18 april 2018: van Ó Mesón Novo naar Sigüeiro 25 km

De route van vandaag loopt van Hospital de Bruma naar Sigüeiro, wij komen vanaf Ó Mesón Novo wandelend ietsje verder op de route:

etappe dag 6

Zoals je aan het hoogteprofiel ziet eindigen we een stuk lager, maar bepaald vlak is het vandaag niet. Eerst maar ontbijten in ons ontbijthoekje:

ontbijt in Ó Mesón Novo

Daarna volgt een hartelijk afscheid van vader, moeder en zoon, en buiten slaan we linksaf richting Bruma. Rustige asfaltwegen in een open landschap met mooi weer loopt eigenlijk wel lekker:

op weg naar Bruma

weer een prachtige dag

Bij de volgende splitsing schuin rechts en na 2 km komen we op de pelgrimsroute vanaf Hospital de Bruma, we zien al verscheidene pelgrims langs komen. Ook Michaela en Maria treffen we: Presedo was wat tegengevallen, niet al te schoon, en het avondeten bij Mesón Museo was op zijn zachtst gezegd geen aanbeveling.

net voor Ardemil

Even kijken bij het San Pedro kerkje in Ardemil, maar zoals vaak is ook deze gesloten. Voor Janny erg jammer, ze wil geregeld een kaarsje branden:

San Pedro in Ardemil

We dreigen in de groep Nederlanders verzeild te raken en gaan koffie drinken in Ardemil bij Café/Bar Uzal. Ertegenover heeft een kunstenaar allerlei vreemdsoortige schepsels in de tuin tentoongespreid, waaronder:

kunst tegenover bar Uzal

kunst?

Wij maken een foto van een pelgrima uit Costa Rica bij een grote palmboom, zij daarna van ons:

in Ardemil

Ondanks de afstand vandaag doen we rustig aan, Janny heeft weer wat meer last van haar knie, en de overnachting in Sigüeiro is al geboekt. Dus na nog eens 4 km in A Rúa nemen we bij Café-Bar A Rúa ons tweede bakkie koffie. Onderweg zien we veel horreos, vaak modernere, soms een ouder type:

oude horreo

We hebben al gezien dat ze behoorlijk vol liggen met mais dat door de bijzondere pootconstructie beschermd wordt tegen knaagdieren. Langs mooie wegen lopen we verder naar Calle:

op weg naar Calle

Na 5 km komen we in Calle eerst bij de kerk, dicht natuurlijk:

kerk in Calle

Dan bezoeken we de derde en voorlopig laatste bar van vandaag, in Café Bar O Cruceiro drinken we een flesje sap en kopen we een bocadillo voor onderweg. De groep Nederlanders zit hier ook, het is nogal levendig, en snel gaan we de natuur weer in. We hebben 12 km gehad en moeten er nog 13, pas in Sigüeiro is er volgens de gids weer een bar. De familie Paz Coton (?) blijkt ook iets te hebben met pelgrimage:

aparte muurbekleding

Het eerste stuk blijft door prachtige natuur lopen:

daar is het mooi

zie maar

Het duurt lang voor we een picknickplekje zien, bankjes doen ze hier niet echt aan. Janny doet een verzoekje aan Jacobus, en 2 minuten later:

prachtige picknickplek

Echt waar, bezweert Janny me. Het zakmes komt eraan te pas om de bocadillo eerlijk te delen:

lekker broodje

Bij Baixoia steken we de AP-9 over en volgens de Duitse gids volgt er een kaarsrechte weg door het bos recht op Sigüeiro af. Dat blijkt nu toch wat anders te gaan; het zijn natuurpaden die soms een stukje parallel aan de snelweg lopen, dan weer er vanaf draaien. Best afwisselend, zij het dat we er een beetje doorheen zitten na 20 km met de rugzak, het is bovendien best warm geworden. Volgens een paaltje is het nog 19,7 km naar Santiago, dus ongeveer 3 km naar Sigüeiro?:

nog 3 km tot Sigüeiro?

Het is inmiddels half 4 geweest en de laatste kilometers kosten ons moeite, we worden stiller en dieselen achter elkaar aan verder. Via een industriegebied komen we bij een klein stadpark, en lopen dan het centrum van Sigüeiro in. Ik weet vrij nauwkeurig waar Albergue Camiño Real moet liggen, en kort erna ontdekken we de betreffende straat, vlakbij de pelgrimsroute:

Albergue Camiño Real

We melden ons, inschrijven en stempel, maar voor we naar onze kamer gaan drinken we op het piepkleine terrasje eerst een biertje. Dan naar onze kamer, met een smal tweepersoonsbed. Het is woensdag, nog één keer ons handwasje doen, even rusten en dan het centrum in. Bij Bar Miras drinken we koffie, avondeten serveren ze pas vanaf half 9. Het centrum is vrij druk met verkeer, de N-550 loopt er dwars doorheen, echt veel spectaculairs valt er niet te zien. Op een pleintje ontmoeten we Michaela en Maria, dichtbij hun slaapplek hebben ze gegeten bij Mesón del Tambre. We besluiten daar vanavond ook naartoe te gaan, en dan blijkt dat we al vanaf half 8 kunnen eten:

merluza met frietjes en salade, rode en witte wijn

flan con nata

En dat voor slechts € 10. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar ondertussen voetbal gekeken. Op tijd in bed, morgen een spannende dag, Janny’s eerste kennismaking met Santiago.

VERDER NAAR 19 APRIL                                   TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.