Pedrouzo 22 km

6 juli 2011. Pedrouzo.

Afgelopen nacht niet zo goed geslapen, het was te benauwd in de grote slaapruimte en last van een hinderlijke pieptoon de hele nacht door. Na een goed ontbijt in de naastgelegen bar gaan we om half 7 op pad, het is bijna licht. Ook bewolkt, maar droog en niet koud, na twee uur breekt de bewolking en komt de zon regelmatig te voorschijn. Het is een leuke route om te wandelen met af en toe een klimmetje, maar niet spectaculair in verhouding tot de afgelopen week. Maakt niet uit, we zijn al voor een belangrijk deel met ons hoofd bij de aankomst in Santiago morgen en wat dat met ons zal doen.
In Salceda, we hebben dan 14 km gelopen, houden we onze koffiepauze met een broodje. Als we net de rugzak op hebben om weer verder te gaan belt Timo van de EO. Of we nog een kwartiertje willen wachten, ze zijn onderweg. Tien minuten later zijn ze er en beginnen we met het draaien van enkele shots dat we aan komen wandelen en verder wandelen. Dan een interview met Miriam tussen Bertus en mij in, weer over de betekenis van de camino voor ons, wat de camino ons heeft gebracht. Nog enkele shots dat Bertus en ik een stuk route lopen, een gesprek tussen Bertus en mij over wat we na onze terugkeer naar huis gaan doen met ons leven. Hiermee zijn we een dik uur zoet. Alles bij elkaar heeft de EO veel beeldmateriaal van ons, we zijn benieuwd hoeveel zendtijd we straks in beeld zullen zijn. J-J is inmiddels vooruit gelopen, hij blijkt een eind verderop te zitten wachten.

Om 12 uur komen we in Pedrouzo, onderweg kregen we een blaadje van particuliere herberg Porta de Santiago. Er zijn zoveel pelgrims onderweg, ook veel die ons tijdens het filmen voorbij gestoken zijn, dat we de eerste herbergen in Pedrouzo voorbij lopen, en besluiten ook niet naar de gemeentelijke te gaan. Daar krijgen we geen spijt van. Porta de Santiago oogt spiksplinternieuw, hartelijke ontvangst, eerst naar de slaapzaal het bed uitzoeken dat je wil en dan met dit bednummer en credencial de inschrijving doen en € 10 betalen. De stapelbedden zijn goed, ruim, afgescheiden waardoor je veel privacy hebt, de sanitaire ruimten zien er keurig uit.
Lekker douchen, ik doe geen handwas meer, de vuile was gaat mee naar huis voor de wasmachine daar. Daarna aan de overkant een grote hamburger eten met koffie en een biertje erbij. Het is warm daar binnen, en het eten drukt mijn oogleden op elkaar. Terug in de herberg ga ik eerst naar bed, val vrijwel meteen in slaap en heb ruim een uur gepit. Had ik dus nodig.

Als we de herberg uitlopen om het dorp te verkennen komt Timo eraan, hij wil een shot van mij maken terwijl ik mijn dagboek bijwerk en er een stukje uit voorlees. OK, weer 3 kwartier mee gemoeid, maar leuk om te doen.

We lopen het dorpje in, maar dat stelt weinig voor. Bij de banketbakker zien we een soort Bossche bol liggen, die heb ik deze week nog genoemd als iets waarin ik zin heb als ik terug ben. We kunnen de verleiding niet weerstaan, nemen er ook een biertje bij. Ze smaken lang niet als de echte, maar het idee erbij voelt goed. Nog wat kopen voor het ontbijt morgen, dan terug naar de herberg.

Morgen nog 20 km, dan sta ik voor de kathedraal in Santiago, voor Jacobus. Onwerkelijk, het eindpunt is nabij, na 1700 km wandelen vanaf Vézelay in Frankrijk. Ongelooflijk hoeveel je te voet kan bereiken, zowel lichamelijk als geestelijk.
In de herberg wordt continu een soort new age muziek gedraaid. Toen ik op bed lag was dat de perfecte atmosfeer om te beseffen wat de tocht mij heeft gebracht, en hoe die morgen wordt afgesloten. Of eigenlijk, morgen gaat die verder, alles waarover ik onderweg heb nagedacht zit in mijn bagage, eenmaal thuis zal ik in bepaalde situaties regelmatig terug denken aan de camino, en aan hoe ik dan met die situatie zou omgaan. De camino zal me altijd bijblijven, het is de beste therapie die ik ooit gehad heb.

’s-Avonds eten we een pelgrimsmenu voor € 9: arroz a la cubana, lasagna carne en een helado.

