5 september: Alles over de kathedraal

Beetje uitslapen, weer veel rumoer vannacht, ondanks dichte balkondeuren. Tegen 9 uur ga ik vlakbij om de hoek in een klein supermarktje met bar ontbijten, is niet echt super. Morgen weer wat anders. Dan is het tijd voor de bezichtiging van de buitenkant van de kathedraal aan de hand van de beschrijving die ik in de huiskamer kreeg.

De tour begint aan de noordkant op de Praza Inmaculada, ook wel Praza da Azabachería genoemd naar de naam van deze façade van de kathedraal. Ook aan deze kant van de kathedraal wordt hard gewerkt aan de restauratie.

Porta da Azabachería

Porta da Azabachería

Dit portaal werd pas in 1765 gebouwd ter vervanging van de oorspronkelijke romaanse façade, die in 1117 door boze bewoners werd vernield. Behouden brokstukken zijn later gebruikt bij de bouw van de Porta das Platerías. In de middeleeuwen kwamen de pelgrims via de Rúa San Pedro eerst hier en werd dit de Porta Francigena genoemd. Vóór dit portaal staat een beeld van een vrouw met blinddoek: La Fé, het blindelings geloof en vertrouwen.

La Fé

La Fé

Iets naar boven lopend krijg ik een blik op 2 torens, de koepeltoren en de Torre da Reloj. Ertussenin staat het Cruz dos Farrapos, het lompenkruis; in de Middeleeuwen ontdeed een broederschap hier de pelgrims van hun lompen, waste hen en voorzag ze van een nieuw kleed.

Cruz dos Farrapos

Cruz dos Farrapos

Nog een foto met meer details van de torens vanaf de noordkant.

De torens vanaf de noordkant

De torens vanaf de noordkant

Ik ga links van de kathedraal een straatje door en daal de trappen af naar de Praza da Quintana de Mortos,

Praza da Quintana

Praza da Quintana

het kerkhof waar tot in de 15e eeuw de doden werden begraven. Hier zie je een beeldengroep met in het midden de Heilige Jacobus met het Evangelieboek boven de Porta Santa, de Heilige Deur.

Porta Santa

Porta Santa

Deze deur gaat alleen open in een heilig jaar, als 25 juli, de naamdag van Jacobus, op een zondag valt. De eerstvolgende keer is in 2021. De heilige deur is een privilege verleend door paus Calixtus XI in het jaar 1122, een ieder die door deze deur gaat kan een volledige aflaat krijgen. Boven de deur Jacobus met naast hem zijn leerlingen Athanasius en Theodorus.

Jacobus met zijn leerlingen

Jacobus met zijn leerlingen

De beeldengroepen naast de Porta Santa beelden 24 profeten en apostelen uit.

Links

Links

Rechts

Rechts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder lopend komen we langs de Toren met het Uurwerk, de Torre da Reloj,

Torre da Reloj

Torre da Reloj

en draaien naar rechts de Praza das Platerías op. Vanaf hier goed zicht op de Porta das Platerías, met op de voorgrond de Fonte dos Caballos en links de Tesoro.

Praza das Platerías

Praza das Platerías

Dit plein wordt overheerst door de toren met het uurwerk. De toren is genoemd naar bouwmeester Berenguer Landoira. De naam van het plein is ontleend aan de vele zilversmidwinkeltjes die hier waren. Dan de trap op naar het portaal, de Porta das Platerías, het oudste portaal van de kathedraal, tussen 1103 en 1117 gebouwd. De 2 grote bogen worden ondersteund door meerdere marmeren en granieten zuilen. Op de timpanen boven de deuren rechts scenes uit het Passieverhaal, het lijdensverhaal van Jesus en links daarvan een scene die wijst op het weer gezond maken van de mens. Op het linkertempaan Christus die in verzoeking wordt gebracht door een knielende duivel.

Timpanen boven de Portas das Platerías

Timpanen boven de Portas das Platerías

Boven de middenpilaar Engelen die een Christusmonogram vasthouden,

Engelen met monogram

Engelen met monogram

een rad die de zon, de bron van het eeuwige leven voorstelt.

Rad met monogram

Rad met monogram

Daarin de Griekse letters Chi en Rho, die op de naam Christus wijzen, maar ook de letters Omega en Alpha, de aanduiding voor Jesus die begin en einde is. De beeldengroepen links en rechts beelden de schepping van Eva en Adam uit.

