Le Billon 33 km

29 mei 2011. Le Billon.

Ik bleef gisteravond helemaal in mijn uppie in een slaapzaal met 8 bedden, goed geslapen. Om 7 uur sta ik op, kalmpjes aan, en om 7.45 ga ik op pad. Tenminste, dat wil ik, maar de poort bij de CH is op slot. Ik loop om de CH heen door de parktuin aan de voorkant, hier hangt een grote ketting aan het hek, maar gelukkig is het slot open, anders had ik er niet uitgekund en op het ontwaken van de patron moeten wachten. Het is lekker wandelen in een aangenaam frisse ochtendtemperatuur bij helder weer.
De eerste stop houd ik in Beaulac bij een beetje vreemde bar. Net binnen cola besteld en op het terras neergevlijd, als er een bus Spanjaarden aankomt. Ze drinken niks, komen alleen de benen strekken en rond koekeloeren, hebben ook meteen woorden met de patrones omdat de bus asociaal voor de bar staat.
De route vandaag is wel mooi door de natuur, als je de goeie route vindt natuurlijk. Op een aantal punten is de beschrijving krakkemikkig, bovendien ontbreken eenmaal buiten Bazas de bekende pelgrimsbordjes. Het is inmiddels 11 uur, mijn eerste pauze en volgens de route pas 11,4 km gelopen. Op weg hierheen moest ik volgens de beschrijving links een weggetje in, bleek totaal verkeerd uit te komen. Dus een stukje terug gelopen en met behulp van de kaart kies ik een ander pad dwars door het bos, zo kom ik weer terug op de route. Wel 4 km extra. Vlak voor Bernos-Beaulac gaat het weer fout, gelukkig maar een klein stukje.

Na de pauze nog 9 km naar Captieux, en dan 7 naar Le Billon. Het is trouwens nog steeds strakblauw maar niet te warm. In Captieux pak ik mijn tweede stop en bestel bij een bar 2x een cola, en een sandwich jambon. Bij de kerk hier ontmoet ik een Frans pelgrimsechtpaar uit Annecy, zij slapen ook in Le Billon. Dit jaar lopen ze van Limoges naar Saint-Jean-Pied-de-Port, vorig liepen ze van Le Puy naar Santiago. Deze Via Podiensis vinden ze mooier dan de Via Lemovicensis, bovendien zijn er meer herbergen (en meer pelgrims op de route). Ik had begrepen dat er in Le Billon 4 slaapplekken zijn, dus voor de zekerheid besluit ik naar Le Billon te bellen, ik kan daar inderdaad terecht.

Zo’n 13 km van de route gaan over een oude spoorbaan; totaal recht, veel losse stenen die vroeger tussen de rails lagen, dus hobbelig. Voordeel is de schaduw van het bos. Je zou kunnen zeggen dat ik als een trein ga, die rijden vaak ook niet volgens schema. De laatste 6 km gaan over een stoffig pad langs de snelweg, het is inmiddels warm geworden, de zon ketst alle warmte terug vanaf het zand. Het is 33 graden in het open veld, en mijn broek, nat van het zweet, schuurt mijn liezen kapot. Mijn bekende startprobleem.

Le Billon staat goed aangegeven, ik ben blij als ik er ben na 29 officiële km’s + 4 extra, ik zit er behoorlijk doorheen. Het echtpaar uit Annecy is net voor mij hier. De gîte is van een dame van 87, madame Tresseras, die 25 jaar geleden zelf de camino heeft gelopen. Midden in de natuur, een apart gebouwtje naast hun boerenwoning. Links en rechts 2 slaapkamers, in het midden de badkamer en een hal annex keuken. Eerst een paar glazen sirop de menthe, dan douchen, buiten kleren wassen in een emmer, en dan komen de Françaises eraan. Ook de andere pelgrims zijn op meer punten verkeerd gelopen, de Françaises omdat ze een oude kaart gebruiken waarop de nieuwe snelweg vlakbij nog niet staat ingetekend, dus deze gîte doet ons allen goed. Helaas geen biertje hier, de (open) fles wijn in de koelkast heeft zo te ruiken nog een WO meegemaakt, azijn smaakt er zoet bij. Wij mogen mevrouw Tresseras € 20 betalen, zij weet hoe ze haar AOW moet opwaarderen.
We hebben ons eigen maaltje gemaakt en buiten gegeten, ik vriesdroogvoer Nasi met cashewnoten, smaakte wonderbaarlijk goed. Het tweede kleine flesje wijn erbij, de kaasjes als dessert, plus een stukje pudding van het echtpaar maken het af. Om 22 uur is het bedtijd.

Voor Rosa:
Vandaag was zwaar, veel kilometers, warm, de liezen schuren en mijn benen zeiden na 20 km al stop er maar mee. Maar ja, er moet wel een slaapplek zijn, dus ik moest door. Des te blijer ben je dan als je er bent. Blij, want ik heb volgehouden en ben toch een stukje dichter bij mijn einddoel gekomen. Als ik het zwaar had dacht ik aan jou, dat maakte het makkelijker om weer de ene voet voor de andere te zetten. Hoe waren afgelopen dagen voor jou, ben je ook weer iets verder gekomen? Mij helpt het niet te ver naar voren te kijken wat ik nog moet, maar terug te kijken wat ik al bereikt heb. Lieve Rosa, hou vol en zet door hè. Oom Harry.

Afstand vandaag: 33 (officieel 29) km
Afstand totaal: 67 km
Herberg: Gîte le Billon, Mme. Tresseras

Vorige bericht                                                                                 Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.