29 Augustus 2018: Van Straelen naar Steyl 19 km

Nog een paar km in Duitsland, dan loop ik Limburg binnen. Het is rustig om half 8 als ik Straelen uitloop op weg naar de grens.
Vlak voor de grens wordt het gebied bosachtiger, het Straelener Veen is in de 13e en 14e eeuw gebruikt om hout en turf te winnen. In de 19e eeuw wilde men het gebied ontwateren, maar dat mislukte, en grote stukken werden verkocht. Een aanzienlijk deel werd gekocht door de familie Underberg, groot en rijk geworden van de kruidendrank. In 1872 werd Gut Kastanienburg als jachtdomein gebouwd door Hubert Underberg-Albrecht. 
De naastgelegen boerderij met boerencafĂ© bij dit landgoed wordt tegenwoordig beheerd door de familie Jacobs, heel toepasselijk aan deze Jacobsweg. Bij de grens staat nog een “kartonnen” veldwachter ter herinnering aan de grensbewaking in de tijd van de smokkelarij hier.
Ik loop Limburg binnen en draai een mooi veldpad in. Na enige tijd zijn de routeaanduidingen onduidelijk en daarna afwezig, dus raadpleeg ik de GPS-track; inderdaad verkeerd, met behulp van de GPS kom ik een eind verder weer op de route terecht. Zeker 6 km volg ik rustige veld- en bospaden,
tot ik bij een verharde weg langs de Venkoelen (Zwart Water) kom.
Een mooi stukje natuur, maar niet veel verder wandel ik de bewoonde wereld van Venlo binnen. De route draait langs de noordrand en komt bij een fraaie locatie met de kapel van Genooy:
Deze bedevaartskapel, gewijd aan de Heilige Moeder Gods van Genooy, werd in 1631 gebouwd als kopie van de kapel van Loreto, en in 1917 door architect Pierre Cuypers uitgebreid.
De aangepaste route loopt over de Maasdijk wat een mooie kijk geeft op de Maas, die met dit fraaie weer volop gebruikt wordt door plezierboten.
Uiteindelijk ontkom ik niet aan de drukte van de stad zelf, en loop langs de voormalige Jacobskapel
waar volgens de stichting een fraaie stempel te halen is. Het kantoor dat er tegenwoordig huisvest houdt de deuren echter hermetisch gesloten. Dan maar iets verder langs de haven op het terras voor een bakkie koffie met Limburgse vlaai. Daarna goed opletten voor de gewijzigde route door de uiterwaarden naar Tegelen, en verder naar Steyl. In Steyl is het heerlijk rustig, dorps, ik wandel eerst langs het klooster van de Heilige Geest.
Tijdens de cultuurstrijd in de 19e eeuw in Duitsland vluchtte pater Arnold Janssen naar Steyl en kocht daar een oude herberg, waar hij een studiehuis voor missionarissen van maakte. Dit werd de basis voor de stichting van meerdere kloostergebouwen, die Steyl zijn typische karakter geven. Ik wandel door de St. Michaelstraat langs een ander kloostergebouw. Hier kun je je ook melden voor een overnachting, ik haal hier een stempel. Als ik de weg vraag naar het station komt er een kleine verrassing: voor het station moet ik 2 km terug naar Tegelen. Even de GPS erbij, makkelijk te vinden. Met de trein terug naar huis na een mooie wandeldag, de rest van de routes volgt een volgende keer.

VERDER NAAR DAG 6                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.