27 Augustus 2018: Van Goch naar Kevelaer 21 km

Drie dagen geen andere activiteiten, het weer is goed, dus drie dagen Jacobspad Limburg! Op weg naar haar werk zet Janny mij af in Goch, het is iets na 8 uur. De Touristeninfo is al open en ik krijg de gewenste stempel. Bij de bakker Am Steintor drink ik eerst een koppie koffie voor ik op pad ga. Goch is in WOII voor 80% verwoest, het Steintor waar ik onderdoor wandel is een van de behouden, gerestaureerde bouwsels. Ook het Haus Zu den fünf Ringen waar ik eerst langs kwam is een erg mooi oud pand. Via een aantal rustige straten loop ik naar de B67 (Ostring) en linksaf naar de Niers, waar ik de Nierswandelweg oppak. Mooi wandelen langs de rivier, midden in de natuur, met droog weer goed te doen maar met veel regen zal het hier erg zompig worden. 
Verscheidene km’s volg ik de Niers, af en toe iemand die de hond uitlaat. Het is grijs weer, maar de voorspelde buien blijven tot nu toe uit.
Bij een verkeersweg gekomen steek ik de Niers over, aan de andere kant gaat het via asfaltwegen verder tot een monument ter herinnering aan de Boxteler Bahn. Deze spoorlijn werd in de 19e eeuw aangelegd als snelle verbinding van Rotterdam via Boxtel naar het Ruhrgebied. Het was zelfs onderdeel van de snelle route van Londen via Berlijn naar Petersburg. Na WOI was het snel gedaan met de belangrijkheid van deze spoorlijn, in 1963 werden alle spooractiviteiten hierop gestaakt.
De drukke verkeersweg bij dit monument naar rechts, en iets verder voor de Niers weer verder over een pad langs de rivier. Een stukje verder zit aan de overkant een horecagelegenheid waar je met een trekpontje kunt komen, maar het is nog geen 10 uur, dus verder naar Weeze.
Het blijft mooi wandelen en het is nog ongeveer 3 km tot Weeze, waar een goede Konditorei zit (was ik al eens met Ad). 
Het pad eindigt bij een verkeersweg, die ik volgens de routebeschrijving naar links moet volgen. Ik ga echter eerst rechts de brug over richting het centrum van Weeze, na 13 km is het tijd voor Kaffee mit Kuchen.

naar rechts voor centrum Weeze

De Konditorei is dicht, op maandag gesloten! Ik besluit een eindje door te lopen, en na de bocht zit gelukkig nog een bakker. Komt het toch nog goed met die koffie met taart. Na de koffie ga ik even kijken bij de St. Cyriakuskerk, waarin in een nis een Jacobusbeeldje staat:
Ook Weeze is in WOII voor 80% verwoest, maar het bijzondere is, dat de St. Cyriakuskerk tegen het einde ven de oorlog door de eigen SS werd opgeblazen. Logisch dus dat het huidige kerkgebouw er met zijn moderne bakstenen vrij nieuw uitziet. Het mooie wandelpad langs de Niers gaat verder:
Een eind verder loopt de route langs Schloss Wissen aan de andere kant van de Niers. Eerste bebouwing van het waterkasteel in 1372, omgeven door een mooi park. gezien de vele auto’s zal het nu in gebruik zijn als kantoor.

Vooral de kasteelkapel schijnt bijzonder te zijn, dus ik besluit een kijkje te gaan nemen. De toegangsweg aan de andere kant is echter afgesloten wegens het gevaar van vallende takken. Dan maar niet. Weer terug langs een sluisje om mijn route te vervolgen.
Iets voor 14 uur loop ik Kevelaer binnen, de weg naar het centrum met de Kapellenplatz en de Basilikastrasse is eenvoudig te vinden.
Bij de Kapellenplatz is het altijd druk met bedevaartgangers, er schijnen zo’n 800.000 bezoekers per jaar te komen. De Mariabasiliek is zeer indrukwekkend, met enkele fraai uitgevoerde toegangsdeuren:
Ook de overige gebouwen, zoals de Sacramentskapelle en het Priesterhaus zijn erg mooi:
Een stempel gehaald bij de Sacramentskapelle, dan besluit ik eerst naar mijn geboekte kamer te gaan, Apartmenthaus Kühnen vooraan in de Basilikastrasse. Eerst even bellen met de eigenaar, die even later op de fiets komt aanrijden. Goede kamer met eigen badkamer voor € 35, geen ontbijt. Opgefrist van de douche ga ik het centrum weer in, de wind waait fris, groot verschil tussen schaduw en zon. Straks opletten met een terrasje zoeken, eerst eens de Gnadenkapelle bekijken:
Wel een rustig moment afwachten voor de foto, want er wordt bijna constant gebeden. Nog een rondje door het leuke centrum en dan zoek ik een terrasje op voor een biertje.
Verscheidene restaurants bekeken, maar of Ruhetag, of nog Betriebsferien, waarna ik kies voor Italiaans restaurant Elio in de Annastrasse, waar het goed zitten en eten is. Op tijd naar bed, morgen wordt een lange dag naar Straelen.

VERDER NAAR DAG 4                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.