Camino Portugues (kustroute) en Camino Fisterra 2019

Mijn vrouw Janny en ik hebben in mei/juni de Camino Portugués en aansluitend de Camino Fisterra gelopen. Voor de Portugues volgden we vanaf Porto de kustroute tot Caminha en vandaar liepen we langs de grensrivier Minho/Miño naar Valenca. De grens over naar Tui en rechtdoor omhoog naar Santiago. Deze route van 260 km liepen we in 13 dagen, van 27 mei t/m 8 juni 2019, we gebruikten de Duitse Outdoorgids. In Santiago namen we een rustdag, daarna liepen we in 4 dagen de ruim 90 km naar Fisterra en Cabo Fisterra. Van onze tocht heb ik een film gemaakt, de link naar YouTube vind je onderaan dit bericht. De gelopen route vind je terug op onderstaand kaartje:

We vlogen zaterdagavond 25 mei naar Porto en gebruikten de zondag om Porto uitgebreid te bezichtigen. Aanraders zijn boekhandel Lello (koop een kaartje in de galeriewinkel ernaast!), station Sao Bento, de etablissementen langs de rivier de Douro en de Ponte Dom Luis. We sliepen in Pensao Franca; voordelen zijn midden in het centrum en niet duur, maar slapen was dramatisch. Erg warm op de kamer, klein bed. Hieronder ons etappeschema:

27 meiVila Chã27 kmCasa do Pinhal
28 meiApúlia24 kmCMB Guesthouse
29 meiSanta Amaro17 kmAntas Guest House
30 meiViano do Castelo17 kmPensao o Laranjeira
31 meiVila Praia de Ãncora21 kmApartamentos Turisticos
1 juniVila Nova de Cerveira21 kmHotel Minho Belo
2 juniValenca15 kmHotel Valenca do Minho
3 juniO Porriño21 kmHotel Internacional
4 juniRedondela16 kmHospedaje Bahía de San Simon
5 juniPontevedra19 kmHabitacion Privada, Piso Familiar
6 juniCaldas de Reis22 kmHotel Sena
7 juniPadrón19 kmBar Pension Grilo
8/9 juniSantiago24 kmHotel Entrecercas
10 juniNegreira22 kmHotel Millan
11 juniLago/Monte Aro25 kmAlbergue Monte Aro
12 juniCée27 kmHotel Larry
13 juniFisterra12 kmHotel Cabo Finisterre

Om de eerste dag geen al te lange afstand te hoeven lopen deden we de eerste 4,5 km met de historische tram “Electrico”, een leuke belevenis. Met uitzondering van 6 en 7 juni hadden we prachtig weer, zeker de 1e week langs de kust veel zon. Zeewind zorgde voor verkoeling, maar na een aantal dagen langs de zee was ik blij weer wat klimpaden door bosachtige omgeving in het binnenland te mogen lopen. Langs de kust veel toeristische plaatsen, in het binnenland de meer authentieke dorpen. De kustroute heeft veel vlonders, daarin is veel geïnvesteerd, wel oppassen als je met stokken loopt, een dop is zo verloren (zie film). Ook een stukje bosbrand hebben we doorkruist. Viana do Castelo, Valenca en Pontevedra springen er als mooie steden uit. Echte aanrader is de basiliek boven Viana do Castelo, met een gondellift naar boven. Zoals gezegd was het weer op 6 en 7 juni minder best, op 6 juni de laatste uren in de regen gewandeld. Dat was jammer, want de watervallen in Parque Barosa waren nu veel minder bezienswaardig, maar wel de kleine omweg waard. Voordeel, we waren de enige bezoekers, en hebben binnen toch lekker gezeten.
Na een rustdag in Santiago, goed voor Janny’s knie, liepen we 4 dagen naar Fisterra met wederom mooi weer. De rugzak van Janny is elke dag vervoerd, tot aan Cée, de laatste dag van 12 km wilde ze die toch graag zelf dragen. Mede dankzij het mooie weer hebben we ontzettend genoten van twee fraaie camino’s, die we op Cabo Fisterra onder het genot van een fles wijn konden afsluiten meet een geweldige zonsondergang.
Als ik de filmbeelden terugzie besef ik, hoeveel ontstellend moois we weer gezien hebben aan natuur en cultuur. Genieten pur sang, ondanks dat het wandelen soms afzien is. Het maakt het wandelen van zo’n camino zo onvoorstelbaar mooi, dat het verlangen ernaar iedere keer weer de kop opsteekt. Doorgaan zolang het kan dus maar.

Hier de link naar de film van onze camino’s:
https://www.youtube.com/watch?v=MmFkgUpbwlA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.