Saint-Sever 20 km

1 juni 2011. Saint-Sever.

Eerst een belangrijke mededeling: Morgen, op Hemelvaartsdag, toont Janny haar kunstwerken op de kunstmarkt in Zetten. Dus maak er een leuke dag van en ga kijken daar. Einde sterspot. Dit was tot nu toe de meest rumoerige herberg, langs een snijpunt van wegen met veel verkeer. Bovendien kwamen voor 6 uur al werkvoertuigen langs, die ergens vlakbij bleven ronken. Ook gezoem van een apparaat ergens in de buurt. Dan maar eruit en klaarmaken voor vertrek.
Woensdag 1 juni, wat een verschil met gisteren. Toen voelde ik me klote, teveel last van mijn liezen, onder de nagel van mijn kromme teen is een blaar ontstaan, geen puf om na aankomst bij de gîte nog iets te ondernemen, om een lekker biertje te gaan drinken. En thuis mis ik, pijn in mijn hart. De ontmoeting met Tootje, Bertus en Jean-Jacques bracht een ommekeer, hoe raar.
Vanmorgen plak ik voor vertrek eerst een stuk Reskin, gekocht tijdens de Falconwalk, op mijn liezen. Dat loopt meteen een stuk lekkerder. Om 7.45 uur lopen we Mont-de-Marsan uit. In het eerste dorp na 8,8 km, Benguet, koop ik bij de pharmacie Saforelle crème. Henk van Driel, bedankt voor de tip. Vanmiddag na de douche zal ik die erop smeren, kijken hoe zich dat ontwikkelt. Bertus koopt hier afplakpleisters, omdat de nieuwe schoenen drukken op zijn scheenbeen en hiel. Bij de bakker kopen we een lekker broodje en drinken wat op een terras bij de bar, ik een cola. Ik geniet nu veel meer dan de afgelopen dagen, ook doordat ik minder last heb van mijn liezen.

Tegen de middag laten de Reskin plakkers los, maar ik heb nauwelijks last gehad met lopen. De volgende stop doen we in het gehucht Gardeloup, we vragen aan mensen in de tuin of we hun tuinstoelen mogen gebruiken. We mogen de tuin in en kunnen lekker aan de picknicktafel zitten, ons eigen eten en drinken nuttigen. Toch lekker gastvrij van deze mensen.
De route is niet echt spectaculair, wel rustige weggetjes door de natuur. Na 18 km komen we bij Saint-Sever, via de brug over de wilde, bruin schuimende Adour. We vragen ons af waar al dat water vandaan komt in deze droge periode. Via een steile klim komen we in het centrum, het is net over enen. We bekijken de kerk en de naast gelegen galerijen, gaan dan ons biertje halen, voor mij een Pelforth Brune. Ik heb het gevoel dat nu het echte pelgrimsleven is begonnen. Om 14 uur melden we ons bij het OdT, krijgen een tampon in onze credencial, schrijven ons in voor de herberg en betalen € 8, en krijgen de inlogcode voor de voordeur van de gîte. Die gîte is in het Cloître des Jacobins, en is bijzonder schoon en mooi. Beneden een hal met schoenenrek, dan een ruime eetkamer en ernaast een grote, complete keuken en een WC en 2 douches. Die douches zijn echt super. Boven zijn 2 slaapkamers met 4 respectievelijk 2 stapelbedden. Het ziet er allemaal picobello uit. En het centrum ligt om de hoek, dus terrasjes en restaurants vlakbij. En ook een internetlocatie in de bieb om mijn weblog bij te werken en foto’s te plaatsen. Hier zit ik van drie uur tot half vijf, daarna gaan Bertus en ik een biertje drinken. Voor het internetgebruik hoef ik niets te betalen, vaak wordt een pelgrim echt gematst.
Ik voel me een stuk beter in mijn element en heb onderweg lekker lopen kletsen met Tootje en Bertus. Zo moet tie verder gaan.
En aan alle volgers, bedankt voor jullie wijze adviezen en tips. Peregrino Frans, bedankt voor de tip over de lavendelolie en het verlaten van de wijngebieden van de Gironde. Die laatste heb ik ter harte genomen en 2 kleine flesjes rode wijn meegenomen in de rugzak. De eerste tip heb ik gelaten voor wat die is, en prompt werd ik zaterdag gestoken door een of ander agressief insect. Eigen schuld dikke bult dus. Na 3 dagen is die bult op mijn onderarm praktisch weg, ook de rode wijn trouwens.

Om 19 uur zoeken we een terras op voor een drankje voor het eten. Onze Franse hospitalier vindt ons hier en blijft een half uur zitten kletsen over van alles, vooral over pelgrimeren. Iedere keer merk je weer dat mensen onder de indruk raken als ze horen dat Bertus helemaal vanuit Nederland is komen lopen. Daarna gaan we naar de pizzeria, een heerlijke pizza, de rode wijn smaakt wat minder. Om 22 uur zijn we terug in de herberg en gaan onder zeil.

A bientôt.

Afstand vandaag: 20 km
Afstand totaal: 141 km
Herberg: Gîte communale Cloître des Jacobins

REACTIES:
1 juni 2011 22:28 | Door: peregrinofrans

Bonjour Harry,
Je schreef:”De gite in Mont-de-Marsan is één van de meest rumoerige die ik tot nu toe heb meegemaakt. Veel lawaai van verkeer en gezoem van één of ander apparaat.”
Bedoelde je niet je slaapplaats in Bazas? Daar waar het verkeer zowat onder je bed door reed?
Daar is namelijk een lantaarnpaal die zoemt! Als het licht wordt en de lantaarn uit gaat is het gezoem over.
Harry, eergisteren, 31 mei zag je het niet zo zitten. Nu heb je weer weer zin in.
Je krijgt (gewoon) wat je verdiend!
Geniet van elke stap…

Bon Camino

1 juni 2011 22:47 | Door: peregrinofrans

Nog een aanvulling:
Je ontbijt beneden met ei met (meestal oud)brood. Je zou de route kunnen afsnijden via de D933, maar de weg is soms heel erg druk, dus ga gewoon via de route. Het begint weer heuvelachtiger te worden. Je loopt over rustige slingerweggetjes Je ziet hier alleen maar mais,of eigenlijk kleine maisplantjes.
Ik vraag me af of je vandaag een etappe van 27 km naar Beyries aflegt. Dan raad ik je aan in Hagetmau boodschappen te doen.

Bon Camino,

Vorige bericht                                                                                   Volgende bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.