Kriebels

22 Januari 2023, grijs weer, geen zon, prima voedingsbodem voor depressiviteit.

Een paar maanden na mijn Franciscaanse Voetreis naar Assisi beginnen de caminokriebels weer. De hang naar avontuur, onbekende paden, waar en wat eet ik, waar slaap ik, wie ga ik ontmoeten? Een periode om video’s van mijn vorige camino’s nog eens te bekijken, en nieuwe plannen te maken. Wat de oude videofilms betreft: de Camino del Norte uit 2018 staat op 1. Een goede 2e is de Portugués met aansluitend Fisterra die Janny en ik in 2019 liepen. En de Primitivo uit 2016 scoort ook nog steeds hoog.

Telkens als ik weer een video afkijk denk ik, volgende keer toch proberen de kwaliteit te verbeteren. Betere geluidskwaliteit qua ingesproken tekst, minder schokkende beelden, meer tekstblokjes met info, andere overgangen naar een volgend filmshot. Elke volgende video vind ik de kwaliteit wel beter geworden (lichtelijk arrogant misschien?), maar ik zie ook genoeg verbeterpunten. Natuurlijk beperkt mijn camcorder (Sony HDR CX-625) de mogelijkheden, maar een kwalitatief betere camcorder betekent een duurdere aanschaf én een stuk hoger gewicht om mee te slepen.

In juni 2023 verwachten wij ons 2e kleinkind, dus vakantie- en wandelplannen proberen wij daaromheen te plannen. Zo wil ik in mijn directe woonomgeving het volgende doen:

Walk of Wisdom –> deze tocht wil ik komend jaar (nog eens) in zijn geheel lopen, en er met mijn camcorder en drone een mooie, documentaire-achtige film van maken.
Wegen met Zegen –> een camino door de Betuwe, waarvan ik ook een documentaire-achtige film wil maken.
Jabikspaad –> Misschien wordt dat dit jaar mijn 3e camino, van Jacobiparochie tot Hasselt, om een documentfilm van te maken.

Overigens: ons huis ligt zowel vlakbij de Jacobsroute van Nijmegen naar Den Bosch en verder (Jacobswegen in Nederland, deel 2, blz. 86, km 10,8), als bij de Walk of Wisdom (kaartje 18 punt 10). Via o.a. Vrienden op de Fiets en de gastadressenlijst van het NGSJ bieden wij een prachtige gastenkamer met eigen sanitair op de begane grond aan.

Vorig jaar kreeg ik geen click met mijn (12e) 4daagse. Morgen start de inschrijving, en ik denk er nog steeds zo over. Dus, dit jaar geen 4Daagse en daardoor tijd voor andere plannen. Mogelijk een langere fietstocht door Nederland, met Janny of alleen. En in augustus/september/oktober mogelijk de Camino Sanabrés, het Marikenpad van Nijmegen naar Antwerpen, of een andere camino. We zullen zien. Voor wie mij volgt: houdt deze website in de gaten.

2 gedachten over “Kriebels

 1. Hoi Harry
  Met veel plezier ben ik aan het lezen van jouw site begonnen.
  Ik durf je ook de vraag te stellen of jij mij een duwtje kunt geven.
  Twijfel tussen Rome en Santiago lopend alleen.
  Ik ga lopen met een recent (4 maanden geleden) verlies van mijn zus die mijn soulmate was en waar ik op de fiets mee naar Milaan ben gecrosst.
  Wij hebben een appartement aan het Iseomeer Noord Italie dus zou je zeggen pak Rome.
  Echter loop ik om het pelgrimeren en ben niet gek op heuvels vandaar ook Santiago (Portugues of Frances) in the mind.
  Natuurlijk kun jij niet voor mij beslissen maar iets van ervaringsadvies zou fijn zijn. Rome zou ik dan vanaf Florence doen.
  Groetjes Christiane

  • Hallo Christiane,
   Allereerst gecondoleerd met het verlies van je zus, dat is nogal heftig. Dit jaar 50 jaar geleden maakte ik hetzelfde mee, mijn broer overleed door een ongeluk. Dat wandelen mij had kunnen helpen het verlies te verwerken kwam toen niet in mij op.
   Jouw vraag Italië of Spanje vind ik moeilijk. Italië is veel rustiger, dus beter om met je gedachten naar binnen te dwalen. Echter, weinig echte pelgrimsherbergen, dus minder caminosfeer. Bovendien flink afzien doordat er veel over lastige paden geklommen en gedaald moet worden, dus je aandacht ligt dan meer bij het pad dan bij je gedachten. De Camino Francés is prachtig, zeer afwisselende landschappen, echte pelgrimsherbergen met authentieke sfeer, in de avond een gezamenlijk pelgrimsmenu met andere pelgrims. Maar ook erg druk, mede afhankelijk vanaf welke maand je gaat lopen. Mijn advies zou dan zijn, juni. Veel andere pelgrims kan ook louterend werken. Je kunt jouw verdriet en mooie herinneringen aan je zus met anderen delen, zoals ook anderen hun leed/zorgen etc. met jou zullen delen. Kies voor pelgrimsherbergen i.p.v. hostals e.d., in de herberg ontmoet je anderen en dat levert vaak prachtige contacten op.
   Absolute tip: neem de herberg in Grañon, pal naast de kerk, die zal je onvergetelijke herinneringen geven. Ligt 2 dagen na Logroño. Ook de herberg in Bercianos heeft zo’n echte pelgrimssfeer.
   Wat je ook kiest, ik wens je een buen camino!
   Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.