Dag 1: naar Pontassieve

Datum: 9 september 2022
Afstand: 20,8 km
Stijgen: 600 m
Dalen: 540 m
Weer: half bewolkt, tot 30 graden oplopend

Ontbijt vlak voor de basiliek en om 7.15 uur beginnen we met onze dagtocht. Op de Ponte alle Grazie een mooie terugblik op de Ponte Vecchio, en de andere kant op over de Arno in de opkomende zon. De eerste 3 uren gaan over asfalt, weinig spectaculair. Naarmate we meer Firenze uitlopen vinden we het ook gevaarlijk worden, er is weinig ruimte aan de kant van de weg. Ook als we van de Arno wegdraaien, langzaam stijgend, is het oppassen met auto’s die hevig hun best doen hun bestuurder zo snel mogelijk op het werk te krijgen. Na het laatste verkeerslicht wordt het rustiger, begint het klimmen en ik heb daarmee veel moeite.  Thuis tig keer de N70 gelopen met vaak extra heuvels, maar hier is het nog steiler en het duurt langer. Ergens bij Rimaggio hebben we geregeld een mooie terugblik op Firenze, dat door ons klimmen steeds kleiner wordt. 

Terugblik op Firenze

Het pad na Villa Vernalese is de climax, tsjonge wat een pittige klim over rotspaden. Ik moet vaker stoppen voor een adempauze. Het is gelukkig wel vaak schaduwrijk wandelen, met andere uitzichten. 

Uitzicht na Vernalese

Geen bar onderweg, helemaal niks. Onze hoop is gevestigd op het Convento dell’Incontro, maar daar zijn alleen banken in de schaduw. En veel stilte. We mogen er wel onze waterfles vullen. 

Rust bij Convento dell’Incontro
Bij Vernalese

We klimmen verder, maar zijn blij als we aan de afdaling naar Sanprugnano beginnen. Niet dat dat makkelijk gaat; smalle paadjes met losliggende stenen, dus rustig aan de voeten goed plaatsen. 

Afdaling naar Rosano

We zijn behoorlijk gesloopt als we rond 14.15 uur in Rosano bij de verkeersweg komen, meteen links op de hoek zit een bar. Cola en wat te eten. Daarna de laatste loodjes naar hotel Toscani da Sempre, inchecken, douchen en rusten. 

Eén gedachte over “Dag 1: naar Pontassieve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.