Dag 7, naar Grand-Saint-Bernhard 12 km

31 mei, naar Gran-San-Bernard 12 km

Prachtig weer voor de klim naar 2.473 meter. Gistermiddag heeft het nog een tijdje geregend met een beetje onweer, maar vanmorgen dus weer helder. 

Meteen Bourg-Saint-Pierre uit gaat het al fout. We lopen via een brug over een diepe kloof en houden volgens de pijlen rechts aan. De gids zegt dat we naar beneden lopen en door weidegebied komen, wij gaan echter omhoog over een breed pad langs de rotswand??? Afijn, we zien al snel de stuwdam van Lac des Toules liggen en kunnen via een steil slingerpad erboven komen. Daar ontmoeten we Norbert uit Neuss, die helaas direct uitgebreid verhaalt van zijn tochten naar Santiago en zo het stereotype beeld dat van de Duitsers bestaat bevestigt. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo. Hij volgt de VF nog 10 dagen en vliegt vanaf Milaan naar huis. 

We genieten volop van het landschap, zien een paar keer Murmeltiere, ook van dichtbij. Op de rand van een bergwei houden we pauze met een mueslireep. Op de verdere klim komt ons een Zwitserse wandelaarster tegemoet. Tot l’Hospitalet kunnen we de route volgen, vanaf daar moeten we verder via de straat. Er ligt teveel sneeuw op de route en doorgaan is te gevaarlijk. Vanaf l’Hospitalet is het nog 4 km tot de Col, het laatste stuk naar de straat moeten we over een sneeuwveld. Op de passtraat ontmoeten we de 3 Amerikanen die we in Martigny al zagen. Zij lopen zonder rugzak en laten de bagage vervoeren. Ik stop vaak even voor een adempauze, maar gestaag gaat het verder omhoog en de sneeuwmuren langs de weg worden steeds hoger. Om half een zijn we boven en melden ons in het hospice van deze kloosterherberg. In de 11e eeuw door Bernhard van Aosta gesticht en sinds de 12e eeuw het hele jaar door bewoond door Augustijnen die reizigers opvangen. Een Belgische vrijwilligster schrijft ons in, we krijgen een kom welkomsthee en daarna soep en brood met kaas. Op de 4e verdieping hebben we een kamer met 4 bedden, tot nu toe zijn we de enige. In de knusse eetzaal praten we met 2 Italianen die vanaf Piacenza naar Canterbury fietsen. Tegenover onze kamer zijn de WC en douches, onze was gaat in een wasmand om alles eens lekker door de machine te laten doen. Bij het Col café drinken we een biertje, in het klooster bekijken we de kerk en de schatkamer. Om 18.15 uur gaan we naar de Vespers in de onderkerk, een uur later volgt de warme maaltijd. 

Morgen lopen we iets lager Italië binnen.NAAR VOLGENDE VERSLAG                    TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.