Schepping van Eva

Schepping van Eva

Schepping van Adam

Schepping van Adam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Onder de schepping van Adam een beeld van koning David, de stamvader van Jesus, met een lier, het instrument van de herders.

Koning David met lier

Koning David met lier

Deze beeldengroepen maakten oorspronkelijk deel uit van het noordportaal. Links voor de Porta das Platerías een grote stenen schelp, die de trap ondersteunt die van de schatkamer naar de zuidkant van de kathedraal loopt.

Schelp

Schelp

Via de Rúa de Fonseca draai ik rechtsom naar de Praza do Obradoiro. Hier kom je voor de barokke voorgevel met balkonnetjes, de dubbele trap. Links hiervan licht het bisschoppelijk paleis Palacio Gelmírez. Boven op het front van deze westgevel staat Jacobus zelf als pelgrim, met iets lager zijn leerlingen Athanasius en Theodorus.

Pelgrim Jacobus op de westgevel

Pelgrim Jacobus op de westgevel

Tussen het in het graf van Jacobus met de ster. Rechts de klokkentoren, de Torre das Campanas, en links de Torre das Carracas, beide helaas ingepakt vanwege een langdurige renovatie, tot in 2016 hoorde ik. Zeer spijtig dat hierdoor het geweldige Pórtico da Gloria evenmin te bewonderen is. Een volgende keer dan maar.

Tijdens de verbouwing ongewoon geopend

Tijdens de verbouwing ongewoon geopend

Tegenover de westgevel ligt het paleis Raxoi, tegenwoordig gemeentehuis en zetel van de provincie Galicië. Van de top dreigt met de zon in zijn rug Jacobus als Matamoros.

Dreigende Matamoros

Dreigende Matamoros

Dan de kathedraal in, ook binnen veel steigers en andere bouwobjecten. Van grotere afstand het hoogaltaar met het beeld van Jacobus, waar je via een trap achterlangs kunt lopen en je armen om zijn schouders slaan.

Hoogaltaar met beeld Jacobus

Hoogaltaar met beeld Jacobus

Ook een beeld van Maria Salome, de moeder van Jacobus.

Maria Salome

Maria Salome

Tegenover de trap naar de crypte de binnenkant van de Heilige Deur.

Porta Santa

Porta Santa

De deur verbeeldt de ontmoeting van Jesus met Jacobus, zijn werk als preker, zijn terechtstelling, de overtocht in een bootje van zijn lijk en de vondst van zijn graf. In de crypte, te bereiken via een eenrichtingverkeertrap,

Naar de crypte

Naar de crypte

staat de zilveren urn waarin de relikwieën liggen van Jacobus en zijn beide leerlingen.

Zilveren urn

Zilveren urn

Meerdere mooie kapellen uiteraard, waaronder de Antoniuskapel.

Antoniuskapel

Antoniuskapel

De hele rondgang heeft meer dan een uur geduurd, maar het was zeer de moeite waard om alles nog eens beter te bekijken met oog voor details. Ik ga de beschrijving terugbrengen naar de huiskamer, waar Ton nu alleen is, hij mailt hem mij als Pdf. Dan naar de toeristeninfo om te informeren waar het Lizarranrestaurant zit, ik kon het niet meer vinden. De medewerkster gaat erop googlen en geeft me het adres. Als ik daar kom blijkt dat ik hier toch al was, mijn intuïtie naar dit punt te gaan was juist, maar er zit nu wat anders in. Vervolgens op zoek naar winkels waar ik iets bijzonders voor Janny kan kopen, maar daarin slaag ik niet. Vanmiddag maar naar El Cortes Inglés, daar is volop keus.

Om 11.15 uur ben ik in de kathedraal en zoek een strategisch goede plek in het dwarsschip met zicht op de botafumeiro, het loopt al aardig vol. De mis begint om 12 uur, tijdens de mis mogen geen foto’s/films worden gemaakt, logisch. Sommigen doen dat toch, maar ik zie nergens een bestraffing, volgt misschien later eens? Voor de mis begint gaat een Duitse geestelijke rond met boekjes waarin de originele Spaans gezongen psalmen staan met de Duitse tekst ernaast, desgevraagd krijg ik er als Nederlander ook een. De mis duurt lang, tegen het eind versta ik iets van botafumeiro, en jawel, ze gaan slingeren! Gauw de camcorder in paraatheid, net als vele anderen ook doen, en ik kan het hele gedoe goed filmen. De botafumeiro is ongeveer 94 cm hoog en weegt zo’n 53 kilo. Op de top van het slingeren kan de snelheid oplopen tot 68 km/u. De huidige botafumeiro stamt uit 1851. De eerste botafumeiros uit de 13e eeuw waren uit zilver.

