8 Mei 2013: Naar Saint-Jean-Pied-de-Port, 23 km

De Franse dames maken aanstalten op pad te gaan, het is half 7. Een half uur later zitten we met een paar pelgrims aan het ontbijt, stukjes geroosterd stokbrood met roomboter en jam, en koffie. Precies om 8 uur stap ik de deur uit, het stippelde een beetje, dus voor de zekerheid zit alles in de rugzak en de hoes erover. Toch is het benauwd, dus ik start direct in mijn polo. Goed wandelweer, veel klimmen en dalen weer, met al een mooi heldere kijk

De klus voor morgen

De klus voor morgen

op morgen: een goed uitzicht op de naderende Pyreneeën.Na 12,5 km is iemand zo slim geweest zijn bestelwagen hier neer te zetten, met enkele partytenten en plastic stoelen. Een prima rustplek, onderweg was er verder niets. Ik kies voor € 5 een pakket sandwich camembert, banaan, bekertje cola en zakje chips. Daarna nog maar een bekertje cola. Je kunt hier ook voet- en schoudermassage krijgen.

Na een half uurtje ga ik verder.

Naar Saint Jean-le-Vieux

Naar Saint Jean-le-Vieux

Kort voor ik Saint Jean-le-Vieux inloop begint het iets meer te stippelen, toch loop ik door in mijn polo. Het uitzicht op de bergen voor morgen blijft grandioos.

De Pyreneeën

De Pyreneeën

Ik ben bijna in Saint Jean Pied de Port als de regen toch wel erg hard gaat, dan maar de poncho erover. Volgens mij voor omstanders een koddig gezicht als je zo in gevecht bent met de poncho op zoek naar de goede uitgang voor je hoofd, en dan maar hopen dat je rugzak er ook onder zit. Meteen als je de Porte-Saint-Jacques door bent zit rechts al de gemeentelijke refuge, een bord geeft aan dat die pas om 14 uur open gaat.

Gemeenterefuge Saint Jean PdP

Gemeenterefuge Saint Jean PdP

Bij l’Esprit du Chemin hangt het bordje complet, ik neem niet de moeite om binnen nog te informeren en loop ertegenover het pelgrimsburo binnen. Het is net 13 uur geweest, lekker vroeg dus. Ik schrijf me in, krijg een bedbon met nummer, een stempel en praat even met de hospitalier over de drukte en het weer morgen. Volgens hem morgen wat beter dan vandaag. Daarna loop ik het straatje af, erg bekend nog, en ga op een overdekt terrasje eindelijk mijn Pelforth Brune drinken. Heerlijk, nog maar een terwijl ik er een sandwich bij eet. Om half 3 loop ik terug naar de herberg, ik heb een onderbed dicht bij het raam. Goed licht om mijn blaar te inspecteren en opnieuw af te plakken. Eerst douchen, scheren, kleren wassen, die kan ik in de stookruimte hangen. Lekker een half uur met de benen omhoog, vannacht denk ik wel oordoppen nodig met 8 stapelbedden in deze kamer, in totaal telt deze herberg 32 bedden.
In een outdoorwinkeltje kocht ik een spuitbus om mijn schoenen te impregneren, hopelijk werkt het. Weer het stadje in om een brood voor morgen onderweg te kopen, ook twee kaarten gekocht voor ma en Marlies, terug naar de herberg om daar de kaarten te schrijven en een kopje koffie te drinken, even kletsen met de hospitalière en enkele andere pelgrims. Om 19 uur loop ik richting postkantoor om de kaarten te posten, dan naar een restaurant voor een pelgrimsmenu voor € 12,80. Daar komt een Nederlands echtpaar aan een tafeltje naast me zitten, zojuist aangekomen met de auto, ze moeten nog een slaapplaats zoeken. Morgen lopen ze naar Orisson en vrijdag verder, misschien kan ik ze dan als hospitalero verwelkomen. Om half negen zoek ik mijn bed op.

Afstand vandaag: 23 km
Afstand totaal: 105 km
Herberg: gemeenterefuge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.