Camino Aragonés, dag 8, naar Óbanos

Vandaag, 16 augustus, is onze laatste dag op de Camino Aragonés. Niet dat we dan uitgewandeld zijn, we gaan nog door, of eigenlijk terug, naar Roncesvalles. Maar de Aragonés eindigt in Óbanos, 2 km voor Puente la Reina, waar die aansluit op de Camino Francés. De meningen over waar de Camino Aragonés precies aansluit op de Francés zijn verdeeld; in Óbanos vinden ze bij hun, in Puente la Reina bij hun. Raar hé.Route dag 8Vandaag een geaccidenteerd terrein zonder echt grote hoogteverschillen.Hoogteprofiel dag 8Wederom is het weer ons goed gezind, het is heerlijk dwalen de straatjes uit van Montreal de natuur in. Gevarieerd wandelen op het eerste deel van de bijna 30 km die we vandaag gaan. Leuke dorpjes zoals Yárnoz, waar helaas niets te krijgen valt. Pas na 10 km in Gerendiain zou wat moeten zijn, maar dat wordt helaas 4 km verder in Tiebas. Daarna wordt de route minder mooi doordat we in de buurt van Pamplona komen en daardoor veel drukke wegen moeten omzeilen. Toch levert het heuvelachtige parcours ook mooie plaatsjes op:S1410001We steken de rivier Robo over en wandelen Enériz binnen, voor we het weten zijn we er alweer uit, en dan voert een landelijk weggetje naar de kapel van de Heilige María van Eunate:

kapel Nuestra Santa María de Eunate

kapel Nuestra Santa María de Eunate

Eunate (100 deuren in het Baskisch) werd in de 12e eeuw gebouwd door de Tempeliers, en het achthoekige ontwerp is gelijk aan dat van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.S1410003Helaas is de kapel op dit uur van de dag, 14.30 uur, hermetisch afgesloten. We draaien er nog een rondje om heen, maar willen dan de laatste 3 á 4 km naar Óbanos doen.
S1410002We stoten op een asfaltweg, hier kun je rechtsreeks linksaf slaan om naar Puente la Reina te gaan, maar wij gaan rechtdoor omhoog naar Óbanos, een pittige klim. Het centrum van Óbanos oogt aardig met kleine straatjes en oude panden, het is even zoeken naar de herberg. De kerk is zo gevonden, en aangezien de herberg op de Plaza de la Iglesia ligt vinden we uiteindelijk de herberg ook, hoewel die wat verstopt ligt. Althans, de borden dat dit gebouw de herberg is zijn alleen zichtbaar vanaf de straat waar de Camino Francés door loopt, we komen enkele pelgrims tegen.S1410005De hospitalero is vriendelijk, de herberg prima: een grote lange zaal vol stapelbedden (stuk of 20), waarvan er slechts een stuk of 5 bezet zijn, achterin  de zaal een deur naar een beschutte tuin met waslijnen. Die middag zullen er niet veel pelgrims meer bij komen, het is al 16 uur geweest en de meeste pelgrims lopen door naar Puente la Reina.

S1420001

Inschrijfbureau in de herberg

Lekker douchen, wat wassen en dan op zoek naar een drankje. Bij dezelfde bar bij het sportterrein gaan we later ook eten, het menu daar is best goed.

 

TERUG NAAR DAG 7 —– VERDER NAAR DAG 9 —- TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.