Update oktober 2012

Eén ding staat vast, ik wil ooit weer een camino doen. Het liefst eens helemaal van huis uit, door Frankrijk naar Saint-Jean-Pied-de-Port, en verder de Camino Francés, tot aan Cabo Finisterra toe. Maar ook alternatieven als de route via Le Puy-en-Velay naar Saint-Jean-PdP en verder sluit ik niet uit, of de Via de la Plata van Sevilla naar Santiago de Compostela.
Dus, wat houdt me tegen? Dat zijn ook direct de dilemma’s die opspelen: het voelt niet goed weer alleen op pad te gaan, (bijna) al mijn vakantiedagen aan een camino te besteden, en (te) weinig dagen over te houden om er samen met Janny op uit te trekken. Hoewel Janny er het volle begrip voor heeft knaagt dit bij mij, dus 4 maanden onderweg van huis uit gaat alleen gebeuren na mijn arbeidzame leven. Maar ook 10 weken van Le Puy is te lang alleen weg, en alleen de Camino Francés doen geeft me te weinig voldoening. Misschien lukt het me een aantal weken op te sparen om de camino vanaf Le Puy in 2013 te doen, en dan toch nog voldoende dagen over te houden voor een gezamenlijke vakantie met Janny.

Er is een alternatief. Dit jaar heb ik weer de vierdaagse van Nijmegen gelopen, en die staat ook voor 2013 op mijn programma. En Janny gaat ook inschrijven, dus misschien lopen we die samen, en we trainen de weekends dan ook veel samen. Als die vierdaagse samen doorgaat ga ik misschien in juni 2013 het Pieterpad in één keer lopen, helemaal van Pieterburen naar de Pietersberg in Maastricht, bijna 500 km. Dan ben ik maximaal 3 weken alleen op pad, goed te doen voor ons beiden. Daarom ben ik nu weer aan het trainen met mijn grote rugzak, tot nu toe niet zwaarder dan 7 kg.

De laatste weken hebben Janny en ik nogal wat wandeltochten gelopen, maar hoewel wandelen natuurlijk gezond is, is dit niet te vergelijken met de camino. Vooral als ik alleen loop ben ik met mijn gedachten voortdurend bij de directe dagelijkse gang van zaken: dingen die thuis gedaan moeten worden, activiteiten de komende week, wat zijn de klussen voor morgen of overmorgen, de eerstvolgende werkdag. Het lukt me meestal niet mijn gedachten zo te verzetten als op de camino, altijd liggen plichten en taken op de loer.
Door het mijmeren tijdens die wandelingen ben ik me wel van de verschillen tussen de vierdaagse en de camino bewust geworden. Bij de vierdaagse wil je de eindstreep halen, je vierdaagsekruis krijgen, bij de camino hoef je geen eindstreep, maar wil je onderweg zijn. En de vierdaagse loop je met je voeten, de camino loop je met je hoofd. En mijn hoofd is er weer aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.