26 augustus: Van Portela de Tamel naar Ponte de Lima 24,3 km

Om 6.45 uur eruit, de meesten zijn al druk bezig, het grote licht is aangegaan. Gisteravond heeft Michael bij de bakker die langs kwam 6 broodjes gekocht, en belegd met in de herberg gekochte boter en kaas. Vanmorgen lekker fris uit de koelkast, één voor nu met een bekertje automaatkoffie, één voor straks onderweg.
We beginnen met een dalend en stijgend parcours door de natuur en af en toe een dorpje, in een dal verderop horen we “onze” klok uit Portela de Tamel om 9 uur zijn bekende deun spelen. Na 5 km kom ik bij de middeleeuwse brug Ponte das Tábuas.

Bord Ponte das Tábuas

Bord Ponte das Tábuas

Ponte das Tábuas

Ponte das Tábuas

Ponte das Tábuas

Ponte das Tábuas

Een klein stukje verder mijn 1e pauze bij een bar in Balugães, alleen een grote koffie dit keer. Voor de bar moest ik even naar links van de route af, vandaar dat ik hierbinnen geen andere pelgrims tref, maar alleen plaatselijke bevolking. Binnen, want het miezert, soms wat harder. Poncho al een keer aan gehad en weer uit, want het is niet koud, en met de poncho aan word je dan toch nat van het zweten. Zodra ik de bar uitstap blijkt het harder te regenen, dus toch maar de poncho aan, ook om mijn heuptas en de rugzak droog te houden. Na 12 km kom ik in Vitorino de Plães bij een mooi kerkje.

Kerkje Vitorino de Plães

Kerkje Vitorino de Plães

Op de hoofdstraat aangekomen stop ik bij een bar om een cola te drinken en een broodje te eten. Na de pauze weer verder, ik passeer een mooi stenen bruggetje.

Onderweg

Onderweg

Afgezien van het trieste weer is de route vandaag best aangenaam, afwisselende natuur, rustige dorpjes met aanmerkelijk minder verkeer dan de afgelopen dagen.

Mooi onderweg

Mooi onderweg

Mooi onderweg

Mooi onderweg

Als ik de steile klim naar de hoogte van Portela eenmaal gehad heb zijn het nog 9 km naar Ponte de Lima.

Hoe lang nog?

Hoe lang nog?

Bij Facha kom ik langs een kleine kapel rechts, terwijl links een soort kruisbeeld staat van een pelgrim uit tegels gemaakt.

Blauwe pelgrim

Blauwe pelgrim

Kort daarna hou ik in Campo Nova een 3e pauze, cola en een snickers, en omdat het net harder gaat regenen als ik weer wil gaan, nog een cola. In een van de dorpjes voor Ponte de Lima zie ik dan een nis met een pelgrim achter tralies, niet maatgevend hier hoop ik.

Achter tralies

Achter tralies

In het nevelige miezerweer arriveer ik rond half 3 in Ponte de Lima, de Ponte Velha over de Lima is indrukwekkend en de massa geparkeerde auto’s ervoor ook.

Binnenkomst Ponte de Lima

Binnenkomst Ponte de Lima

Jammer! Het is gelukkig een echte voetgangersbrug.

Oude voetgangersbrug

Oude voetgangersbrug

Op de brug een welkomstbeeld voor pelgrims.

Op de brug: pelgrims welkom

Op de brug: pelgrims welkom

Aan de andere kant van de brug staat rechts de toren da Cadeia, waarin de toeristeninfo zetelt.

Toren da Cadeia

Toren da Cadeia

Op deze oever aangekomen loop je zo op de herberg af,

Herberg in Ponte de Lima

Herberg in Ponte de Lima

deze heeft liefst 60 bedden verdeeld over 3 kamers. Plastic over de matras, geen kussens en dekens. Net als de andere pelgrims willen we het liefst naar binnen, de natte zooi uitdoen, ons opfrissen etc.

Wachten in de regen

Wachten in de regen

Helaas gaat de herberg pas om 16 uur open. Gevolg is dat een opeenhoping ontstaat van wachtende pelgrims, die straks vrijwel tegelijkertijd naar binnen gaan, een douche willen, hun kleren willen wassen. Continu filevorming dus. In de bar ernaast gaan we eerst maar een biertje drinken, tot we eindelijk naar binnen mogen.

Pure noodzaak, onze wachttijd doden

Pure noodzaak, onze wachttijd doden

Er staan inmiddels meer dan 30 pelgrims te wachten, bij groepjes van 5 wordt er ingeschreven en doorgelaten. Ik kom terecht op de 2e verdieping op een zaal met 18 eenpersoonsbedden, dat dan weer wel. Op de 1e etage zijn de douches en buitenom, in een hok, kun je je was doen. Buiten drogen gaat niet lukken met dit weer, dus de hele slaapzaal hangt vol met dampende kledingstukken. Dat is nooit droog morgen.
Zoals gebruikelijk heb ik weer last gekregen van liezen die kapot schuren, dus eerst maar ingesmeerd met Saforel en dan een dutje doen. Tegen kwart voor 6 vraagt Michael of ik meega eten in het centrum, in een beetje miezerweer lopen we weer over de mooie brug met zicht op het oude deel van de stad.

Terug over de brug naar het centrum

Terug over de brug naar het centrum

Aan de overkant ligt het mooie plein, dat nu helaas alleen lege terrasjes laat zien.

Nat, lege terrasjes

Nat, lege terrasjes

We willen eten bij restaurant Gaio dat in de gids genoemd wordt, maar dat opent pas na 19 uur. Zo komen we terecht bij restaurant Mercado, op het overdekt terras.

Terras restaurant Mercado

Terras restaurant Mercado

We eten soep, bacalhau met aardappelen en groenten,

Pelgrimsmenu in Mercado

Pelgrimsmenu in Mercado

en pudding en koffie na. Met een kan rode wijn en brood erbij, voor € 7. Hoe bestaat het! Om 20 uur ben ik terug in de herberg, Michael ging onder zijn paraplu nog een rondje stad doen. Tanden poetsen, lenzen uit, schrale plekken smeren en om half 9 ga ik plat.

NAAR VOLGENDE VERSLAG —- TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.