Camino Aragonés, dag 12, naar Roncesvalles

Prima geslapen, op tijd wakker om het laatste stuk van 22 km te doen vandaag, we hebben geen haast. Onderweg moeten er verscheidene mogelijkheden zijn om te rusten onder het genot van een kop koffie, cola, een broodje.Route dag 11De route betekent wel dat we gaan stijgen, dik 400 meter de hoogte in. Eerst direct omhoog naar de Alto de Erro op ruim 800 meter, weer wat omlaag, en dan de Alto de Mezkiritz op ruim 900 meter. Weer bijna 100 meter omlaag en dan stijgen we naar het klooster in Roncesvalles op 960 meter hoogte.Hoogteprofiel dag 11Het ontbijt in de bar beneden wordt een oefening in geduld. De enige werknemer moet veel pelgrims aan een ontbijt helpen, plus nog enkele dorpsgasten waaronder 2 politiemensen. De pan tostada duurt minstens 20 minuten en Jacques veel te lang, maar uiteindelijk krijgen we ons brood en koffie.
We lopen Zubiri (Baskisch voor “dorp van de brug”) weer uit over de brug, maar slaan in tegenstelling tot (en verbazing van) de andere pelgrims linksaf. Toch weer even zoeken welk pad het juiste is, dat zoeken kost ons een kwartier. Straks wordt het weer gemakkelijker als pelgrims ons tegemoet komen. Een prachtige route door de bossen, maar ook langs een reusachtige magnesietfabriek. Mooi weer, korte broek, polo. Toch pittig, die Alto de Erro, het afdalen naar Lintzoain en Biscarreta voelt fijner, daar nemen we een pauze op een terrasje met koffie en cola.
Weer de natuur in, de klim naar de Mezkiritz, mooi wandelen.S1450001We komen langs een gedenksteen voor een Japanse pelgrims die hier in 2002 het leven liet. Dat zet je wel even aan het denken, zo ver van zijn thuisland.S1450002

Boven op de Mezkiritz is het druk, een of ander wielerevenement aan de gang. We lopen Espinal door en via een mooi pad komen we in het centrum van Burguete, waar we op het terras alvast een biertje drinken op onze camino die bijna ten einde gaat. Jammer, we hebben het goed gehad, goede onderlinge verstandhouding, prachtig weer, leuke routes met interessante plaatsen. We gaan op pad voor de laatste 3 km naar Roncesvalles, eerst een stukje langs de drukke en smalle hoofdstraat. Dan besluiten we achterlangs te lopen door de calle Roncesvalles, lopen langs het cultuurcentrum daar, en wie stopt er met de auto…Marisol! Welk toeval, Marisol, vaste kracht van het klooster, is vandaag vrij en komt haar dochtertje hier ophalen. Even kletsen, morgen treffen we elkaar weer op onze werkplek.S1450003Het pad door het bos van Burguete naar Roncesvalles is bekend en goed te wandelen, al snel zien we de contouren van La Posada en de achterliggende kloostergebouwen. Eerst maar een biertje op het terras daar. Niet lang daarna treffen we de collega-hospitaleros van onze groep, ik besluit in de overloop te gaan slapen. Tonny en Helmut gaan in een nieuwe barak in het campamento slapen, maar dat betekent ’s nachts buitenom naar een sanitairbarak, daar heb ik geen zin in. Jacques gaat zich als pelgrim melden aan de balie en krijgt een slaapplaats in Aterpea, met een luxe bed op de verdieping, en gelukkig niet een oud stapelbed in de sótano (kelder).
’s Avonds hebben we in La Posada het avondmenu gereserveerd voor onze nieuwe groep, die al compleet is, plus Jacques natuurlijk.S1450004

S1450005

Na het eten nemen we afscheid, Jacques gaat morgenvroeg lopend terug naar Saint-Jean-Pied-de-Port en vandaar met openbaar vervoer naar huis. Ik begin aan mijn werkperiode van 2 weken.

Filmverslag van de Camino Aragonés:


TERUG NAAR DAG 11
— TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

VERDER NAAR HOSPITALEREN 2015

1 gedachte op “Camino Aragonés, dag 12, naar Roncesvalles

  1. Hallo Harry,
    Wat een mooi en duidelijk verslag van dit prachtige rondje.
    Na diverse camino’s naar en in Spannje, zoek ik een kleine, niet al te zware wandeling en kwam ik op deze Aragones. Kun je mij zeggen welke informatie jij hier hebt opgenomen over de route? Waar kan ik dat vinden?
    En weet je of het stuk van Oloron naar Somport ook redelijk te bewandelen is qua klimmen? Graag je reactie, waarvoor bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.