Camino Primitivo

Jacques Buurman en ik hebben besloten samen de Camino Primitivo te gaan lopen. Zondag 14 augustus 2016 vliegen we om 12.15 uur van Schiphol met een overstap in Madrid naar vliegveld Asturias, waar we om 16.55 uur landen. Vandaar nog een uurtje met de bus naar Oviedo-centrum, waar we aan de camino voor de volgende dag een hotel hebben geboekt (Hotel Alteza aan Uria 25, via booking.com voor slechts € 55). Dan volgen er zo’n 325 km tot Santiago de Compostela, afhankelijk van welke varianten we onderweg nemen. Waarschijnlijk na Berducedo de traditionele variant, en vanaf Lugo de noordelijke variant die ons naar Arzúa brengt, zodat we minder snel op de Camino Francés uitkomen. Vanaf Arzúa is het nog slechts 40 km naar Santiago.
Voor deze camino gebruiken we de Duitstalige Outdoorgids:

Outdoorgids Camino Primitivo

Outdoorgids Camino Primitivo

Ik heb een oude gids, Jacques heeft vorig jaar de nieuwste editie, uit 2014, gekocht. In januari heb ik contact gehad met de Duitse uitgever en gevraagd, of er dit jaar een vernieuwde editie uitgebracht wordt. Die kans is klein, er liggen nog teveel onverkochte exemplaren 2014. Dan ga ik die in het latere voorjaar ook maar kopen. Voordeel is, dat er op de website van de uitgever updates worden opgenomen over routewijzigingen en wijzigingen in overnachtingsmogelijkheden.

We hebben nog geen echte strak etappeschema, hoewel we de terugvlucht vanaf Santiago naar Schiphol op 3 september al hebben geboekt. De primitivo schijnt een zware tocht te zijn, maar volgens zeggen ook een van de mooiste camino’s, misschien wel de mooiste. Hoeveel we lopen op de dag zal dus afhangen van hoe het gaat, het weer, waar hebben we zin in. We denken ongeveer 13 of 14 dagen nodig te hebben, en dus tijd over te houden om door te lopen naar Finisterre. We zien wel. Het gebied is bergachtig, het hoogteprofiel van de camino zegt genoeg:

Hoogteprofiel Camino Primitivo

Hoogteprofiel Camino Primitivo

Omdat Jaques en ik allebei de 40 km van de Vierdaagse van Nijmegen gaan lopen, moeten we alleen nog trainen met een rugzak op gewicht. Daarin heb ik wel vertrouwen, als het met die Vierdaagse en de training daarvoor in orde komt, lukt dat met de rugzak ook wel. En sinds vorig jaar september ben ik met Janny het Pieterpad aan het lopen. In september 2015 een hele week gedaan, met een rugzak van tegen de 10 kg. Misschien in het voorjaar weer enkele etappes achter elkaar, dan kan ik mooi trainen met volle rugzak, ook al is niet alle inhoud nodig en zijn de etappes vlak. Janny geniet van het wandelen op het Pieterpad en het enkele dagen onderweg zijn, dus misschien zit er een keer een gezamenlijk korte camino als de Camino Inglés (110 km) of de Camino San Salvador (130 km) aan te komen. Ik heb er al zin in!

Eén gedachte over “Camino Primitivo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.