Roquefort-des-Landes 25 km

30 mei 2011. Roquefort-des-Landes.

Goed geslapen in Le Billon, tot 7 uur, om de beurt wassen en met zijn allen ontbijten, om 8 uur weg, na het echtpaar en voor de Françaises. Het is half bewolkt, af en toe vallen er wat stippeltjes, het is benauwd, om 10 uur is het tegen de 30°. De route loopt door de natuur, er is slechts 1 piepklein dorpje onderweg. Bij de Bar/Tabac daar drink ik 2 cola, als de vier anderen er ook aankomen. Ze drinken niks, we praten even en ze gaan weer verder. Kort voor de afslag naar Retjons – het echtpaar wil daar slapen – haal ik ze weer bij.
Mijn liezen zijn een groot probleem, vooral links is de boel behoorlijk kapot geschuurd. De Purol moet straks zijn werk maar weer doen.

De laatste 10 km loop ik weer over de oude spoorbaan, veel los zand dus zwaar lopen. Het is inmiddels ruim boven de 30°. Vlak voor Roquefort loopt de route weer iets anders dan volgens de beschrijving en de kaart, de pelgrimsbordjes zijn nu wel goed geplaatst.
Om half 3 ben ik in Roquefort, loop vanaf de kerk een rondje centrum op zoek naar de gîte, als ik twee mensen tegen het lijf loop. Hij herkent in mij de pelgrim, en blijkt de hospitalier te zijn. Hij wijst me de weg en gaat dan de sleutel halen. Even later kan ik naar binnen, de schoenen onderaan de trap en dan naar boven. De gîte is van les Amis en is prachtig, met 5 stapelbedden en een grote leefkeuken met wasmachine en droger, 2 douches. Donativo. De voormalige gîte communale had slechts twee slaapplaatsen en wordt niet meer gebruikt.
Ik ga douchen en mijn schuurplekken onder een dikke laag Purol zetten, daarna op bed liggen met de benen omhoog. Na 20 minuten hoor ik gestommel, de Françaises én het echtpaar (Marcel en Marie). Op hun geplande overnachtingsgîte voor morgen is geen plek, dus dan moeten ze wel door naar Mont-de-Marsan, 31 km. Daarom zijn ze vandaag toch doorgelopen tot hier, leuk. We drinken wat fris en eten cakes die ze bij zich hebben.
We spreken af dat we vanavond een viergangenmenu eten bij de la Paix voor € 11. Terwijl ik druk zit te webloggen komen de anderen terug met spullen voor het gezamenlijk avondeten en ontbijt in de gîte. Het restaurant is op maandag gesloten, dus we gaan zelf eten maken. De keuken is groot genoeg om gezellig te zitten, de kosten delen we door 5. Als aperitief nemen we een vin blanc sec, lichtelijk zuur dus gemengd met sirop de cassis, daarbij cashewnoten en zoutjes; salade au tomates, confit cuisse de canard, ratatouille, rissolet (petites pommes de terre), camembert, glace à la crème brulée en café/thé/chicorei met petites gateaux/chocolats à la noix de coco. Ja ja, die Fransen weten hoe ze zoiets moeten aanpakken. In het restaurant had het niet gezelliger kunnen zijn.
Marcel doet me erg denken aan biljarter Wim de Klein, ik krijg ineens zin in een pot biljarten.
A demain.

Afstand vandaag: 25 km
Afstand totaal: 92 km
Herberg: gîte communale beheerd door les Amis de Saint Jacques

REACTIES:
30 mei 2011 19:46 | Door: Daar gaat ie weer…

Hoi Harry, heel veel wandel plezier. Ik ga je volgen!
Groetjes, Sven

31 mei 2011 08:39 | Door: Henk van Driel

Hallo Harry,
Ik lees dat je last hebt van kapotgeschuurde plekken in je liezen. Een middel waar ik (als Compostela-fietser) altijd veel baat bij heb gehad (en nog heb als ik lang op de fiets zit) is Saforelle crème, te koop in elke Franse apotheek. Ik heb dit spul destijds gekocht op aanraden van een Franse fietsende huisarts en mijn ervaring is dat de crème beter helpt dan Purol of welk ander middel dan ook. Ik ga nooit meer zonder op weg.
Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en bon courage.

Vorige bericht                                                                            Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.