28 September 2018: Naar Soto de Luiña 13 km

De directe camino naar Soto de Luiña is 11,2 km maar ik loop de variant over Cudillero, ruim 13 km. Volgens de gids een van de aardigste havenplaatsjes van Asturias, maar de 7 km lange weg via Cudillero is steil, vermoeiend en landschappelijk weinig interessant. Eigenwijs als ik ben wil ik daarover mijn eigen mening vormen. En daarvan krijg ik geen spijt!
Als ik iets na 8 uur buiten kom is het grijs, de grond is vochtig, de lucht voelt klammig aan. Het regent niet, maar het zou me niet verbazen als dat zo begon. Lekkere temperatuur om te wandelen. Hoewel de stoep langs de doorgaande weg wat smal is, is het goed te doen, na 2 km wandel ik al Cudillero binnen.
In Cudillero meteen steiler naar zeeniveau afdalen.
Ondertussen speur ik ook naar een open bar voor mijn ontbijt. Leuke straatjes met gekleurde huizen,
ik besluit eerst door te lopen naar het eindpunt bij de haven.
Echt een leuk plaatsje! Nog erg rustig zo vroeg, een paar marktkramen worden opgebouwd. In bar El Rincón de Taty bestel ik koffie met een bocadillo, 2 grote stukken, een voor direct en een in de rugzak. 
De asfaltweg Cudillero uit is inderdaad steil en weinig spectaculair, maar ik heb het er graag voor over. Onderweg in Villademar loop ik langs een fraai buitenverblijf.
Hier doe ik iets niet goed, of de route is gewoon onduidelijk, ik kom in ieder geval iets eerder uit op de N-632 dan volgens mij de bedoeling is. Dat is op zich geen probleem, maar hier is de N-632 afgesloten, en de route door Rellayo is onduidelijk. Ik loop eerst vast op een doodlopend pad naar een erf, weer terug, dan wijst iemand met een kruiwagen mij de juiste weg. Een even verder staan weer de officiële caminopijlen. De route loopt onder de snelweg door.
Dan krijg ik in de buurt van La Magdalena uitzicht op de Playa Concha de Artedo.
De route blijft op hoogte en loopt door bosachtig gebied langs beekjes, mooi wandelen richting Mumayor.
Dan kom ik in het verstilde boerenbergdorpje Mumayor, een bar kun je hier wel schudden.
Dat wordt een pauzeplekje op een bankje iets verderop, met een prachtig uitzicht. Met brood en water, prima.
Terwijl ik aanstalten maak om weer verder te gaan komen net de 3 Vorarlbergers langs, ik besluit aan te haken en samen lopen we op naar Soto de Luiña.
Zij willen hier de bus nemen naar Cadavedo, 20 km verder. Ik slaap hier in het al geboekte Hostal Paulino, meteen na de brug rechts. Het is pas 12.15 uur, maar inchecken is geen probleem, eerst buiten een biertje op het terrasje. Daarna met de sleutel naar binnen, een 1p-kamer met groot bed, wastafel, met gedeelde badkamer ernaast. Voor € 15 perfect! Er is nog niemand anders, dus ik ga lekker douchen en mijn wasje doen, dat in de tuin kan hangen. Even het centrum verkennen, maar dat stelt weinig voor.
Ik zoek het terras op bij Bar Ecu, bestel een Cerveza en 2 pincho’s voor € 1,50 per stuk. Dat blijken echter grote stukken brood met serranoham en chorizo te zijn, had ik niet verwacht, zoveel voor zo weinig geld. Het is inmiddels half 3, dus rustig blijven doorkauwen. 
Begin van de avond zoek ik in het centrum de supermercado op voor een appel en een fles water. Bij Bar Ecu eet ik later een eenvoudige hamburger, dat is genoeg vulling. Ik vermaak me best zo in mijn eentje op een terras of in een bar, beetje lezen, schrijven, om me heen kijken, af en toe een praatje. Janny gebeld vanaf het terras, daarna naar de kamer terug. Ik heb hetzelfde gevoel als enkele jaren geleden, mijn lijf presteert beter dan vorig jaar, ik krijg ’s avonds alweer zin in de etappe van morgen!

TERUG NAAR VORIGE DAG                         VERDER NAAR VOLGENDE DAG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.