Camino Primitivo, dag 12: Boente – Pedrouzo/Lavacolla 28 km

Vrijdag 26 augustus 2016

Om half 7 ga ik er maar uit, ze zijn al een tijdje aan het rommelen. Beneden lekker rustig ons ontbijtje gegeten en om half 8 de deur uit. Het is bewolkt, beetje benauwd, maar droog. In de lichte ochtendschemer verlaten we de herberg in Boente.

Albergue Boente

Albergue Boente

De eerste 6 km gaan naar Ribadiso, sommige gedeeltes herken ik enigszins van 5 jaar geleden, andere totaal niet.

op weg naar Ribadiso

op weg naar Ribadiso

Bij Meson Ribadiso, de herberg waar ik in 2011 sliep, gaat Jacques op toiletbezoek. Ik maak gebruik van de gelegenheid om binnen even herinneringen op te halen, en een stempel in mijn credencial. Dan gaan we door naar Arzúa, waar we langs een barbier komen; Jacques laat hier zijn baard trimmen, ik wacht verderop op een terrasje met een koffie en een broodje. Met een toonbare Jacques vervolg ik mijn weg naar Salceda.

op weg naar Salceda

op weg naar Salceda

Ongeveer 4 km voor Salceda komen we in Calle bij een bekende bar met terras, in 2011 hebben Bertus en ik hier zitten wachten op de EO-filmploeg. Nu nemen we ook een pauze met cola, voor we de laatste 8 km naar Pedrouzo doen. Het is hier druk met pelgrims. We zijn niet de enigen die enigszins negatief denken over de Sarriagangers, gezien de beschreven km-paaltjes met teksten over tourigrinos en bycigrinos.

tourigrinos

tourigrinos

en bycigrinos

en bycigrinos

Er stond nog een 3e paaltje met tekst: als je hier dan toch als nep-pelgrim wil lopen, neem dan tenminste niet de echte pelgrimsplekken in de herbergen in beslag. Het zij gezegd.
Onderweg komen we langs een bar die van de lege flessen een afscheiding heeft gemaakt.

legebierflessenmuurtje

legebierflessenmuurtje

Van het km-paaltje met de aanduiding dat het iets minder dan 25 km is naar Santiago toch maar een foto gemaakt.

klein stukje nog

klein stukje nog

Van veel paaltjes worden de strips met de afstand gestript, als souvenir waarschijnlijk. Belachelijk.
Het is intussen goed heet geworden, en we zijn blij als we de 28 km tot Pedrouzo erop hebben zitten. Ongeveer 1 km voor Pedrouzo staat er van herberg Porta de Santiago nog een lichtkrant in een stukje bos, met muziek erbij, met de aanduiding dat er nog een paar bedden vrij zijn. Reserveren kan je hier niet, ik heb ze gisteren aan de telefoon gehad. Hoeveel pelgrims lopen er nu voor ons, tussen hier en die herberg? Waarschijnlijk alles vergeven als wij er zijn.
Rond 15 uur zijn we in Pedrouzo, waar we bij Che Cafe een terrasje pakken. Ik bestel binnen 2 biertjes, en vraag of ze een taxi voor ons kunnen bellen voor 15.45 uur, naar Lavacolla. Het biertje met een zakje chips en wat olijven smaakt prima. Exact op de afgesproken tijd rijdt de taxi voor, en voor € 13 laten we ons 12 km verderop afzetten bij hotel Garcas in Lavacolla. We zien het niet zitten om nu bij 34° deze afstand nog te lopen, de taxi doet er slechts 15 minuten over. We krijgen een mooie kamer op de 2e verdieping, dan scheren, douchen, bioforce etc. Weer uitgerust gaan we buiten op het terras in de schaduw koffie drinken en hotels boeken in Negreira, Ponte Olveira, Cée en Fisterra voor zondag t/m woensdag op de Camino Fisterra. Een ander gruwt misschien van deze schematische aanpak, maar wij lopen er een stuk rustiger door.
’s Avonds eten we een goed pelgrimsmenu van ensalada mixta, 3 verschillende stukken vis met aardappel en groenten(!), ijsje na.

Nog even met koffie buiten zitten en om 22 uur bedtijd.

NAAR DE VOLGENDE DAG                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.