7 Oktober 2018: Naar Baamonde 19 km

Om 7.30 uur ga ik eruit, ik slaap toch niet meer. Inderdaad weinig gesnurk dus redelijk goed geslapen. Bijzonder is eigenlijk, dat ik deze gehele camino nog niet 1x hoofdpijn heb gehad, ook de Bioforce creme was nog niet nodig. Iets na 8 uur wandel ik naar een bar vlakbij, rustig ontbijten op deze zondagmorgen is er niet bij. Buiten staan de taxi’s, binnen staan de chauffeurs koffie te drinken of iets anders, terwijl op 2 grote schermen de Formule 1 in Japan bezig is, Verstappen ligt 3e. Zoiets kan ik me in Nederland niet voorstellen.
Om 8.40 uur stap ik naar buiten, volg de schelpen in de straat Vilalba uit.
Al snel kom ik op natuurpaden en wordt het mooi wandelen. Het is wel erg fris, dapper loop ik in korte broek, maar met het vest aan, en ik heb koude handen. Kort na Vilalba eerst over de Río Madalena.
Na 2,5 km kom ik in Ponte Rodriguez met zijn gelijknamige middeleeuwse brug.
Over mooie oude holle wegen naar Alba waarna de zon erdoor komt en de blik ineens een stuk weidser wordt.
Het gaat over mooie paden en wegen verder door verschillende gehuchtjes als Carralmaior en Pedrouzos, bij A Torre volgt weer een mooi veldpad voordat ik hier bij Bar Alejandro een pauze kan houden.
Bij de bar zitten enkele pelgrims, waaronder Kurt en Debby, zij waren al vroeg wakker omdat enkele pelgrims al een uur voor het licht wordt op pad gaan. Waar je maar zin in hebt! De route gaat onder de autobaan door en komt dan bij de middeleeuwse brug over de Río Labrada, de Ponte de Saa.
Erg mooi hier, doet me denken aan de bruggen op enkele andere camino’s, een echte caminosfeer hangt hier. Na deze brug is de route duidelijk minder qua natuurschoon, teveel asfaltwegen en weinig dat indruk maakt. Enkele nietszeggende gehuchtjes, bij Pacios een bijzonder gebouwde horreo.
Vlak hierna loop ik Kurt en Debby in de rug, samen lopen we het laatste stuk naar Baamonde. Net na hun herberg zit bar Guerrero met terrasje, hier drinken we samen een biertje. Zij gaan naar de herberg, ik loop door naar de rotonde en daar rechtsaf naar Complejo Ruta Esmeralda, met tankstation, autowasplaats, hostal en restaurant. Op de deur van de hostal staat dat ik me moet melden in het restaurant. Stampvol is het hier, ik wacht 10 minuten tot de gastvrouw vraagt of ik gereserveerd heb. Ja. OK, hier zijn de sleutels, kom straks maar terug voor de rest, het is nu te druk. Voor € 25 krijg ik een kamer met badkamer, prima. Douchen, wasje doen, terug naar het restaurant om wat te eten. Tja, weer wachten tot er een tafeltje vrij is. Ik kies asperges en daarna merluza met frietjes, een fles rode wijn komt op tafel, ik bestel nog een toetje en krijg ook nog koffie, € 12. Ongelooflijk wat een drukte hier, toch bijzonder deze Spaanse eetcultuur. Anders dan bij ons op zondag gezellig ergens een hapje eten, binnen het uur zijn ze uitgegeten en weer weg. Ik zit vlakbij een grote houtoven, waar meerdere soorten vlees en worst op de gril gaan. Niet echt mijn ding.
Na het eten wandel ik terug naar de rotonde, bij Bar A Rotonda aan de overkant drink ik een koffie op het terras en later binnen een biertje, want de wind is mij te koud. Ik kan hier rustig schrijven en lezen. Een auto van Once komt aanrijden, de chauffeur komt binnen, laat de automotor lopen en begint krasloten te verkopen aan een barbezoeker. Dat duurt zeker 10 minuten, de motor blijft gewoon lopen, de bargast krassen. Ergens vind ik dit een treurig tafereel, zoals bekend zijn Spanjaarden bekend op gokken en loterijen, hopend op meer geld en dus levensgeluk? Andere pelgrims zie ik hier trouwens niet. ik ga nog even bij de herberg kijken, maar zie behalve iemand achter de balie niemand. Terug naar mijn hostal, langs de oude kerk van Baamonde.
’s Avonds ga ik eten in het restaurant, een hamburger kaas, ondertussen voetbal kijken op TV. Een Magnum Almond als toetje en koffie na, om 21 uur terug naar mijn kamer. Het is stervenskoud buiten met harde wind. Nog een tijdje mijn E-reader lezen, morgen is een makkie de 15 km tot Miraz.

TERUG NAAR VORIGE DAG                         VERDER NAAR VOLGENDE DAG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.