Naar huis

9 juli 2011. Weer thuis.

Zaterdagmorgen staan we om kwart over 6 op. Lekker douchen (andere volgorde, tot nu toe steeds ‘s-middags douchen na het wandelen), als we beneden komen staan de uitbater en de taxichauffeur al klaar. We nemen nog een koffie en een croissant, en in een kwartiertje tijd brengt de taxi ons naar het vliegveld. Heel aardige man, spreekt alleen Spaans, en met ons beste Spaans kunnen we praten over de grootte van de stad (A Coruña heeft 240.000 inwoners, Santiago slechts 95.000), over de werkloosheid, de tegenvallende verdiensten. Bij het vliegveld moeten we met ons drieën € 14 betalen, we geven hem een flinke tip. Waarschijnlijk teveel, hij is zo verbouwereerd dat hij ons wil zoenen. 
Ook de check-in op het vliegveld verloopt vlotjes, het is nog rustig, de boarding later gaat ook easy, net als de vlucht zelf. Kort voor 12 uur zijn we op Schiphol, nadat we onze rugzak hebben gepakt lopen we langs de douane, en daar staan ze. Onze geliefden, voor mij Janny, Marlies en Olaf. Janny houdt het niet droog, mij lukt het nog net, Marlies staat druk foto’s te knippen. Dit voelt zo goed om ze weer vast te houden, tegen me aan te drukken. Dit is voor mij warmer dan de aankomst in Santiago.

Mijn tocht naar Santiago is nu echt ten einde, de tocht voor de rest van mijn leven is begonnen. De komende maanden ga ik mijn reisverslagen nalopen op onvolkomenheden, foto’s bij de goede dag plaatsen en van titels voorzien, dat moet uiteindelijk resulteren in een prachtig naslagwerk als blijvende zichtbare herinnering aan mijn tocht. Wat niet zichtbaar is, is de geweldige herinnering in mij, die draag ik de rest van mijn leven bij me.

Voor Janny, Marlies, Paula en Ben, peregrinofrans, Albert, Han, Ton Peterse, Sven, Henk (saforelle) van Driel, Else, Angela, Andre, mijn collega’s van Project Control en FEZ, Henk en Gerrie, Inez, Ana Sotoca, Harry Reinink, Marianne, Cok Roessen, Anneke Bruin, Willem en Catharina, Corrie Lagerweij, en al die anderen die met plezier mijn reisverslagen hebben gelezen: Ontzettend bedankt voor het meeleven tijdens mijn tocht, het lezen van jullie reacties was net zo lekker als het biertje na aankomst op een warme dag.
Marlies, met de kortste reactie, maar ook de mooiste. En ik ben trots op jouw meid. Janny, we hadden gisteren onze eerste geweldige dag van de velen die nog gaan volgen, een heerlijke avond bij Mona.
Peregrino Frans, wiens reacties vaak langer waren dan mijn reisverslag. Gelukkig las ik ze meestal pas de avond erop, zodat de wandeling van die dag nog voldoende verrassingen voor me had. Het geeft wel aan hoe goed Frans geïnformeerd en betrokken is bij de camino.
Henk (saforelle) van Driel, die me geholpen heeft mijn liezen weer soepel te krijgen, bedankt man.
Albert, met name geïnteresseerd in het spirituele van mijn tocht. Ik ga je daar binnenkort graag over spreken. En je hulp vragen hoe jij je fantastische fotoalbum over jouw Aziëreis hebt samengesteld.
Ton Peterse, ook benieuwd naar wat de reis mij geestelijk gebracht heeft. En Ton, kan ik op je rekenen voor een bakkie koffie als ik de tweede vierdaagsedag langs je huis kom?
Paula en Ben, die weten wat wandelen is, ik heb onderweg al weer zin gekregen om in oktober met jullie ons wandelweekend te gaan doen. Maar eerst nog een lekker Duits biertje op ons terras in Zyfflich graag.
Han Lasance, door het project pelgrimswegen in Nederland een goede kennis geworden, ik verheug me op een weerzien.
Mijn collega’s van Project Control en FEZ, die gedurende mijn wandeling mijn werk moesten doen, en ondertussen lazen dat ik lekker aan de zwier was. Bedankt voor jullie collegialiteit, ik kom komende week langs om te kijken hoeveel ellende ik veroorzaakt heb.
Else, ik weet niet of Jacobus iets voor je gaat betekenen, maar ik hoop van wel, je hebt het verdiend.
Ana Sotoca, Spaanse collega van Janny: que es, Marsico? M’explica, por favor.
Henk en Gerrie, van oudsher vrienden van ons uit de motor- en biljartwereld. Gisteren terug van Schiphol ontving ik jullie kaart, wat een timing, en wat een warme kaart. Bedankt.

