Camino Primitivo, dag 9: Cádavo-Baleira – Lugo 30 km

Dinsdag 23 augustus 2016

Om 6 uur gaat de wekker, ai, een wekker op vakantie! Reden is de afstand vandaag en de verwachte warmte, en weliswaar niet al te heftige klimkilometers, maar wel een geaccidenteerde route:

na eerst een klim geleidelijk aan omlaag naar Lugo

na eerst een klim geleidelijk aan omlaag naar Lugo

van Cádavo-Baleira naar Lugo

van Cádavo-Baleira naar Lugo

Om 6.40 uur gaan we via de achteruitgang naar buiten en lopen de trappen af naar het plein beneden, waar Barbara al staat te wachten. De eerste 3 kwartier lopen we in het donker, met behulp van een zaklamp is dat redelijk te doen. Dan komt de zon ons helpen.

zonsopkomst na Cádavo-Baleira

zonsopkomst na Cádavo-Baleira

Na 6 km komen we aan bij de kerk in Villabade.

kerk Villabade

kerk Villabade

Nog eens 2 km verder komen we bij een bar in Castroverde, waar we koffie met een grote bocadillo nemen. De helft gaat op, de andere helft mee in de rugzak.

bar/pastelería in Castroverde

bar/pastelería in Castroverde

Het klimmen valt vandaag mee, na Cádavo-Baleira 100 m hoogteverschil, en na Castroverde een kort pittig stukje omhoog. Kort voor Souto de Torres staat een wegkruis met Christus- en Jacobusbeeld.

wegkruis bij Souto de Torres

wegkruis bij Souto de Torres

De overige 20 km naar Lugo zijn niet echt spectaculair. Gelukkig staan in een overdekte schuur bij Gondar frisdrankautomaten met tafels en stoelen, goed voor een koude cola en de rest van mijn bocadillo.

op weg naar Lugo

op weg naar Lugo

Dan de laatste 13 km naar Lugo, het begint echt warm te worden. Met Lugo in zicht dalen we eerst een behoorlijk stuk, om dan weer flink te mogen klimmen om via de Porta de San Pedro het oude centrum in te lopen. Ondanks onze vermoeidheid, de hitte en de drukte van de grote stad zijn we onder de indruk van de geheel intact zijnde stadmuur van 2,1 km en de oude straten. Om 13.45 uur stoppen we in het centrum op een terrasje in de schaduw voor cola en bier. Het laatste stuk naar ons verblijf in Roots & Boots loopt dwars door het centrum, en via de Puerta de Santiago weer het centrum uit naar beneden.

Puerta de Santiago

Puerta de Santiago

Als we vanavond terug willen naar het centrum mogen we dus weer flink omhoog. 400 m buiten de stadsmuur ligt bij de Río Miño hostal Roots & Boots.

Roots & Boots, Lugo

Roots & Boots, Lugo

Beneden in de bar is het heerlijk koel, maar onze kamer ligt op de 3e verdieping, de zolder. Bloedheet, zeer basaal, wel een eigen “badkamer”, maar voor € 14 p.p. mag je niet veel eisen. Na de hete douche even op bed, direct in slaap. Dan naar beneden wat eten, mijn lijf schreeuwt erom. Een broodje hamburger en een La Trappe om het weg te spoelen. Een lekker schepijsje na. Ook onze was afgegeven, wordt vanavond boven gebracht. Ondanks de hitte gaan we om 18.45 uur naar het centrum, waar rond deze tijd druk geflaneerd wordt.

kathedraal Lugo

kathedraal Lugo

in de kathedraal

in de kathedraal

Jacques bij de kathedraal

Jacques bij de kathedraal

Dé plek om te zitten is op een van de terrasjes aan de Praza Maior, met het gemeentehuis aan een uiteinde van het plein. We drinken een alcoholvrij biertje en een flesje water, € 10. meteen weer de prijzen van de grotere toeristische Spaanse stad.

gemeentehuis aan de Praza Maior

gemeentehuis aan de Praza Maior

Nadat we genoeg gezien hebben in de stad wandelen we terug naar Roots & Boots, eerst ertegenover nog even de oude brug over de Río Miño op.

brug over de Río Miño bij Roots & Boots

brug over de Río Miño bij Roots & Boots

Bij Roots en Boots heerst een gezellige drukte op de volle terrasjes aan de voet van de brug, we blijken er later met slapen geen last van te hebben. Morgenochtend beneden maar naar de was vragen, ik val ondanks de warmte als een blok in slaap.

NAAR DE VOLGENDE DAG                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.