28 Augustus 2018: Van Kevelaer naar Straelen 30 km

Redelijk warm vandaag, dus vroeg uit bed om op tijd met de 30 km voor vandaag te beginnen. Duitsland, dus al vroeg is er een bakker open voor een goed ontbijt. Iets na 7 uur loop ik door het centrum op zoek naar de route. Al snel vind ik buiten het centrum het vervolg langs een oude kloostermuur, hoog genoeg om het bespieden van de nonnen te voorkomen. Het eerste stuk van ongeveer 7 km naar Twisteden is niet bijster boeiend, langs (lege) aspergevelden, het product waarom Twisteden bekend staat. In Twisteden zelf loop ik even rechtdoor van de route af om bij de Heilige Quirinuskerk te komen. Dit is een “nieuwe” bakstenen kerk uit 1925, die toentertijd de te klein geworden kerk aan de noordrand verving. Andere tijden! Quirinus was samen met Antonius, Hubertus en Cornelius een van de vier Rijnse maarschalken die als hemelse ministers tussen de gelovigen en God bemiddelden. Voordeel van de kleine omweg is dat ik langs een klein café kom waar een bakkie koffie goed smaakt.

Buiten Twisteden gaat het langs rechte stukken tussen velden door tot het Nierskanaal.
In 1770 werd dit kanaal gerealiseerd om het hoge water van de Niers langs Geldern via Nederlands gebied als Gelderns Kanaal naar de Maas te laten afvloeien. In Nederland is de uitbouw tot kanaal echt nooit bewerkstelligd, zodat dit kanaal slechts 13 km lang is. Ik loop enkele km’s langs dit kanaal, waaraan diverse grote kwekerijen van heiplanten liggen. Dan sla ik af naar Lüllingen, dat om die reden heidedorp wordt genoemd:
Een paar km na Lüllingen verlaat ik de velden en draai het bos in op weg naar Haus Steprath.
De uit de 15e eeuw stammende waterburcht bestaat uit verschillende gebouwen omringd door een gracht, maar is helaas niet toegankelijk, tenzij je het afhuurt voor een feest. De route door het bos is wel aangenaam wandelen, en niet veel verder stuit ik op Schloss Walbeck. 
Het huidige kasteel stamt uit de 16e eeuw, een herenhuis met voorburcht in kwadraatvorm gebouwd. 
Mijn hoop op een kop koffie in middeleeuwse sferen vervliegt als ik bij de ingang het bord closed (Engels?) zie staan. Ik loop nog even de binnenhof op en spreek een medewerker aan, maar helaas. Dan maar door naar Walbeck. Mijn gids is uit 2008, maar de Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob heeft Pdf’s beschikbaar gesteld met actuele routewijzigingen. Toch merk ik geregeld dat de merktekens onderweg hiervan afwijken. Zo ook kort voor Walbeck, waar de schelpen en pijlen mij richting de Steprather windmolen van Walbeck sturen.
Bij deze cylindrische molen staat de toren vast, en kan alleen de kap met de wieken richting de wind gedraaid worden, vermoedelijke oorsprong 15e eeuw. Tegenwoordig kun je er dankzij de inzet van een vrijwilligersclub vers gemalen meel kopen en de molen bezichtigen.
Aan de rand van Walbeck staat een kokerwindmolen met geheel andere constructie.
Deze molen werd in 1823 vanuit Nederland hierheen gebracht. Hier kan de houten koker in zijn geheel richting de wind gedraaid worden. In 1952 werd het gebruik als korenmolen gestaakt. In Walbeck wel een kop koffie met lunch.

Het stuk na Walbeck stelt weinig voor, nietszeggend landbouwgebied. Het maakt de laatste 10 km naar Straelen lastig, ik ben dan ook blij als ik eindelijk de stad in kan lopen. In de buitenwijk kom ik eerst langs de windmolen aam Gieselberg.
Deze molen uit 1851 brandde in 1952 door de bliksem getroffen af, werd gerestaureerd, maar stortte in 1972 in tengevolge van houtworm/boktor. Daarna is ze weer opgebouwd, helaas nog zonder wieken. Door het centrum wandel ik richting het geboekte hotel, op slot, dus de eigenaar bellen. Neemt niet op. Dan eerst maar terug naar het centrum, ben bijna op de Markt, word ik gebeld: de eigenaar. Hij is onderweg naar het hotel. Ik zeg, ik ga eerst een biertje drinken en kom dan terug. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn goedkope kamer is goed, met gedeelde badkamer; er is nog niemand, dus lekker douchen en daarna terug naar het centrum voor een maaltijd en bezichtiging van het centrum. Een rondje rondom de Petrus en Paulus kerk:
Straelen heeft een leuk centrum, vooral de Markt, en in de omliggende straten zijn veel panden uit de 16e tot 18e eeuw behouden.
Voor de kerk is met bakstenen de bekende Jacobsschelp gelegd, de zo bekende route-aanduiding op tal van Jacobuscamino’s.
Nog even nagenieten met een kop koffie op de Markt, dan ga ik mijn lijf te rusten leggen na deze inspannende dag.

VERDER NAAR DAG 5                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.