12 april 2018: van Schiphol naar Ferrol

Om te beginnen ons etappeschema voor de Camino Inglés. Door op de betreffende datum te klikken kun je gemakkelijk navigeren tussen de verslagen van de dagetappes.

DATUM VAN NAAR KM
12 april Schiphol Ferrol  
13 april Ferrol Xubia 15
14 april Xubia Pontedeume 16
15 april Pontedeume Betanzos 21
16 april Betanzos Vilacoba 18
17 april Leiro Mesón do Vento 16
18 april Mesón do Vento Sigüeiro 25
19 april Sigüeiro Santiago 17
20 en 21 april:     in Santiago, en terugreis

Voor de film over onze camino klik op de link naar YouTube.

Voor deze camino gebruiken we de duitstalige Outdoorgids Spanien: Camino Inglés. Hierbij een overzichtskaart van de camino:

route Camino Inglés

Hierna wat informatie over hoe we naar Ferrol komen.Op maandag en donderdag is er een rechtstreekse vlucht tussen Schiphol en Santiago de Compostela. Wij kiezen voor de vlucht op donderdag om 10.05 uur, aankomst om 12.35 uur, de auto parkeren we op P3 (tevoren geboekt, kost voor 10 dagen € 65). Met de gratis shuttlebus zijn we in 20 minuten bij de terminals. Op het vliegveld van SdC gaat alles snel, elk half uur gaat er een bus vanaf de luchthaven naar het Estación de Autobuses in Santiago, duurt 20 minuten, kost € 3 p.p. Daar 40 minuten wachten, om 14.00 uur vertrekt de bus naar Ferrol. Even de trappen op naar boven om bij het ticketoffice de buskaartjes te kopen. De rit duurt 5 kwartier en kost € 8 p.p. Vanaf het Estación de Autobuses in Ferrol lopen we in 10 minuten naar hotel Almendra, eerder geboekt via booking.com. Vanaf het hotel loop je in een paar minuten naar beneden naar de Rúa Real, waar je op de Jacobsroute uitkomt.
Onze heenreis verliep uitstekend, geen enkele vertraging, alles sloot mooi op elkaar aan.

In Ferrol lopen we via de Rúa Magdalena richting de haven, waar op de Paseo Mariña de toeristeninfo zit. Hier krijgen we een plattegrond van Ferrol en een stempel in onze credencial, de eerste. We worden gewezen op de stenen post een tiental meters verder, het officiële beginpunt van de Camino Inglés.

Beginpunt Camino Inglés

Ferrol is vooral bekend als grote marineplaats; veel kazernes langs de Ría de Ferrol, zoals een zeeinham hier genoemd wordt. Ferrol heeft ook een wat duistere kant: in de middeleeuwen voeren vanaf hier schepen naar de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika om daar te plunderen en moorden. Zo had ieder land zijn “bezigheid”, Nederland kon er ook wat van.
In 1892 werd Franco hier geboren, reden om de stad vanaf 1938 El Ferrol del Caudillo (leider) te noemen. Pas in 1982, 7 jaar na het einde van de dictatuur, werd het weer gewoon Ferrol.
Indrukwekkend om de bedrijvigheid in de havens, de grote marineschepen en vele bokken te zien.

Haven vanaf kerk San Francisco

Ferrol heeft stijl gehad, nog te zien aan de balkons van een aantal panden,

Mooie balkons

Oude glamour

bij sommige is er al wat verval,

Onderhoud?

bij veel andere panden vraag je je af waarom het er nog staat:

Totaal verval

Onbewoonbaar

Gelukkig is er wel geld om het mooie gemeentehuis in goede staat te houden:

Gemeentehuis aan de Praza de Amas

Zoals het een goed pelgrim betaamt nestelen we ons op een terras met uitzicht op de haven voor:

Lekker!

De lucht betrekt, het begint licht te regenen. Na een dutje in ons hotel gaan we het centrum weer in, Janny wil ergens mascara e.d. kopen. Ook een fles water voor onze camelbags, en een concha (schelp) voor Janny’s rugzak. ’s Avonds gaan we terug naar eetcafé Bla Bla voor een maaltijd, een gewone hamburger met frietjes:

Eetcafé Bla Bla in de Rúa Real

Het was een lange dag, om 4.30 uur al op; bedtijd in de verwachting dat morgen een ponchodag gaat worden.

VERDER NAAR 13 APRIL 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.