Camino Aragonés, dag 5, naar Ruesta

Donderdag 13 augustus: het routekaartje voor vandaag duidt Artieda aan, ruim 18 km; wij besluiten er ruim 10 km aan te plakken tot Ruesta, totaal wordt dat dan 29 km te gaan.
Route dag 5 deel 1Route dag 5 deel 2 en dag 6

Het belooft afzien te worden, de gehele 18 km tot Artieda is er niets te krijgen, we zullen voldoende eten en drinken mee moeten nemen. In de herberg genieten we eerst van een ontbijt met pan tostada en koffie. Het zonnetje roept, lekker weer naar buiten op pad. We voelen ons gelukkig dat we zo verwend worden met mooi weer, het is weliswaar augustus, maar hier in bergland wil dat ook geregeld regen geven. Volgens het hoogtekaartje een licht geaccidenteerde route, pas vanaf Artieda dalen we sterk.

Hoogteprofiel dag 5

We gaan op pad, de steppe van Aragón in. Een prachtige start, afdalend vanaf de herberg in Arrés naar de vlakte beneden.

S1380001

Eenmaal beneden werpen we nog een terugblik op Arrés.S1380002

Vanaf de hoogvlakte zien we geregeld de Aragón stromen, erosie heeft hier bijzonder vreemd gevormde zandhopen gevormd.

S1380003

Tussen de Carretera de Martes en de Carretera de Mianos steken we de bedding van de beek van Sobresechos over via een vrij nieuwe voetgangersbrug. Het is droog in augustus, water valt er nauwelijks te bekennen.

S1380004

Een eind verder weer langs de vreemde zandhopen.

S1380005

We hoeven eigenlijk niet naar Artieda zelf, maar omdat we wel zin hebben in eindelijk een bakkie koffie en een cola nemen we toch de klim omhoog naar dit dorp. Bij de Alberque daar kunnen we lekker op een terrasje uitrusten en koffie/cola drinken, en een sandwich eten. Bij de Alberque staat aangekondigd, dat de herberg in Undués de Lerda, 22 km verder, komend weekend gesloten is. Een domper voor de pelgrims die hier in Artieda willen overnachten, want de eerstvolgende herberg is dan Sangüesa, 33 km verder. De meesten zullen nu doorlopen naar Ruesta, net als wij.

We dalen vanaf Artieda af voor de laatste 10 km naar Ruesta, ik voel me benen al goed door het zeer geaccidenteerde parcours. De route loopt meestentijds door bossen met af en toe een vergezicht op het rivierdal en de Embalse (stuwmeer) van Yesa. De laatste kilometers lopen door een mooi eikenbos, omhoog de helling op waarop Ruesta ligt. De inwoners van Ruesta verlieten in 1959 hun dorp omdat hun land onteigend was i.v.m. de aanleg van het stuwmeer. Pas in 1988 droeg het waterschap van de Ebro het dorp over aan een vakbond met herstelprojecten voor verlaten dorpen. Inmiddels zijn 2 grote herenhuizen, Casa Valentin en Casa Alfonso, gerestaureerd en hierin ligt onze refugio alsmede een jeugdherberg.

Torenrestant van het fort van Ruesta

Torenrestant van het fort van Ruesta

Het laatste stukje klim naar Ruesta:

S1380007

Moe, en blij dat we er zijn. Inschrijven op het terras van de herberg, lekker in de schaduw, met een broodje en een biertje. En eentje extra van Jacques, ook voor een stuk of 6 andere pelgrims, hij trakteert vanwege de verjaardag van zijn zoon.
S1390001In een van de oude herenhuizen staan onze stapelbedden in kamers op de 1e verdieping, hier is ook een sanitairruimte met douches, wastafels en toilet. Een beetje krap allemaal, vooral de douches, maar het water is warm, de gewassen was kunnen we buiten ophangen. Eten doen we ’s avonds in het andere gebouw, bij het doorgeven van de gewenste menu’s gaat er echter iets fout. Dat vermoeden hadden we al, typisch Spaanse organisatie, maar we kunnen er alleen maar om lachen. Uiteindelijk komt toch alles weer goed en krijgen we een voedzaam maal. De Spaanse pelgrims maken er een dolle boel van en laten hun beste zangstem horen, volop plezier. Wij zitten aan tafel met een big fat Americain, die behalve een grote buik ook een grote bek heeft. Met wijn weet hij ook goed raad, en we vrezen het ergste voor de nacht, hij ligt op onze kamer. En jawel, nauwelijks op bed begint het zagen. Na een tijdje heeft Jacques er genoeg van, en schreeuwt hem in het Engels toe te stoppen met snurken. Ik heb de oordoppen gepakt en ben in slaap gevallen.

 

TERUG NAAR DAG 4 —- VERDER NAAR DAG 6 —- TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.