Stilhangen botafumeiro

Stilhangen botafumeiro

Na de mis wandel ik naar El Cortes Inglés, bijna een half uur, en ga daar eerst lunchen. Een pan chapaga, zeg maar broodje panini met brie, spinazie, gebakken ham en patatjes, een behoorlijk bord vol. Voor Janny vind ik weer een mooi lingeriesetje, even met de verkoopster “stoeien” over de juiste maat, en zij maakt echt werk ervan er een mooi presentje van te maken. Als ze klaar is laat ik een foto van Janny zien, volgens mij heeft ze vandaag weer stof genoeg om over te kletsen met haar collega’s.
Op de terugweg ga ik even kijken op de Praza de Galicia waar de bussen naar het vleigveld vertrekken, elk half uur gaat er een, het ziet er vrij eenvoudig uit.

Terug in het centrum eerst naar de kamer, het is prachtig zonnig weer en ik moet nodig water drinken. Weer buiten even langs het Parador naar de Costa do Christo, dan naar de Praza de Cervantes voor een drankje, ondertussen langskomende pelgrims kijken. Een cafe americano, een caña en 2 flesjes water, ik zit lekker in de zon. Na een tijdje besluit ik op de Praza da Quintana op de stenen banken tegen het klooster San Paio de Antealtares te gaan zitten,

San Paio de Antealtares

San Paio de Antealtares

precies zo dat de horlogetoren van de kathedraal mij in zijn schaduw vasthoudt.

In de schaduw van de Torre da Reloj

In de schaduw van de Torre da Reloj

Ik heb eerst nog 2 flesjes water en een rolletje mentos gekocht en hou het hier wel even vol.
Weer terug in het pension ga ik eerst een dutje doen, tot 19 uur. Dan maak ik weer een ander rondje door het centrum, nu meer aan de noordkant van de Rúa do Franco. Ik pak een paar kleine straatjes naar de Campo da Estrela,

Naar de Campo da Estrela

Naar de Campo da Estrela

Naar de Campo da Estrela

Naar de Campo da Estrela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
kom zo op de Avenida de Rodrigo de Padrón en draai de Rúa de San Clemente in. Ook hier overal gezellige terrasjes, veel met levende muziek. Vanhier een aparte zijdelingse kerk op de ingepakte torens van de kathedraal.

De ingepakte torens

De ingepakte torens

Door de Rúa da Trindade kom ik aan de achterkant van het provinciehuis.

Achterkant Pazo de Raxoi

Achterkant Pazo de Raxoi

Na 3 kwartier kom ik voorlangs het Parador

Voor het Parador

Voor het Parador

en ben weer op de Praza do Obradoiro. Tijd om een eetplek te zoeken, hoewel echte trek ontbreekt. Ook wat de etalages uitstallen doet mijn eetlust nog niet direct toenemen.

Pulpo

Pulpo

of andere vis?

of andere vis?

Onder de arcaden van de Rúa da Vilar neem ik plaats aan een tafeltje waar ik een soort Duitse wurstplatte bestel. Smaakt toch goed, met een lekker rood wijntje erbij. Via een omweg slenter ik nog door wat straatjes, de straatverlichting is inmiddels aan.

Avond

Avond

Avond

Avond

 

 

 

 

 

 

 

 

Avond

Avond

Avond

Avond

 

 

 

 

 

 

 

 

Avond

Avond

 

 

 

 

 

 

Avond

Avond

 

 

 

 

 

Avond

Avond

 

Avond

Avond

en belandt om de hoek van mijn pension op het terras aan de Via Sacra voor een afzakkertje. Anja en Sandra komen langs op weg naar hun slaapplek, leuk hen nog even te zien. Ze hebben genoten van de bustocht naar Finisterre, maar helaas was het nevelig dus geen zonsondergang. Ook Georg en Renate hebben ze daar gezien. We kletsen even, maar ze willen vroeg naar bed want morgen moeten ze om 4 uur een taxi hebben naar het vliegveld. Om 23 uur ben ik terug voor het begin van mijn nachtrust.

NAAR VOLGENDE VERSLAG —- TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.