Camino Primitivo, dag 3: Salas – Tineo 20 km

Woensdag 17 augustus 2016

Zo, vandaag gaan we serieus klimmen. De route naar Tineo loopt eerst naar Bodenaya:

eerst van Salas naar Bodenaya

eerst van Salas naar Bodenaya

Na het ontbijt om 7 uur in een dichtbij gelegen bar maken we ons op voor een hoogteverschil van ruim 400 meter vanuit Salas:

400 m omhoog van Salas naar Porciles

400 m omhoog van Salas naar Porciles

Door een mooi dal klimmen we in 5 km van 240 m naar Porciles op 655 m. Dan nog een klein stukje geaccidenteerd terrein naar Bodenaya waar we een welverdiende pauze inlassen.

pauze in Bodenaya

pauze in Bodenaya

Tijdens het wandelen bespreken we onze onvrede met de situatie, teveel pelgrims onderweg en daardoor vaak een probleem bij het vinden van een bed. We besluiten onze tactiek te veranderen, en te gaan bellen om een bed te reserveren. Aldoende bel ik onderweg in mijn beste Spaans met Hotel/Albergue Palacio de Merás in Tineo, waar ik voor € 10 p.p. twee bedden reserveer. Er wordt me nog iets verteld over habitaciones, maar dat kan ik zo snel niet volgen, zien we daar wel. We hebben in ieder geval een bed, en dat loopt toch een stuk relaxter. Het reserveren wordt ook aangemoedigd door plakkaten onderweg waarop albergues e.d. aangeprezen worden.

Vanaf Bodenaya vervolgen we de mooie route via La Espina naar Tineo deels over asfalt, deels over onverharde paden door de afwisselende natuur.

van Bodenaya naar Tineo

van Bodenaya naar Tineo

Geaccidenteerd terrein, maar geen al te lange hoogteverschillen:

van Bodenaya naar Tineo

van Bodenaya naar Tineo

onderweg naar Tineo

onderweg naar Tineo

Mooi op tijd komen we in het centrum van Tineo, naast het terrein voor de kerk ligt 4* Hotel Palacio de Merás, dat in het souterrain een mooie herberg voor pelgrims runt. Bij het bureau vraag ik nog eens naar de habitaciones, voor € 5 p.p meer krijgen we een 2-p kamer met eigen wastafel, en een met de kamer ernaast gedeelde douche. Doen we.

luxe hotel met dito herberg Palacio de Merás in Tineo

luxe hotel met dito herberg Palacio de Merás in Tineo

De gedeelde douche blijkt deels doorzichtige glazen deuren te hebben, en om eventuele dames op de kamer naast ons niet aan het schrikken te maken (of op het spek te binden) besluiten we de douches in de pelgrimsruimten te gebruiken. In het hotelrestaurant gaan we eerst een pelgrimsmenu eten. Deels noodgedwongen, het blijkt in Spanje vaak lastig om ’s middags of ’s avonds slechts één gang te bestellen. Enkel een bord pasta eten lukt niet, alleen een compleet menu. Het kost dan wel niet veel, maar om nou veel te laten staan en weg te gooien? Maar nu lusten we wel wat, dus hup, het menu. ’s Avonds om 20.30 uur weer een menu, dat is toch iets teveel van het goede.
Op het plein naast een hotel staat trouwens een muziektent, ’s avonds speelt daar een bandje. Ben benieuwd hoe goed de dreun doordringt in ons souterrain, het is trouwens wel gezellig in het centrum, er wordt gedronken en gedanst door alle leeftijden.
Na het avondeten lopen we nog een stukje om te kijken hoe we morgenochtend op de route komen, maar niet lang. De harde wind maakt het fris, en het miezert af en toe. We zien nog een bijzonder flatgebouw dat aan de zijkant behangen lijkt met golfplaten.

flat met golfplaten

flat met golfplaten

Om 22 uur liggen we op bed. Rond 1 uur word ik wakker, maar na het toiletbezoek lig ik naar de muziekdreun te luisteren, en mijn benen zijn “onrustig”. Met een Ibuprofen en oordoppen pak ik de slaap weer op, tot 6 uur.

NAAR DE VOLGENDE DAG                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Eén gedachte over “Camino Primitivo, dag 3: Salas – Tineo 20 km

  1. Hallo Harry,

    Het verbaast mij dat het zo druk is op deze route Vorig jaar in mei gewandeld en er waren weinig mensen op pad. Het is een prachtige route geweest voor mij, pittig veel klimwerk, beetje pech met heel veel regen de eerste 5 dagen, dan hoef ik niet veel te zeggen…..prut modder en meer van dat ongein…. Verder heb ik de Primitivo als heel mooi ervaren en puur, kleine ‘niets’ dorpjes. Als je wat kan scooren, scoor…..je komt idd tot aan Lugo niet veel tegen, daarna wordt het gecultiveerder.

    Ik rol zo nog door de rest van jullie tocht. Ben ook net terug van hospitaleren in Roncesvalles, idd, daar is het een groot slaapgebeuren maar netjes en schoon. Groeten Ans Zonneveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.