Camino Aragonés, dag 4, naar Arrés

We hebben besloten vandaag 25 km te doen naar Arrés, waar een fijne echte pelgrimsherberg moet zijn. Vanaf Jaca eerst langzaamaan 200 meter dalen, dan vanaf Puente la Reina de Jaca ruim 100 meter omhoog naar Arrés.

Route dag 4

Hoogteprofiel dag 4

Bij Jaca zijn we de hoek omgeslagen; tot nu toe liep de camino pal zuidelijk, maar vanaf Jaca koersen we westwaarts. Logisch, we volgen de loop van de rivier Aragón, die hier gedwongen door de bergketen Sierra de San Juan de la Peña naar het westen afbuigt. De camino loopt hier verder door een vruchtbare vallei in het oude graafschap Aragón. In Jaca hebben we enkele andere pelgrims ontmoet, maar het is behoorlijk rustig op deze camino; te rustig volgens sommige herbergiers, enkelen wijten dat aan de Camino Francés die pelgrims van deze route wegzuigt.
Jaca uit nemen we een alternatieve route, Jacques kan zich de route nog behoorlijk goed herinneren. wederom een prachtige zonnige dag, onze benen popelen om los te mogen. De eerste 15 km tot Santa Cilia de Jaca (als ik die naam uitspreek krijg ik steeds “Tante Julia” van Boudewijn de Groot in mijn hoofd, je weet wel, van “haal die borsten van mijn schouder”) zijn er geen voorzieningen, dus we zorgen genoeg te drinken en wat te eten bij ons te hebben.S1370001

De route loopt vandaag meestal over onverharde, goed begaanbare paden door afwisselende natuur, soms met uitzichten op de vallei met daarin de rivier. In Santa Cilia de Jaca kunnen we eindelijk een frisdrankje krijgen. Verder langs de autoweg en later langs een rivier, die we oversteken om in Puente la Reina de Jaca weer een drankje te kunnen nemen. S1370002S1370003Vroeger liep de pelgrimsroute door Puente la Reina om aan de andere kant van de rivier verder te gaan tot Berdún. De huidige route loopt links van de rivier, na ons drankje gaan we terug de brug over. De laatste 4 km naar Arrés zijn pittig omhoog en het is behoorlijk warm in de volle zon. Blij dat we er zijn, in de Hospital de Peregrinos in Arrés krijgen we een bed, we worden te woord gestaan door een Belgische hospitalera. Een eenvoudig stapelbed in simpele kamers, even wachten op een vrije douche beneden en tot er een wasbak vrij is voor de handwas.

Herberg in Arrés

Herberg in Arrés

Een piepklein dorp, een eenvoudige herberg, maar donativo, en de hospitalera’s doen erg hun best om het de pelgrims naar de zin te maken. Deze pelgrimsherberg is door inspanningen van de vroegere pastoor van Grañon (waar ik in 2011 sliep) geopend. ’s Avonds pas na 20.30 uur de gezamenlijke maaltijd, buiten, het is een mooie avond, iedereen steekt handjes uit om te helpen. Ik heb behoorlijk last van hoofdpijn, waarschijnlijk overdag met dit warme (zweet)weer toch te weinig water gedronken.

Jac2015-08-12 19.28.14

Even kalm aan, hoofdpijn laten zakken

Voor we gaan eten krijgen we eerst een rondleiding door een prachtig oud kerkje. S1370006S1370005Vanuit een naastgelegen toren hebben we een magnifiek uitzicht over het landschap.S1370007Eindelijk gaan we aan tafel, met zijn allen zitten we buiten voor de herbergingang aan provisorisch opgesmukte lange tafels, met haastig verzorgde buitenverlichting. Geen Nederlanders, veel Spanjaarden. Knus, gezellig, de echte pelgrimssfeer, genieten van zelfgemaakt eten. Na dit eten en de vandaag geleverde inspanningen is het goed slapen.

TERUG NAAR DAG 3 — VERDER NAAR DAG 5 — TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.