ook hen in gevaar. De asfaltweg bevalt ons best, gestaag klimmen met mooie terugblik op Pietralunga. 

Terugblik op Pietralunga

Zodra we over de bergkam zijn krijgen we zicht op de Apennijnen met een groot wolkendek aan de kant waar de Marche ligt. Veel ellende daar een paar dagen geleden, modderstromen, 11 doden. Wij hebben gewoon vanaf Montecasale geluk gehad. De route blijft leuk, af en toe een auto, en veel uitzicht. 

Apennijnen met daarachter wolken boven de Marche
Uitzicht onderweg

De route wordt een stuk vlakker als we hoog boven ons een kasteel zien liggen. 

Castello di Carbonana

In Mocaiana een bar, koffie en cola. Kort daarna komen we op de oorspronkelijke route, en passeren een huis met een beeld van Franciscus ervoor. 

IJzeren Franciscus

Weer enkele km’s verder zien we Gubbio liggen. 

Gubbio

Zodra we in de stad zijn komen we bij de San Francesco kerk met het beeld van Franciscus die de wolf bekeert. Deze wolf terroriseerde het plaatsje, maar na het gesprek met Franciscus beloofde de wolf geen mensen en dieren meer aan te vallen. 

Franciscus bekeert de wolf
San Francesco kerk

Gubbio is een heel mooi middeleeuws stadje met veel kleine straatjes. Eerst met de lift omhoog naar de Piazza Grande, daarna via steile straatjes naar de Duomo. Geen stempel daar, wel bij het museum 50 meter lager. 

Gubbio
Piazza Grande

2 gedachten over “Dag 12: naar Gubbio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.