Mont-de-Marsan 29 km

31 mei 2011. Mont-de-Marsan.

Na een goede nachtrust om 7 uur eruit, na een simpel ontbijtje gaan we om 8 uur op pad. Na 9 km via een aardige route komen we aan in Bostens, het is inmiddels een beetje gaan regenen. Net hard genoeg om regenkleding aan te doen en de rugzak in te pakken in de regenhoes. Het is 10.15 uur en bij een mooi oud kerje in Bostens besluiten we te pauzeren. In dit oude kerkje uit de 10e eeuw is de sacristie ingericht als rustruimte voor pelgrims: tafel, stoelen, bank, zelfs een veldbed, een oude open haard. Met een voorziening om koffie en thee te zetten, consumpties tegen donativo. Een oude dame heeft ons zien aankomen, komt de kerk voor ons ontsluiten en gaat koffie voor ons zetten. Geweldig. Het is een zeer mooi, ingetogen kerkje, de gastvrijheid is super.
We vervolgen onze weg, 4 km verder in Gaillères kan de regenkleding weer opgeborgen worden, het is lekker warm geworden. Hier koop ik een blikje cola en een sandwich paté met cornichons. In het voorportaal van de kerk hier zitten Marcel en Marie op een bank, samen gebruiken we onze lunch hier. Zij gaan vandaag niet verder dan Bougue.
In Bougue aangekomen blijkt de route volgens mijn stappenteller ruim 2 km korter te zijn dan volgens de beschrijving. Kijk, das nou aardig. Bij de kerk van Bougue tref ik Béatrice en Christine (B&C) weer, op een bankje voor de kerk neem ik een volgende rust. Met mijn liezen gaat het niet echt super, dus elke stap is afzien. Om het schuren in de liezen te verminderen hang ik mijn korte broek en onderbroek op half 7. Mocht er achter een spaarpot ontstaan dan zie je dat toch niet door de rugzak. Ook mis ik nog het echt lekkere gevoel van vorig jaar: de reden van op pad zijn, het biertje na afloop, de gezamenlijke maaltijd, het geregel van een overnachting en de spullen voor het ontbijt. Kortom, ik heb mijn draai nog niet gevonden, ben nog te gewend aan de luxe thuis.
Onderweg hoor ik ontzettend veel koekoeken, maar niet één die de juiste tijd koekoekt. Daarom heb ik het waarschijnlijk niet zo op koekoeksklokken.

Het laatste stuk naar Mont-de-Marsan gaat weer door een mooi bos over een oude spoorbaan, maar nu geasfalteerd tot fietspad. Echt, peregrino Frans, dat loopt toch fijner dan het losse zand, my name is not horse.
In Mont-de-Marsan moeten we bij de Aziatische super de sleutel voor de gîte halen, die 100 meter verder ligt. In de gîte ontmoeten we Bertus uit Utrecht en Jean-Jacques, een heel andere J-J dan vorig jaar. Zij lopen samen met Tootje uit Norg, Tootje is boodschappen doen. Vandaag hebben ze een rustdag ingelast en Bertus heeft vandaag geprobeerd nieuwe schoenen te kopen. Zonder succes. Tegen 17 uur komt de hospitalière voor het zetten van de tampons in onze credencials, de gîte is donativo. Wij weten haar over te halen met Bertus naar de Intersport te rijden om daar schoenen te kopen. Als ik terugkom van boodschappen doen komt Bertus ook net terug, met nieuwe Lowa’s. Voor de zekerheid wil hij de oude schoenen nog een paar dagen meenemen, ik bied aan er één voor hem te dragen.
Bertus is eind maart vertrokken uit Utrecht, heeft er dus al 2 maanden wandelen opzitten. Respect! Tootje is vertrokken in Maastricht en dus ook al lang onderweg, Jean-Jacques is vanuit Vézelay vertrokken, fantastisch wat een prestaties. Dan kom ik net kijken.
De man van Tootje houdt haar weblog bij, en had ook de mijne gelezen. Hij had haar al verteld van ene Harry met krullen, maar die zitten dus echt niet op mijn hoofd, en mijn baard is er nog niet lang genoeg voor. Er komt nog een pelgrim binnen, Susan uit Nieuw-Zeeland, 50 jaar, en vorig jaar augustus vertrokken vanuit Trondheim. Ze heeft er inmiddels 3800 (!!) km opzitten, hoezo baas bovenbaas?
Als B&C terugkomen besluiten we met zijn zessen te gaan eten bij een Italiaan vlakbij, pelgrimsmenu voor € 10,50. Susan blijft hier. Het wordt heel gezellig bij de Italiaan, ik eet salade de crudités, spaghetti bolognese en mousse au chocolat. Bertus en ik houden wel van een glaasje rode wijn en bestellen een extra karaf, wat dat betreft hebben we elkaar gevonden. Het is een zeer gezellige maaltijd, ik vind het heerlijk ook eens Engels en weer gewoon Nederlands te kunnen praten. Wel regelmatig Frans praten met J-J om hem niet buiten te sluiten. Misschien was vanavond precies de impuls die ik nodig.
Het geeft me een goed gevoel deze mensen vandaag te ontmoeten, het voelt alsof het klikt. We besluiten morgen met zijn vieren op pad te gaan naar Saint-Sever. Ik heb nog gebeld trouwens, maar noch in Saint-Sever noch in Hagetmau (donderdag) kun je reserveren. Gewoon komen dus, eigenlijk wel goed. Morgen staan we om 7 uur op, pas na 14 uur kunnen we bij de OdT terecht.
A la prochaine.

Afstand vandaag: 29 km
Afstand totaal: 121 km
Herberg: pelgrimsonderdak van Les Amis de Saint-Jacques de Landes

REACTIES:
31 mei 2011 23:19 | Door: peregrinofrans

Beste Harry,
In Bostons trof je een oud kerkje aan in Bostons . Er is een kleine kamer waar op de deur staat, dat pelgrims hier zelf koffie kunnen zetten. Staat daar nog steeds een klein spaarvarken bij?
Ik hoop dat je liesprobleem snel voorbij is/geneest!
Na morgen is het nog slechts 99 km tot St. Jean Pied de Port.
Ik wens je een mooi pad toe…

Bon Camino

1 juni 2011 10:51 | Door: Angela

Wat een super leuke schrijfstijl…. en.. enorm veel bewondering wat een AVONTUUR! Met alle ups en downs die je nog tegen komt wens ik je alvast veel succes… maar tja dat hoort er wel een beetje bij lijkt mij… Ik ben net op de koffie geweest bij jou vrouwlief en zijn weer lekker bij gekletst. Ik hoorde van deze website en dat laat ik dus niet voorbij gaan om je nog een super fijne tijd te wensen… en wie weet sta ik in de 3e week van juli ook langs de kant je nog aan te moedigen voor die 4 dagen die je als TOETJE nog even erbij doet….
Hier gaat alles steeds beter. Doe je best en tot ZIENS! Angela ( je weet wel uit de Colmar!!! hee dat is ook frans?)

1 juni 2011 16:53 | Door: Marlies

..voor het zetten van de tampons…?

Vorige bericht                                                                            Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.