Camino Fisterra, dag 1: Santiago de Compostela – Negreira 23 km

Zondag 28 augustus 2016

Een hotel bij het centrum heeft voordelen, maar ook nadelen. Zaterdagnacht, warm weer, dus de hele nacht door terugkerende uitgaanders die hun uitgangsnacht luidruchtig afsluiten. Afijn, het lichaam heeft op bed gelegen en zal uitgerust zijn, het hoofd heeft zin om met de Camino Fisterra te beginnen. Het schijnt een mooie natuurroute te zijn met goede voorzieningen onderweg, wel geaccidenteerd, maar geen al te moeilijke hoogteverschillen:

hoogteprofiel eerste twee dagen

hoogteprofiel eerste twee dagen

Het ontbijt in ons hotel is laat, dus we vertrekken om 7 uur en kloppen onderweg in de Rúa do Preguntoiro aan bij een andere hoteldeur: kunnen we hier ontbijten? Ja, boven is het ontbijtbuffet voor € 10, maar ze kan ons beneden wel koffie/thee met chocoladecroissants en jus serveren voor € 5,50.

Via de Rúa das Hortas komen we op de Camino Fisterra de stad uit.

door de Rúa das Hortas

door de Rúa das Hortas

De route staat goed aangegeven.

goede route aanduidingen

goede route aanduidingen

We laten de stad achter ons en klimmen door een eucalyptusbos steeds hoger, totdat we vanaf een hoogte een mooie terugblik hebben op de stad met haar kathedraal.

terugblik op de kathedraal

terugblik op de kathedraal

De route loopt verder door het eucalyptusbos tot we na ruim 12 km in Augapesada een bar krijgen, goed voor koffie met een bocadillo.

op weg naar Augapesada

op weg naar Augapesada

We spreken hier een Nederlands echtpaar, Pierre en Patricia uit Tilburg, dat begin juni vanuit Nederland vertrokken is. Dat kun je wel zien aan hun bruin gekleurde benen. In Frankrijk hebben ze 2 weken met openbaar vervoer overbrugd, omdat ze anders in tijdnood zouden komen; donderdag a.s. vliegen ze terug naar Nederland.

Na Augapesada moeten we 200 m hoogteverschil overbruggen, pittig, maar we zijn het nodige gewend. Dan komen we na een dik uur in Ponte Maceira, een van de mooiste dorpen op de camino met haar oude brug over de Tambre.

Ponte Maceira

Ponte Maceira

met de 150 m lange brug over de Tambre

met de 150 m lange brug over de Tambre

over de brug

over de brug

Río Tambre

Río Tambre

Helaas heeft de route na Ponte Maceira minder te bieden, ook een bar komen we niet meer tegen. Het begint ondertussen knap warm te worden. Onderweg zijn geregeld plakkaten opgehangen van herbergen en hostals, ook degene die wij geboekt hebben, Albergue Turistico de Logrosa, geeft goed aan hoe we moeten lopen. Ruim een km voor Negreira moeten we namelijk linksaf slaan, waar we bij de buurtschap Logrosa langs een oude kerk komen.

kerk Logrosa

kerk Logrosa

Om 12.45 uur staan we voor het hek van onze herberg.

Albergue Turistico de Logrosa, bij Negreira

Albergue Turistico de Logrosa, bij Negreira

We kunnen al naar onze slaapkamer met gedeelde badkamer op de 1e verdieping (€ 40), verder zal er niemand komen vandaag, aldus de eigenaar. Heel aardige jongeman, die het oude pand van zijn opa heeft overgenomen en er een prachtige herberg van heeft gemaakt, met een geweldige tuin rondom. Eerst maar een biertje drinken in deze tuin.

mooie tuin bij de herberg

mooie tuin bij de herberg

Daarna douchen en de was doen, die we in de tuin kunnen ophangen.

de was gedaan

de was gedaan

Omdat het erg warm is en Negreira ruim een km weg ligt, biedt de eigenaar aan ons met de auto naar het centrum te brengen. Hij laat ons dan meteen zien waar we goed kunnen eten, en als we hem (laten) bellen haalt hij ons ook weer op. Eenmaal in het centrum lopen we een kort rondje, maar besluiten al snel binnen in Casa Barceiro de koelte op te zoeken, Het is er druk met eters, wij bestellen chipirones (inktvis) con arroz en panacotta na. Bij de OdT halen we nog een stempel, en besluiten terug te wandelen.
De was is al droog, we gaan even pitten. dat worden twee uur, blijkbaar nodig om ons tekort aan nachtrust van gisteren in te halen. Om kwart voor 7 gaan we weer in de tuin zitten.

weer in de tuin

weer in de tuin

Binnen staat een gitaar, dus om de beurt spelen Jacques en ik een paar nummers.

20160828_205349

Dan kunnen we met het menu beginnen: groentensoep, tunataart, tarte de santiago, wijn, koffie, helemaal af. Volgens de eigenaar komen er momenteel dagelijks ongeveer 2.000 pelgrims aan in Santiago. Nog even gitaar spelen en dan naar bed.

NAAR DE VOLGENDE DAG                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.