14 april 2018: van Xubia naar Pontedeume 16 km

Superweer, veel blauw met wat lichte bewolking. We laten eerst de groep hun ding doen en gaan dan ook rustig inpakken. De twee Duitse dames, Michaela en Maria, zijn al eerder vertrokken. Als we ons bij Pension Maragoto melden voor het ontbijt blijkt de groep daar te zitten. Uiteindelijk zijn we eerder klaar en gaan als eersten op pad, we hebben er zin in! Hier de route voor vandaag:

etappe dag 2

Het eerste stuk is niet echt spectaculair, langs de drukkere hoofdweg en langs bijzondere hoogbouw:

hoogbouw in Xubia

Volgens de gids zouden we al vrij snel over een soort houten vlonderpaden langs de Ría lopen, maar de duidelijke posten met Santiago routetekens bepalen echt anders. Misschien is het moerasgebied waar de oude route door liep te vaak moeilijk begaanbaar en is besloten meer over asfaltwegen te lopen. We vinden de route die wij lopen afwisselend genoeg. In de gemeente Neda lopen we nog langs het water

in Neda

maar daarna volgt een klim en krijgen we uitzicht over de Ría:

klimmen naar Fene

onder de 100 km

Aan de overkant van Fene krijgen we uitzicht op Ferrol:

Ferrol in de verte

Havengebied Fene

In Fene houden we een koffiestop in Café-Bar El Camarote, meteen een bocadillo kopen en wat je niet opeet meenemen in de rugzak voor later. Bijna altijd zijn ze zo aardig om het goed in te pakken. Janny houdt last van haar linkerknie, voor we gingen laten tapen, maar het schijnt niet echt te helpen. Vooral afdalen doen we rustig, goed leunen op de stokken.
Ook in Fene staan huizen die betere tijden hebben gekend:

opknappertje

De route is een afwisseling van asfaltwegen en natuurpaden, wij vinden het fijn wandelen met hoogteverschillen die te doen zijn zo aan het begin van onze camino, en veel uitzichten. De eucalyptusbomen zijn onbekend voor Janny, en niet alleen zichtbaar maar ook ruikbaar aanwezig. Volgens de gids loopt de route bergaf naar Magdalena, maar het zandstrand van Magdalena komen we nergens tegen. De nieuwe route loopt duidelijk anders, is goed met pijlen e.d. aangegeven, en komt uit op de rotonde in Cabañas. Hier lopen we iets na enen over een mooie lange brug Pontedeume binnen:

brug Pontedeume

Vanaf hier een mooi uitzicht over de inham:

inham Pontedeume

Meteen na de brug ligt bij de rotonde hotel Eumesa, waar we een kamer nemen. De was gaat mee de douche in, hopelijk wil dat een beetje drogen hier op de kamer. Vanaf het hotel loop je zo het mooie centrum in, eerst tijd voor een biertje:

cañas met lekker gratis hapje

Het centrum van Pontedeume kent de nodige oude panden met bijzondere hoekjes:

in Pontedeume

Jacobus matamoros

Prullenbakken hebben ze hier in de vorm van de Jacobsschelp gemaakt:

schelp prullenbak

Nadat de toeristeninfo in de Torreón de Andrade (uit de 14e eeuw, 18 meter hoog) weer open is gaan we daar een stempel halen voor onze credencial, en dan bij de haven kijken:

haven Pontedeume

Vanaf hier een mooie kijk op de 500 meter lange oude brug uit de 14e eeuw:

14e eeuwse brug

In Café-Bar Martiño aan de haven gaan we churros eten:

churros

We lopen op verschillende tijden naar de Santiagokerk, die behoorlijk ingebouwd ligt in een wijkje aan de rand van het centrum. Beide keren zo dicht als een kluis, jammer.
In het eetcafé onder hostal Allegue sluiten we de dag af met een wijntje en daarna een pizza, ondertussen genietend van een live voetbalwedstrijd van de Spaanse competitie (gelukkig houdt Janny ook van voetbal):

eetcafé hostal Allegue

Op de foto zitten we nog alleen, maar tegen etenstijd loopt het helemaal vol met plaatselijke bevolking, inclusief kleine kinderen om hier een maaltijd te eten. Mooi sfeertje! We kopen ergens flessen water en twee appels en dan terug naar het hotel.

VERDER NAAR 15 APRIL                                   TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.