Camino Primitivo, dag 5: Pola de Allande – Berducedo 18 km

Vrijdag 19 augustus 2016

Om 7 uur op, in de bar beneden een goed ontbijt. Terwijl we ontbijten begint het te regenen. Eerst een bui, daarna motregen. Met de poncho aan gaan we om 8 uur op pad. De eerste 3 km naar Peñaseita gaan redelijk omhoog, afwisselend veldweg en asfalt.

van Pola de Allande naar Berducedo

van Pola de Allande naar Berducedo

van Pola de Allande naar Berducedo

van Pola de Allande naar Berducedo

Na Peñaseita is het klimmen tot La Reigada goed te doen, daarna zijn sommige stukken behoorlijk steil en stenig. Zeker met dit natte weer goed uitkijken waar je de voeten zet. Soms is het even droog, dan weer motregen, maar de route is prachtig.

van Peñaseita verder omhoog

van Peñaseita verder omhoog

af en toe rusten tijdens de klim

af en toe rusten tijdens de klim

Verder omhoog naar de pashoogte op 1.146 m.

naar de Puerto del Palo

naar de Puerto del Palo

mooi rotsig pad langs een beek

mooi rotsig pad langs een beek

Met nog een dikke 200 m klimmen voor de boeg bereiken we de autoweg, een Italiaanse op leeftijd komt ons vanaf de berg tegemoet lopen. We vragen of er iets aan de hand is. Ze durft niet verder, het pad omhoog is erg smal en het wordt steeds mistiger, zodat ze liever via de weg gaat. Wij besluiten wel omhoog te klimmen. Jacques is veel sneller dan ik, op gegeven moment verdwijnt hij uit zicht. De route is echter goed aangegeven en ondanks de mist goed te vinden, ook geen overdreven smalle paden langs een afgrond of zo. Totdat we bij een soort veld komen, volgens mij geven de routeaanduidingen aan dat ik hier dwars overheen moet. Een eindje verder, aan de andere kant van het veld, staat weer een routepijl bij een paadje, dat volg ik verder omhoog tot ik boven op de bergkam kom. Daar staat Jacques ook, enigszins ongerust, hij had de aanduiding over het veld gemist en is via een ander paadje boven gekomen. Daar had hij twee pelgrims gevraagd of ze mij gezien hadden, gepasseerd waren, nee. Maar goed, we zijn er weer.
Hier boven regent en waait het behoorlijk, onaangenaam weer. We gaan maar direct de afdaling in, op weg naar Montefurado.

afdaling naar Montefurado

afdaling naar Montefurado

Hoewel er in Montefurado niets te halen is, schuilen we even onder het afdakje van een kapelletje om iets te eten en drinken. Hier maken we kennis met Fransman Xavier en Duitse Barbara.

schuilkapel in Montefurado

schuilkapel in Montefurado

Nog ruim 4 km tot Lago, daar krijgen we in Bar Casa Serafín eindelijk een bakkie koffie en een broodje. Meteen maar een cola erbij voor de dorst. Nog 4 km in lichte regen tot Berducedo, dan hebben we deze korte maar zware etappe gehad. Om 13.45 uur zijn we hier, de laatste herberg in het dorp hebben wij geboekt, Camin Antiguo. Volgens onze gids duur en de eigenaresse vaak onvriendelijk. Duur kan, de (erg mooie) kamer met mooie badkamer kost € 60 inclusief ontbijt, de eigenaresse is vriendelijk, maar zakelijk. Credencial en ID inleveren totdat er betaald is, we krijgen kranten voor onze natte schoenen, en een eigen droogrek voor onze natte kleren.
Na de vaste prik lopen we terug het dorp in naar Bar Marques, het is inmiddels droog. Hier eten we een lekker middagmaal, Jacques regelt via booking.com een kamer in Fonsagrada voor overmorgen, ik probeer voor morgen bij de jeugdherberg in Castro een paar bedden te regelen. Dat lukt pas later, dan hebben we zekerheid van een bed voor
€ 13 p.p., met de mogelijkheid tot avondeten voor € 9 en ontbijt voor € 3.
Bij de andere herberg waar Xavier slaapt drinken we samen met hem nog een koffie.

NAAR DE VOLGENDE DAG                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.