Palas de Rei 25 km

4 juli 2011. Palas de Rei.

We denken vanochtend vroeg te zijn als we om 10 over 6 de deur uitgaan, het is tenslotte nog donker. Ook bewolkt, het lijkt of er regen dreigt. Meteen een flinke klim voor onze kiezen, en op deze klim lopen we al tientallen pelgrims – echte en nep – voorbij. Het is een rotsig pad door een donker bos, waardoor we vrijwel niets zien. Af en toe passeren we iemand met een zak- of hoofdlamp. Na een half uur zijn we boven, doordat de bomen ontbreken en de ochtend nadert is het gelukkig wat lichter. Onderweg ontmoeten we Maria uit Slovenië en Alain uit Orthez, die we een dag of twee achter ons waanden. Zij hebben de afgelopen dagen veel kilometers gemaakt. Na 12 km houden we een koffiestop in Hospital de la Cruz, het is nog steeds droog en het lijkt op te klaren. Ik neem koffie met twee magdalena’s.

Nadat we de Alto de Ligonde op 756 meter hebben gerond komen we langs het Cruceiro de Lameiros uit 1670. Even verder komen we in Ligonde, hier staat de filmploeg van de EO te wachten. Zodra ze horen dat wij Nederlanders zijn komen we in gesprek, als ze horen dat Bertus al 3 maanden onderweg is, en ik met vorig jaar erbij 1.600 km vinden ze het echt interessant worden. De camera en micro moet erbij komen, ze willen ons interviewen en filmen. Zo worden we ongeveer een kwartier lang gefilmd en vertellen we ons verhaal over de camino, de reden om op pad te gaan, wat de camino voor ons betekent. Ook ons wegwandelen wordt gefilmd, daarna wachten ze op de aankomst van Henk.

Rond 12 uur hebben we de 25 km voor vandaag gehad en komen in Palas de Rei bij herberg Benito, in 2010 geopend. Dat is te zien, een ruime bar met restaurant beneden, boven goede stapelbedden, op onze slaapzaal 8 stuks. Mooi en schoon sanitair, ruim voorzien. We krijgen een laken en sloop mee.
Na de douche en handwas ga ik eerst op internet, er is een PC met printer hier. Even de vluchtbevestiging van Vueling voor onze terugvlucht van A Coruña naar Schiphol printen. Dan een bocadillo eten en er een biertje bij nemen natuurlijk. De boca valt zwaar, we gaan eerst even een tukkie doen. Daarna gaan Bertus en ik de stad in. Die stelt weinig voor, op een terras zien we Henk en de filmploeg van de EO zitten, even kletsen. Na de boodschappen gaan we terug naar de herberg. We zitten net wat te lezen en schrijven als Bertus gebeld wordt. De EO. Ze vinden onze verhalen interessant en willen ons in de herberg bezoeken. Kort daarna zijn ze er, Timo (regisseur/geluid), Arjan (geluid/camera) en Miriam (presentatrice). We laten ze de slaapzaal zien en spreken de plannen voor morgen door. Ze staan ons om 10 uur op te wachten, en waarschijnlijk ook op het eindpunt waar we overnachten. We weten alleen nog niet precies waar, dus de regisseur heeft ook mijn mobiel nummer gevraagd. Ook willen ze onze aankomst donderdag a.s. in Santiago filmen, hoewel ze eigenlijk woensdag al wilden afronden. Donderdag vliegen Miriam en Arjan al om half 12 weg, dus met inchecken erbij zouden we dan voor 9 uur moeten aankomen. Ik heb gezegd dat ik daarin geen zin heb, donderdag moeten we 20 km wandelen, of anders woensdag in Monte Gozo in de fabriek van honderden pelgrimsbedden slapen. Daar hebben we geen zin in. Bovendien willen we rekening houden met J-J, we lopen tenslotte al een hele tijd samen. Ze willen zelfs een hotel voor ons dichter bij Santiago betalen, maar dat slaan we af. Bertus is nog aan het nadenken of hij die filmerij erbij wil hebben donderdagmorgen, vooral als hij door emoties wordt overmand. We willen de camino op onze eigen wijze afsluiten, en niet gestuurd worden door iets anders. We sluiten een compromis: we proberen om uiterlijk 10 uur in Santiago te zijn, de regisseur zal ons dan in zijn uppie filmen. Dus wie weet, de uitzendingen over de camino beginnen in september bij Andries Knevel, niet echt mijn favoriete programma. Na het vertrek van de EO-mensen praten Bertus en ik onder het genot van een biertje nog een tijd na over de voor en tegens, wat willen we. We zien wel hoe het morgen en de dagen daarna loopt, we besluiten ons eigen ding te doen, zoals we hele camino al doen. Als ze dat willen filmen prima, maar we laten ons niet teveel sturen in ons doen en laten. Eerlijk gezegd voelen we ons een beetje trots, we leggen J-J uit dat we nu een soort Tom Cruise en Johnny Depp zijn, in bescheiden formaat uiteraard.

Het avondmenu in de herberg bestaat uit ensalada pasta, plato galicia (verschillende stukjes vlees) met patat, natillas na. Op tijd naar bed, het was een enerverende dag, ook de spanning van de nakende aankomst in Santiago begint op te komen.

Afstand vandaag: 25 km
Afstand totaal: 971 km
Herberg: particuliere herberg Benito (nieuw in 2010)

REACTIES:
4 juli 2011 19:42 | Door: Marlies

Hahaha wat een avontuur! Ik zit dus tegen september aan de eo-buis gekluisterd (ook voor het eerst…) Wel mooi dat je je eigen weg volgt en je niet laat omkopen 🙂 zo ken ik je! Nog een stukske pap xxx

4 juli 2011 21:41 | Door: peregrinofrans

Nog slechts 67 km…
Je zit nu in Alberque Mesón de Benito, zie:
www.urcamino.com/caminofrances/palasderei/mesondebenito
Het is wel heel apart om de Tourogrino’s ’s avonds te bekijken: je ziet dat aan z´n outfit, slippers, witte voeten en money belt. 🙂 En je hoort ze ook goed (luid) praten.
Geniet nog van dat mooie laatste stukje. Ik vind het een zeer goede keuze dat je niet kiest voor de slaapkazerne Monte del Gozo, 800 bedden!!
Je zal uiteraard meer en meer over het naderende einde van jouw tocht aan het nadenken zijn en eveneens aan wat achter je ligt… dat geeft een dubbel gevoel. Je bent gehecht geraakt aan het zorgeloos onderweg zijn. Het dagritme, de vrijheid, het zwerversgevoel, de mensen onderweg, al het moois en de afwisseling ieder dag opnieuw.
Het grote genieten. Gevoelens die je nooit meer los zullen laten…
De weg die je een beetje hervormd heeft, leren genieten en relativeren.

Geniet van elke stap op pad naar…jezelf

Buen Camino,

Vorige bericht                                                                          Volgende bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.