Via de la Plata 2015

Een nieuw jaar, een nieuwe camino. De plannen zijn gemaakt en de vlucht is geboekt. Tweede Paasdag, 6 april 2015, vliegen Chris, Gijs en ik eind van de middag van Schiphol naar Sevilla. Daar slapen we 2 nachten in een pelgrimshostal vlakbij het centrum, woensdag 8 april brengen onze schoenen ons op de 1e etappe naar Guillena. Sevilla, een prachtige stad, is het verblijf van een extra dag meer dan waard. Ik verheug me op het weerzien en het slenteren door het centrum, de terrasjes, de restaurants, de prachtige gebouwen en de azulejos, het fraaie tegelwerk.
De Via de la Plata is een relatief rustige route. Volgens statistieken van het pelgrimsbureau in Santiago over de aankomsten in heel 2014 is de Camino Francés met ruim 68% veruit de drukste camino. Daarna volgen de Camino Português met bijna 15%, de Camino del Norte met 6,3 % en op de 4e en 5e plaats komen pas de Via de la Plata en de Camino Primitivo met beide ongeveer 3,5%.

De Via de la Plata is ook een avontuurlijker camino, meer uitdagend. Langere stille stukken, soms grotere afstanden tussen de etappeplaatsen, vooral in de 1e helft veel beken en stroompjes waar je doorheen moet waden. Ik ben benieuwd wat we voor onze kiezen krijgen, veel zal ook afhangen van het weer in het voorjaar. Veel neerslag zal ervoor zorgen dat beken ondoorwaadbaar zijn, omlopen is dan het devies.

Afgezien van enkele korte varianten onderweg, kent het slot van de Via de la Plata 2 varianten om in Santiago te komen. De splitsing is in Granja de Moreruela, waar de 1e variant loopt naar Astorga op de Camino Francés, die dan nog ongeveer 260 km gevolgd moet worden tot in Santiago. De 2e variant is de Mozarabische Jacobsweg, die afdraait richting Portugal en via Ourense naar Santiago loopt. Omdat wij de Camino Francés kennen en de drukte daarop willen vermijden kiezen we de Mozarabische variant. Op onderstaand routekaartje is enigszins te zien hoe deze camino verloopt.

Routekaart Via de la Plata

Voor het volgen van de Via de la Plata heb ik de Duitstalige Outdoorgids editie 2014 gekocht (zie foto). Chris heeft de Rother gids gekocht, dus samen zullen we behoorlijk compleet zijn met informatie over de route.

Outdoorgids Via de la Plata

Wat is de Via de la Plata
De letterlijke naam betekent zilverstraat, maar heeft niets te maken met zilver. De Moren gebruikten in de 8e eeuw de oude Romeinse wegen om op te rukken naar het noorden, en noemden deze weg Bal’latta, wat brede, bestrate weg betekent. Toen in de 9e eeuw het pelgrimeren naar het graf van Jacobus sterk in opkomst was, trokken veel christenen uit het door de islam geregeerde zuiden van Spanje naar Santiago. Deze mozarabische christenen gebruikten veelal de Via de la Plata, die daardoor een bekende pelgrimsroute werd. De echte mozarabische route loopt eigenlijk van Granada via Córdoba naar Mérida (ongeveer 230 km vanaf Sevilla) en dan verder via de in de gids beschreven route. De officiële Via de la Plata loopt via Astorga, de variant vanaf Granja de Moreruela over Ourense wordt vaak Camino Sanabrés genoemd.

Op de Via de la Plata komen we door prachtige stukken natuur en in enkele prachtige oude steden zoals Mérida, Cáceres, Salamanca en Zamora. Ik zal daar t.z.t. verslagen over schrijven en foto’s plaatsen. Bovendien gaat mijn camcorder weer mee, ik hoop een boeiende film over deze camino te kunnen maken. Oh ja, de route is iets meer dan 1.000 km, en met enkele kortere varianten zal er nog wel wat bijkomen. Dat betekent ongeveer 6 weken onderweg. Jacobus reist met ons mee, sinds kort staat hij ook bij ons thuis in de woonkamer.

Jacobusbeeldje

 

2 gedachten over “Via de la Plata 2015

  1. Mijn plan is om eind februari naar Salamanca te lopen. Mijn vraag wat zijn de gemiddelde temperaturen in die periode? Kan het antwoord op deze vraag moeilijk vinden. Suggestie?

    • Zoals je gezien hebt ben ik vanaf Sevilla maar 5 dagen onderweg geweest, in de 1e helft van april. Ik weet dus niet meer dan wat de reisgids schrijft: voor Andalusië en Extremadura zou de wintermaand februari ook geschikt kunnen zijn, omdat daar nauwelijks een winter voorkomt.
      Veel plezier in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.