10 Augustus 2018: Van Kranenburg naar Goch 23 km

Deze vrijdag pak ik de draad weer op, het is koeler, prima wandelweer. Met de fiets naar Nijmegen CS, daar de bus naar Kranenburg, en om 8.15 uur sta ik weer voor de St. Peter und Paulkirche in Kranenburg om naar Goch te lopen. Na overigens eerst een bakkie koffie bij Bäckerei Derks te hebben gedronken, wetende, dat de volgende gelegenheid lang zal duren.
De route loopt door een mooi stukje oud Kranenburg, ik kom langs het oude station van Kranenburg, gelegen aan het opgeheven spoorlijntje Nijmegen-Kleve. Nu nog in gebruik als restauratie langs de draisinebaan van Groesbeek naar Kranenburg. Door de velden gaat het geleidelijk omhoog richting Reichswald, dat ik al snel binnen wandel. Leuk, met het meer onbekend worden van de route stijgt mijn enthousiasme. In een bos is het vaak lastig een route duidelijk aan te geven, maar met de beschrijving van de website en de aanduidingen onderweg – de vertrouwde sticker van een gele Jacobsschelp op blauwe ondergrond en de X7 – is dit gemakkelijk te doen. Mooie stukken door het Reichswald, met doorkijkjes over velden richting Frasselt. Dan steek ik de B504 over en volgt een lang recht stuk, enigszins klimmend, tot aan een verkeersweg. Hier wijk ik even van de route af naar rechts naar de ingang van de Britse erebegraafplaats:
Hier liggen 7.654 gesneuvelde militairen, 706 uit Canada, de overigen Brits, waaronder bijna 4.000 vliegers. De meesten gesneuveld tijdens de Reichswaldschlacht van 8 – 13 februari 1945. Indrukwekkend om te zien, en keurig onderhouden. Het Reichswald is sowieso een gebied waar veel getuigt van de heftige strijd die hier plaatsgevonden heeft. Mooie plek om even een boterhammetje te eten en de gedachten te laten wegdwalen naar tijden, die ik gelukkig alleen uit verhalen ken.
Terug naar de route, om de begraafplaats heen rechtsaf, en dan een zeer lang recht stuk door het bos. Al dat bos begint enigszins saai te worden, al die bomen gaan wel erg veel op elkaar lijken, hoewel de rust hier zeer weldadig aandoet. Dan daal ik af naar de Niersvallei en opent het landschap zich, het kerkje van Kessel doemt voor mij op:
Via een bruggetje steek ik de Niers over:
en aan de andere kant loop ik langs dit riviertje tot Landgoed Graefenthal. Het is inmiddels bijna 12 uur dus ik hoop dat er daar een bakkie koffie te krijgen is.
Klooster Graefenthal stamt uit de 13e eeuw; in het jaar 1248 stelt Otto von Geldern de cisterciënzerzusters uit Roermond een filiaalklooster ter beschikking. In de loop der tijd is veel verbouwd aan het complex, maar de 1,3 km lange muur eromheen en de toegangsbrug over de gracht naar het 18e eeuwse poorthuis zijn erg mooi. In de gigantische binnentuin is publiek in afwachting van een bruidspaar, een eindje verderop is in een oud gedeelte van het pand een café met fijn terras, de koffie met een stukje taart smaken uitstekend. Hier krijg ik ook een mooie stempel voor mijn pelgrimspaspoort. Als ik terug loop door de toegangspoort om mijn route te vervolgen komt net het bruidspaar aangereden in de open rode sportwagen.

De route loopt verder langs zand- en grindwinningsplassen en langs de Niers, mooi wandelen in dit zonnige weer. Kort voor Goch moet ik even naar de andere kant van de Niers, via paden door een park loop ik Goch binnen:
Weer terug de Niers over en dan linksaf naar het centrum, ik kom langs de St. Maria Magdalenakerk, wel open, maar niemand te vinden voor een stempel. Om de kerk heen via een steegje naar het centrum, de Markt, waar de Touristeninfo moet zitten. Klopt, alleen al dicht om 12 uur, dus ook hier geen stempel. Die moet ik dan maar gaan halen als ik de volgende keer van Goch naar Kevelaer loop. Ik besluit hier niet te gaan voor een drankje, maar naar het station te lopen. De trein naar Kleve, en daar de bus naar Nijmegen CS, en met de fiets weer naar huis. Daar drink ik samen met Janny alsnog mijn biertje om een mooie wandeldag af te sluiten.

VERDER NAAR DAG 3                         TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

1 gedachte op “10 Augustus 2018: Van Kranenburg naar Goch 23 km

  1. Dag harry

    Leuk om te stuk te lezen. Ik heb vandaag deze etappe van Kranenburg naar Goch gelopen.
    Blij dat ik even gestopt ben bij het klooster terras op aanraden van jou en natuurlijk om een stempel te halen;)
    Nu wachten op bus 58 naar Nijmegen.
    Nu al zin in de volgende etappe naar Santiago!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.