Beetje pelgrimeren, meer hospitaleren

Na lang wikken en wegen is mijn besluit genomen over wat te doen in 2013. Van 10 mei t/m 24 mei 2013 ga ik werken als hospitalero in de kloosterherberg in Roncesvalles. Voor diegenen die het niet kennen, een prachtige plek in de Pyreneeën op 900 meter hoogte. Veel pelgrims komen hier aan na een moeizame tocht door de bergen vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port, 27 km waarvan ongeveer 20 km klimmen van 200 meter naar 1.400 meter, alvorens de laatste 5 km af te dalen naar Roncesvalles. Voor velen is het ook de eerste etappe van hun pelgrimstocht. Verder beginnen hier veel pelgrims die met de bus vanuit Pamplona arriveren.

In 2011 liep ik zelf deze route, toen met slecht weer (zie op deze website Camino Francés, verslag 7 juni 2011). Ik werd in Roncesvalles echter warm welkom geheten door de Nederlandse hospitaleros. Toen dacht ik al, dat ga ik ook eens doen, het lijkt me geweldig de pelgrims die deze Pyreneeënetappe hebben volbracht een hartelijk en welkom gevoel te geven, en zonodig een hart onder de riem te steken. Sommigen zijn daar echt aan toe. Tijdens de najaarsbijeenkomst van het Nederlandse Genootschap van Sint-Jacob heb ik me aangemeld. In februari jl. hadden we een informatiebijeenkomst en is het rooster voor 2013 definitief gemaakt.

Eigenlijk was ik van plan na het hospitaleren in 4 weken door te wandelen naar Santiago, maar vooral door drukte op het werk komt dat niet goed uit. Nu ga ik op zaterdag 4 mei met de trein van Rotterdam via Parijs naar Dax. Vanaf Dax zijn het 4 etappes tot Saint-Jean-Pied-de-Port, en dan als afsluiting nogmaals de Pyreneeënetappe, hopelijk nu met goed weer en heldere uitzichten. Slechts een pelgrimstocht van 5 dagen, toch een goede oefening voor de vierdaagse van Nijmegen. Maar vooral het hospitaleren kijk ik naar uit, ondanks dat het hard werken is lijkt mij dit een prachtige belevenis. En zaterdag 25 mei reis ik weer met de trein terug naar huis, hopelijk een mooie ervaring rijker.

2 gedachten over “Beetje pelgrimeren, meer hospitaleren

 1. Hallo Harry,
  Bedankt dat je toch een weblog hebt bijgehouden over je tocht ik heb er veel van opgestoken en er zijn voor mij een aantal vragen beantwoord. Helaas door tijdgebrek kan ik niet de tocht in een keer maken. Ik doe dus het Nederlandse deel in etappes om met de N4D in Nijmegen aan te komen. Dan heb ik nog een jaar om in Maastricht te komen en op 1augustus 2014 daar te starten met mijn camino
  Heel veel plezier dit jaar met je mini camino en het hospitaleren in Roncevalles.
  Misschien zie ik je in Nijmegen dit jaar met de N4D.
  Groeten Hein

 2. Harry,

  Er staat je wederom een prachtig avontuur te wachten!
  Een aantal jaren geleden ben ik met mijn partner aan een mooie tocht over de GR 10 begonnen: (De GR10 is een lange-afstand-wandelpad ofwel GR van kust tot kust dwars door de Franse Pyreneeën van Hendaye aan de Atlantische Oceaan naar Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee (ca. 950 kilometer). De route is gemarkeerd met de bekende wit-rood-markeringen voor langeafstandswandelingen en behoort tot de populairste van de Europese langeafstandswandelingen. Naast de GR10 die aan de noordkant van de Pyreneeën loopt, is aan de zuidkant de GR11 en over het midden de Haute Randonnée Pyrenéen, de HRP. Om de gehele GR10 te bewandelen is ongeveer 35 dagen nodig, gerekend met 3 km/h stapt en 9 uur per dag.

  De route is goed bewandelbaar in de periode juni-oktober. Aan de beide kusten is het al mogelijk om in april te lopen, maar zelfs eind mei kruist het pad nog regelmatig de sneeuwgrens die dan op ca 2.000 ligt. De openingstijden van de berghutten en andere voorzieningen op de route zijn hierop ingesteld, zodat er tot en met mei weinig voorzieningen open zijn. Bron Wikipedia)
  Na enkele dagen ben ik van een pad afgegleden, zo’n 40 meter. Ik heb geluk gehad dat ik niet helemaal naar beneden ben gevallen maar me ergens aan vast kon klampen! Mijn benen waren behoorlijk beschadigd. Ik was destijds blij dat men in Frans/Spaans Baskenland veel Maria-grotten waren. Daar kon ik met water m’n benen weer schoon krijgen. We zijn de dag erna naar Roncesvalles gegaan.
  En ik heb daar al eens eerder overnacht. Het is een mooie locatie, met mooie vrijwilligers! ’s Avonds met een grote groep mensen gegeten. Ik had de volgende ochtend moeite om niet met de peregrino’s mee te gaan. Ik moest helaas de andere kant op, richting SJPdP.
  Ik verwacht dat het mooi en dankbaar werk is. Ik vind dat iedere pelgrim iets dergelijks dient te doen! Je geeft dan wat terug wat je ontvangen hebt. Ik ben van mening dat wanneer je goed doet, je goed ontvangt…
  Ik stel ons huis regelmatig open voor pelgrims die willen overnachten, zo hoop ik m’n steentje bij te dragen.
  Harry, ik wens je mooie dagen toe in Orreagatik. Ook het prachtige pad dat je vanaf Dax gaat lopen is GENIETEN! Ik mocht daar in 2005 ook lopen.
  Ik wil je alvast een mooie tijd toewensen!

  groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.