Ribadiso da Baixo 26 km

5 juli 2011. Ribadiso da Baixo.

Om half 6 staan we op en om 6.15 uur gaan we op pad, eigenlijk meegetrokken in het zog van de andere pelgrims, maar dat heeft weinig zin. Het is nog hartstikke donker, ook omdat het miezert. De routeaanduidingen zijn nauwelijks te ontdekken. Het blijft de hele morgen miezeren, dan zachter, dan weer harder. De route is continu wat klimmen en dalen, leuk wandelen door bossen en velden en door boerengehuchtjes. We komen de eerste eucalyptusbomen tegen. Van Casanova tot Leboreiro lopen we over de restanten van een Romeinse weg. Zowel in Leboreiro en Furelos passeren we oude Romaanse bruggen, zoals miljoenen pelgrims voor ons.  Door Melide lopen we snel, omdat het harder is gaan regenen. De regen houdt echter aan zodat we kort na Melide besluiten regenjack en poncho aan te doen.
In Boente, 6 km na Melide, wacht de EO-ploeg ons op. In de kerk daar wil de EO opnamen van ons maken terwijl onze credencial wordt gestempeld, waarna we via de hoofdingang de kerk weer uit moeten lopen. Vanaf de kerk loopt Miriam 3 kwartier met ons mee om Bertus en mij te interviewen, terwijl Timo en Arjan achteruitlopend de camera en microfoonhengel bedienen. Een hele opgave voor ze, omdat het een smal rotsachtig paadje naar beneden wordt. Jean-Jacques maakt ondertussen foto’s van ons met onze camera’s, op gegeven moment loopt hij door. Het is ook minder leuk dat hij er niet bij betrokken wordt, puur omdat het een Nederlandstalige uitzending wordt. Wij bewonderen zijn geduld.
Na de opnamen lopen we snel door, op zoek naar J-J. Die zit een stuk verderop op een rotsblok te wachten, wij bedanken hem uitgebreid voor zijn geduld en loyaliteit.

Ook bij de herberg in Ribadiso da Baixo komt de EO ons vanmiddag opzoeken om opnamen te maken. De herberg ligt aan het riviertje de Iso, bij een mooie oude brug en bestaat uit een soort vakantiehuisjes met stapelbedden, er is ook een veldje voor tentkampeerders. Het toiletgebouw staat 50 meter van de huisjes af. Ik krijg hier een campinggevoel van, heerlijk. En dat voor € 5.
Kort na aankomst krijgen we nog een flinke bui, maar omdat we wachten met douchen totdat de filmploeg geweest is hoeven we er niet door op weg naar de douche. Als de filmploeg arriveert gaan we eerst op hun kosten lunchen, terwijl ze uitleggen wat de bedoeling van de opnamen vanmiddag is. Eerst wordt gefilmd hoe Bertus en ik de slaapzaal binnen lopen, hoe ik met mijn beddengoed naar mijn bovenbed loop en dat ga opmaken, terwijl Miriam mij over de gang van zaken in zo’n herberg bevraagt. In feite is het het bovenbed van J-J dat ik opmaak, omdat ik onder slaap, maar voor de opnamen improviseren we. Bertus en ik krijgen een microfoontje opgespeld zodat het geluid goed overkomt, erg professioneel allemaal. Dan gaan ze buiten opnamen maken van Bertus die zijn handwasje doet, een mooi stukje handenarbeid. Daarna gaan we onder bij de brug bij de rivier zitten, er worden krukken geïnstalleerd en zowel van Bertus als mij wordt om de beurt een lang interview gehouden over onze beweegredenen om de camino te doen, onze ervaringen onderweg etc. We zijn nu al reuze benieuwd naar de uitzendingen te zijner tijd. Regisseur Timo zegt dat hij ook van het douchen opnamen wil maken, ik reageer dat dat dan volgens mij voor een andere omroep is.
Het hele filmgedoe is een bijzondere en leuke ervaring, ook al neemt het aardig wat tijd in beslag, pas na half 4 kan ik gaan douchen. Ook morgen, als het tenminste zonnig is, en donderdag van de aankomst in Santiago wil de EO opnamen van ons maken. Bij nader inzien voelen we ons eerder George Clooney en John Malkovich, past beter bij onze leeftijd. In feite heb ik niks met de omroep EO, heel af en toe kijk ik een natuurprogramma. Ik moet echter toegeven dat ik de afgelopen dagen drie aardige mensen van de EO heb leren kennen, wat ik ze ook gezegd heb.

Na de douche en mijn handwas gaan Bertus en ik eindelijk een biertje drinken, terwijl we uitgebreid napraten over onze ervaringen met het filmen. Het is al 18 uur als ik nog op internet probeer te komen om mijn huiswerk te maken.

Om 19 uur installeren we ons in het restaurant achter de herberg voor ons dagelijks menuutje. Bertus en ik betalen voor J-J omdat hij vandaag zoveel geduld heeft gehad en foto’s heeft gemaakt van de opnamen.

Afstand vandaag: 26 km
Afstand totaal: 997 km
Herberg: particuliere herberg annex camping bij de rivier

REACTIES:
5 juli 2011 20:57 | Door: peregrinofrans

Hola Harry,
Met dit tempo kom je morgen ergens bij Arca do Pino of Lavacolla uit.
Voor de lezers, ik wil jullie attenderen om op Youtube te kijken voor (achtergrond)informatie waar Harry nu is, danwel loopt! Vul bijvoorbeeld Ribadiso do Baixo in en je ziet de herberg en de omgeving. In Santiago de Compostela kan je via een webcam het e.e.a. bekijken:
http://www.crtvg.es/camweb/index.asp?id=9&mn=COR. ALs Harry aan het thuisfront een sms o.i.d stuurt kan je hem zien, zeker als hij met zijn wandelstokken zwaait!
Vrijdag is er om 12 uur een kerkdienst waar je ook wordt vernoemd! Het is heel druk in de kerk, zorg ervoor dat je er tijdig bent! Je krijgt zangles van een non en dan de kerkdienst, volledig in het Spaans. Mogelijk zie je aan het eind van de pelgrimsmis de Botafumeiro in actie, dit is het grootste wierookvat ter wereld.

“Een voettocht naar Santiago de Compostela

is eigenlijk een pelgrimage naar je hart.

In feite hooguit één stap!”

Buen Camino,

5 juli 2011 21:02 | Door: pf

aanvulling: Vanochtend is Tootje omstreeks 10.00 uur in SdC aangekomen!

Vorige bericht                                                                    Volgende bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.