Camino Primitivo, dag 4: Tineo – Pola de Allande 27 km

Donderdag 18 augustus 2016

Als ontbijt pan tostada en een té manzanilla (kamille), valt me toch beter op de maag dan die zwarte koffie ’s morgens. Het wordt net licht als we op pad gaan naar Campiello, half bewolkt, koel, prima temperatuur om omhoog te wandelen. En omhoog gaan we nog een stukje, van Tineo op 670 m tot ongeveer 920 m:

omhoog vanaf Tineo

omhoog vanaf Tineo

Een prachtige route met uitzichten.

2 km buiten Tineo

2 km buiten Tineo

3 km na Tineo

3 km na Tineo

4 km na Tineo

4 km na Tineo

Dan weer dalen tot Campiello op 600 m.

na de top op 922 m afdalen naar Campiello

na de top op 922 m afdalen naar Campiello

Hier houden we een rust, we hebben er al 13 km opzitten. Twee herbergen vlak bij elkaar, al veel pelgrims hier zo vroeg op de morgen, die toch willen blijven. Na de cola en bocadillo lopen we verder naar Borres, 3 km verderop. Daarvandaan komen ons pelgrims tegemoet lopen. Wij vragen waarom: in Borres is slechts één kleine herberg met 16 bedden, die is volledig vol. Na Borres is er 25 km niets. Deze pelgrims willen morgen de “hoge” route nemen (top op 1.228 m) en kiezen er daarom voor in Campiello te slapen, doen ze morgen 28 km.
Dit probleem in Borres is de reden, dat wij hebben besloten de “lage” route te nemen (top op 1.146 m). Vandaag lopen we dan 27 km tot Pola de Allande, morgen slechts 18 km tot Berducedo. Tijdens de rust in Campiello gebeld met enkele hostals, bij de laatste reserveer ik een 2-p kamer met eigen badkamer voor € 50, hotel Nueva Allandesa in het centrum van Pola de Allande.

van Borres naar Pola de Allande via de "lage" variant

van Borres naar Pola de Allande via de “lage” variant

van Borres naar Pola de Allande via de "lage" variant

van Borres naar Pola de Allande via de “lage” variant

Na Borres klimmen we weer 100 m, dan komt de splitsing tussen de hoge traditionele route en de lagere nieuwe variant.

splitsing tussen hoge en lage route

splitsing tussen hoge en lage route

We vervolgen onze weg via La Mortera naar de Alto de Porciles op 770 m, goed voor een pauze.

op weg naar La Mortera

op weg naar La Mortera

In de buurt van Porciles stuiten we nog op een oud kapelletje.

kapel bij Porciles

kapel bij Porciles

Vandaag is een erg mooie route, volop natuur, bergachtig.

tussen Porciles en Pola de Allande

tussen Porciles en Pola de Allande

Om 15.30 uur zijn we bij het hotel in het centrum, mooie kamer en dito badkamer. En een fijne bar beneden, eerst twee biertjes, vandaag waren de 27 km pittig, dus we hebben het verdiend. Daarna het vaste ritueel: douchen, kleren wassen, dutje doen.

Om 19 uur gaan we ergens koffie drinken en flessen water kopen. Daarin ben ik zeer stellig, ik vul mijn camelbag alleen met flessenwater, nooit uit de kraan (in Spanje dan). Het water schijnt best goed te zijn, maar bevat veel chloor, en niet elk maag-/darmstelsel reageert daar even goed op.
Om 20 uur melden we ons in het hotelrestaurant voor het menu. De eigenaar probeert ons een uitgebreider menu voor € 15 aan te praten, onze gids waarschuwde al voor deze praktijk. Het extra menu biedt meer vlees (cerdo, ternera), maar we laten weten liever vis te eten, of hooguit pollo als vlees. Het is erg druk in de eetzaal dus het eten zal best goed zijn. Uiteindelijk verwent de eigenaar ons met een soort groentenomelet, daarna aardappeltortilla, zwaardvis, en een soort cake als toetje. met nog wat kleins tussendoor. Onduidelijk of we hiervoor nu € 15 of € 10 moeten betalen, we zullen zien morgenochtend als we de kamer betalen (dan blijkt het toch € 10 te zijn, geen geld).

Om 22 uur gaan we naar bed. Voor morgenochtend wordt regen verwacht, jammer juist nu met die bergetappe, maar wat doe je eraan?

NAAR DE VOLGENDE DAG                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.