REACTIES:
10 juli 2011 23:03 | Door: Albert

Harry, geniet van het thuis zijn met je geliefden en ik hoop dat “het afkicken” (hoe ga ik met deze nieuwe rijkdom in het leven van alle dag om?), zonder al te veel pijn en ‘cold turkey’s’ verloopt.
Met hartelijke en bewonderende felicitaties en groet, ook voor Janny. Albert.

15 juli 2011 16:24 | Door: Anja und Michael

Hallo Harry,

an Deinem ersten Tag auf dem Camino haben wir Dich getroffen und nun hast Du es geschafft Well done )!!!

Sei nicht traurig, dass Ihr jetzt keine Pilger mahr seid und freut Euch über eine wunderbare Messe in der Kathedrale mit den riesigen Weihrauchfass. Wenn ich es mir richtig gemerkt habe, fliegen Tom und Jacob morgen nach Hause. Bitte gib Bertus von uns ein Bier aus, denn zu hause bekommt er ja keins mehr ).

Alles Liebe

Anja und Michael

21 juli 2011 08:26 | Door: peregrinofrans

Beste Harry,
Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je een mooie (wandel)dag toe!
2 weken geleden kwam je aan op je eind-, en beginpunt…
Je bent nu weer fysiek helemaal thuis doch het sluimert nog af en toe in je hoofd.
En de 4daagse herinnert je weer aan die mooie tijd.
Ik schreef tijdens je wandeling zaken op meer voor “alle meelopers” dan voor jou. Met name over de route. Bij je laatste foto staat compostela, je bent de a en t vergeten die erachter staan.

Compostelaat
Vertaling van de Compostela Oorkonde

Het Kapittel van deze zegenrijke Apostolische en Metropolitane Kerk van Compostella, zegelbewaarder van het altaar van de Heilige Apostel Jacobus, verstrekt een authentieke oorkonde van het bezoek,

aan alle Gelovigen en Pelgrims uit alle landen ter wereld ,

die uit godsvrucht of krachtens een gelofte naar de kerk komen van onze Apostel, Patroon en titularis van Spanje, de Heilige Jacobus

en maakt bekend aan allen en ieder die dit lezen :

dat De Heer H…. Rullmann

deze allerheiligste kerk uit eerbied godvruchtig heeft bezocht.

Ter bevestiging hiervan geef ik hem deze oorkonde,

voorzien van het zegel van voornoemde kerk,

Compostela, 7 juli 2011.

Het randschrift van het zegel luidt :

Zegel van het Kapittel van de Heilige Jacobus van Compostella

Maandagochtend zat ik in de trein van Arnhem naar Nijmegen en daar zag ik omstreeks 09.30 uur de wandelaars lopen. Ik heb even gekeken of daar iemand een Santiagoshirt droeg maar helaas. Je valt wel op zo. Er bestaat een grote kans dat Hella van der Wijst je zal interviewen. Je hebt al de nodige camera-ervaring, dat moet voor jou geen probleem zijn!

Thuis gaat de echte reis beginnen in jezelf…

Ik wens je nog een mooi pad toe!

Buen Camino,

24 juli 2011 15:15 | Door: Corrie Lagerweij

Wat een heerlijke zondagmiddag heb je me bereid met al je foto’s! Dat was genieten! Dank je wel. Jammer dat bij de spaanse geen echte beschrijving was. Misschien komt dat nog?
Als je het leuk vindt kun je ook mijn site bekijken: http://clagerweij.wordpress.com
Ik ben overmorgen drie weken thuis.
Wat een bofkonten zijn wij hè?
Groet, Corrie

5 augustus 2011 08:28 | Door: Franck

Salut HARRY ? JE PENSE TOUJOURS AUX QUELQUES JOURS OU NOUS AVONS MARCHE ENSEMBLE JUSQU A ST JEAN PIED DE PORT ET LE SEPARATION

je compte poursuivre l an prochain par le chemin du nord en ESPAGNE
amities Franck

30 oktober 2011 08:53 | Door: Frans verbunt

Van harte gefeliciteerd Harrie,je hebt het gedaan.
De voldoening moet groot zijn,je hebt een prachtige tocht volbracht,en veel nieuwe vrienden gemaakt.
De herinneringen zullen voor altijd een onderdeel van je leven blijven.
Misschien ontmoeten we elkaar nog eens. Je weet maar nooit.
ik heb genoten van je verhalen
Bedankt voor dat.
Pelgrimfrans.

21 december 2011 00:26 | Door: peregrinofrans

Beste Harry,
Het is inmiddels alweer een tijd gelden dat jij op de Camino Frances liep. Ik heb een mooie link voor je.
Ga naar Rtve.es en vul bij buscar het volgende in:
Nuestros Caminos a Santiago

geniet nog maar eens van die mooie beelden

vriendelijke groet,

Vorige bericht                                                                            Volgende bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.