Camino Primitivo, dag 13: Lavacolla – Santiago de Compostela 12 km

Zaterdag 27 augustus 2016

We slapen uit tot na 7 uur en zijn na een goed ontbijtje net voor 8.30 uur buiten. Een lekker frisse, heiige ochtend. Tegenover het hotel een pad in, aan het einde links en we zijn op de camino. Kan ook niet missen, vanaf dat pad zien we veel Sarriagangers voorbij komen. Het is nog stil in Lavacolla, daarbuiten lopen we een mooie weg richting Monte do Gozo.

van Lavacolla naar Monte do Gozo

van Lavacolla naar Monte do Gozo

We doen er ongeveer een uur over om in Monte do Gozo te komen, we gaan even bij het beeld kijken en drinken dan een bekertje koffie.

Monte do Gozo

Monte do Gozo

Nog even in het kapelletje kijken en dan door naar Santiago.

kapel Monte do Gozo

kapel Monte do Gozo

laatste stuk naar Santiago

laatste stuk naar Santiago

Zoals bekend eerst door de drukke randstraten en de Rúa de San Pedro, tot we bij de Porta do Camiño het oude centrum inlopen. Via de Rúa das Casas Reais komen we op de Praza de Cervantes, een van mijn favoriete pleinen.

Rúa das Casa Reais naar de Praza de Cervantes

Rúa das Casa Reais naar de Praza de Cervantes

in het centrum

in het centrum

Rond 11 uur staan we op de Praza do Obradoiro voor de kathedraal, het is behoorlijk druk hier. We zijn uiteraard blij dat we deze camino goed hebben volbracht, maar het is niet te vergelijken met de emotie die ik bij de eerste aankomst in 2011 voelde.

Voor de kathedraal

Voor de kathedraal

blij voor de kathedraal

blij voor de kathedraal

Van de kathedraal lopen we naar het pelgrimsburo op haar nieuwe adres, Rúa das Carretas, langs Parador de los Reyes Católicos naar beneden en dan rechtsaf. Een rij van zeker 50 meter, en strenge bewaking voor je binnen bent. Met rugzak wordt dat sowieso lastig, dus eerst maar wat anders doen. Bij ons hotel Avenida aan de Fonte de Santo Antonio kunnen we pas vanaf 15 uur op onze kamer, maar onze rugzak kunnen we hier alwel vast kwijt. Bij de Oficina de Turismo halen we een plattegrond van de stad, daarna gaan we in de Rúa do Franco naar tapasbar Petiscos do Cardeal. Met een wit wijntje eten we ieder twee heerlijke tapas, dit gaat onze favoriete tapasbar worden. Daarna wat slenteren en op de Praza de Cervantes een bakkie koffie en pelgrims kijken. Bij een pizzeria in de Rúa do Vilar eten we later een pizza en als we via de kathedraal naar ons hotel lopen ontmoeten we Barbara. Samen een cola en koffie drinken, dan gaan we naar onze hotelkamer.
We rusten lang, en lopen na 19 uur weer naar het pelgrimsburo. Nog steeds druk, maar niet zo erg als vanmorgen. We besluiten in de rij aan te sluiten, de bewaking gebruikt de credencial als een soort toegangslegitimatie. Zonder credencial kom je niet binnen. Na drie kwartier wachten hebben we de compostela en een afstandscertificaat. Voor ons avondmaal weer naar de tapasbar, daarna via de Praza da Quintana terug. Daar blijkt een groot orkest een uitvoering te geven van werk van Moessorgski, waar we een tijdje bij gaan zitten luisteren.

gratis concert

gratis concert

Op het terras van Casa das Crechas drinken we koffie en kletsen met een paar Duitse pelgrims, die de Inglés hebben gelopen. Om 22 uur lopen we naar de Praza do Obradoiro om bij La Tuna te gaan kijken en luisteren. Even genieten van de sfeer, volgende week meer, nu naar bed om morgen fris te kunnen beginnen met de Camino Fisterra.

20160827_221256

stemming bij Tuna de Derecho

Klik voor een Filmverslag van de Camino Primitivo en Camino Fisterra

NAAR CAMINO FISTERRA                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

2 gedachten over “Camino Primitivo, dag 13: Lavacolla – Santiago de Compostela 12 km

 1. Beste Harry en Jacques,

  Genoten van jullie Primitivo tocht. Samen met mijn man ga ik volgend jaar mei/juni 2020. Wij verheugen ons.

  TIP voor een andere schitterende wandelroute is van Florance naar Rome via de Fransiscusroute. Gaan jullie heel erg mooi vinden!

  Wij hebben eerder al de GR5 gelopen van Pieterburen, via Pieterpad, door naar Nice, Zuid Frankrijk. Ook zeer aan te bevelen.

  Nogmaals dank voor jullie film!

  • Hallo Carla,
   Dank voor je leuke reactie! De route van Florence via Assissi naar Rome staat voor volgend voorjaar op de planning, de gids is al binnen. Jullie hebben trouwens ook al veel mooie routes gelopen, met het nodige klimwerk. Chapeau.
   Hartelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.