Afstand vandaag: 22 km
Afstand totaal: 1.019 km
Herberg: particuliere herberg Porta de Santiago

REACTIES:
6 juli 2011 17:14 | Door: Han Lasance

Beste Harry,

Als je dit leest, heb je je doel waarschijnlijk al bereikt.
Chapeau!!
Om af te kicken kun je misschien toch je wasje thuis met de hand doen, want ik weet zeker dat je dat gaat missen…

Ik wens je een heel warme hereniging met Janny en Marlies!
Hartelijke groet,
Han

6 juli 2011 17:31 | Door: Paula

Hoi filmster, nog heel even en je bent weer terug. Ik hoop dat we je nog herkennen!
Geniet tot het laatste moment want het is toch wel hel erg bijzonder en ik denk inderdaad dat je het zal gaan missen!
Goeie reis en tot gauw!
(hoop ik want als het aan Janny ligt krijgen wij je de komende 2 weken nog niet te zien)
Groetjes,
Paula en Ben

6 juli 2011 20:54 | Door: De Bultjes,

Hoi Harry,
Fantastiche Harry, de laatste 20km, geniet van elke stap. Opweg naar je einddoel.!!
Vandaag heb ik Janny gesproken, en we zijn tot conclusie gekomen dat je nog steeds heel knap bent op de foto’s. Wat een spetter!!!! De EO zend alleen jou maar uit. Voor morgen een prachtige dag toegewenst. Het zal ook een emotionele dag worden. Een hele goede terug reis. Thuis ontvangen ze je met open armen. Geniet van je thuiskomst. liefs hartelijke groet.
Henk en Gerrie.

6 juli 2011 23:33 | Door: Albert

Zo … harry als onkreukbare musketier.
Morgen zit het er dus op!! Geweldig knap hoor … 1600 km!!! Ben benieuwd naar je gevoelens na aankomst. Ik vermoed iets dubbels. Wat ik me kan bedenken: trots, vreugde, genot, flow, zaligheid, eigenwaarde, in de hemel … etc. enerzijds en heimwee, weemoed, ongemak, eenzaamheid, ontnuchtering, terug op aarde … etc. anderzijds.
Van beide werelden wens ik je het beste, ook je weerzien met thuis.
Met ontzettend veel bewondering dank ik je voor alle verslagen en de vaak prachtige foto’s, die samen als een spiegel voor mijn eigen wereld werken, maar daar hebben we het nog wel eens over.
Hartelijke groet en wel thuis. Albert

7 juli 2011 07:01 | Door: Je collega’s

Beste Harry,

Nog een korte wandeling 😉 en dan eindelijk het doel bereikt, een mooie prestatie! Veel succes en plezier met de laatste kilometers!

Groeten,
Je collega’s van Project Control

7 juli 2011 07:11 | Door: peregrinofrans

Hallo Harry,
Op dit moment, om 08.50 uur, loop je langs Monte del Gozo.
Je hebt zojuist de contouren van Santiago de Compostela ontdekt, ook de drukte!
Ik hoop voor je dat de finish je meevalt.
Voor een pelgrim is Santiago niet het einde maar slechts het begin…!
Na de mooie soberheid van Frankrijk, kwam je al snel op de Camino Frances. Daar kreeg je meer inzicht(en). Je ervaart de wereld als je huis!
Harry, ik hoop dat je je warme verhalen doorgeeft. Ik ben ervan overtuigd dat je met deze prachtige verhalen velen kunt overtuigen om hun Camino te lopen! Het is en blijft een rode draad in je leven…

Van Peter Handke een gedicht: Avontuur
“Beslis alleen met hartstocht. Misluk rustig
Neem vooral de tijd en bewandel zijpaden.
Laat je afleiden.
Houd je niet doof voor een boom, voor geen
water.
Trek je terug in jezelf als je daar zin in
hebt en gun je de zon.
Vergeet de mensen in je naaste omgeving,
verstevig de banden met onbekenden.
Buig je over bijzaken, wijk uit naar de
verlatenheid,
vermoord het noodlotsdrama, veracht het
ongeluk, analyseer het contract.
Neem je eigen kleur aan, tot je in je
gelijk staat en het ruisen van de bladeren
zoet wordt.
Loop stilzwijgend langs de dorpen.
Ik volg je”.

Voor alle “meelopers”wil ik hen nogmaals naar Youtube verwijzen, typ daar gregorian nothing else matters ( toepasselijke woorden ) in en je ziet het aanzicht van Santiago en andere beelden, en tevens beelden van de kathedraal.

Carpe Diem,

7 juli 2011 10:42 | Door: marlies

Ik ben zo trots!

Vorige bericht                                                                    Volgende bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.