24 augustus: Van Lavra naar Rates 24,2 km

Goed geslapen vannacht in mijn tweepersoonsbedje. Nog wel een tweede deken over mijn lakenzak, het werd koud. Gelukkig bleek het beddengoed gevrijwaard van bedwantsen, dat blijft altijd een gok. Van de anderen hoor ik niets, en om half 8 loop ik naar de uitgang, van de portier krijg ik mijn credencial terug.
Het is grijs weer, nevelig maar droog. Eerst loop ik terug naar de hoofdstraat van Lavra, dan volg ik de gele pijlen, de gids heb ik voorlopig niet nodig. Al snel loop ik weer over de bekende houten vlonderpaden, die naar een houten brug leiden.

Over houten vlonderpaden

Over houten vlonderpaden

over een houten brug

over een houten brug

Het pad eindigt op het strand, na een stuk door het mulle zand sla ik rechtsaf tussen de rotsen door omhoog naar uitzichtpunt São Paio, maar ja, met deze nevel?

Uitzichtpunt São Paio

Uitzichtpunt São Paio

Kort na het uitzichtpunt verwijdert het pad zich van de kust, eerst door een stukje natuurgebied met struiken, heide, boompjes, Hollands zeg maar. Later meer door stedelijke bebouwing, daarmee is de aantrekkelijkheid van de route meteen een stuk minder, om niet te zeggen teleurstellend. Na 8,4 km neem ik pauze bij een koffiebar in Mindelo, tijd voor koffie en een broodje. Ik heb nog geen andere pelgrims gezien.

In Vila do Conde loop ik even van de route af, rechtdoor het centrum in, omdat volgens de gids de toeristeninfo ook op zondag open is. Niet dus, geen stempel hier, onverrichterzake terug naar de rivier en deze volgend onderlangs het klooster Santa Clara. Bij Toguinha kies ik voor de oudere variant, omdat die langs minder gevaarlijke weggedeelten gaat. Deze 8 km lange variant is minder goed bepijld, op de laatste 2,5 km na, maar aan de hand van de gids moet het te doen zijn. Zo bereik ik kort voor 12 uur Rio Mau, waar ik een 2e pauze neem. In de bar binnen wordt gerookt, dus snel een cola, broodje en Lion gekocht en naar het terras. Ik heb er nu 17,5 km opzitten.

De laatste 4 km gaan gelukkig weer door de natuur, een mooi bos, waar ik met nog 2,5 km te gaan op de oorspronkelijke route kom. Vanaf hier is die erg goed met gele pijlen aangegeven. Ik loop Rates binnen en kom bij de Igreja de São Pedro met daarachter een mooi pleintje.

Igreja de São Pedro in Rates

Igreja de São Pedro in Rates

De Praça dos Forais in Rates ...

De Praça dos Forais in Rates …

Links van de kerk loopt de route verder en komt uit op de Praça dos Forais met nog een klein kerkje.

... met kerkje en toren

… met kerkje en toren

Nog 600 meter en ik ben bij de gemeentelijke herberg, het is inmiddels 14.00 uur.

Ingang van de herberg in Rates

Ingang van de herberg in Rates

Een deur door naar een binnenhof, sanitaire ruimten beneden, 3 slaapkamers boven met elk ongeveer 12 bedden.

Mijn bed, rechts achterin

Mijn bed, rechts achterin

Ook boven een mooie zitkamer, een keuken en een extra toilet en wastafel. Op de binnenplaats voldoende waslijnen. Boven in de gang verscheidene Jacobusversierselen, ook een wandkaart met de diverse camino’s erop.

In herberg, wandkaart met camino's

In herberg, wandkaart met camino’s

Op slaapkamer 1 en 2 zijn al veel bedden bezet, waarschijnlijk pelgrims die de directe route van Porto naar Rates gelopen hebben. Op slaapkamer 3 kies ik een onderbed uit, de hospitalera schijnt vanavond te komen. Na het douchen en kleren wassen ga ik rusten op bed, totdat er 3 Duitsers binnen komen. Het zijn de 3 die als eersten een tent hadden in Lavra, en die ik op hun verzoek op de foto zette. Even gedaan met de rust, na 10 minuten ga ik in dit langgerekte dorp op zoek naar een bar en een biertje. Ongeveer 600 meter verderop zit een café/bar/bakkerij, met de TV luid aan. Geen terras hier, dus biertje binnen en dagboek schrijven met TV-commentaar. Daarna maak ik mijn rondje dorp af, en ontdek dicht bij de Praça dos Forais nog een restaurant met bar, de Macedo Bar, al aangekondigd in de herberg. Hier kunnen we vanavond goed gaan eten.

Met de Duitse vrienden, 2 onbekende vrouwen en de eigenaar van de Macedo

Met de Duitse vrienden, 2 onbekende vrouwen en de eigenaar van de Macedo

Terug in de herberg weer even op bed, er komen steeds meer pelgrims, alle 3 kamers boven lopen vol, dan gaat ook de 4e kamer beneden open. Om 18 uur komt de hospitalera, we krijgen een mooie stempel, de herberg is trouwens donativo. Kort daarna komt Jürgen binnen, behoorlijk uitgewoond. Hij werd vanmorgen pas om 10 uur wakker, is bovendien in Vila do Condes bij de brug verkeerd gelopen en heeft zeker 4 km extra gemaakt. Hij gaat snel douchen, dan gaan we samen met Michael eten in de Macedo bar. Ik neem een pizza, van de eigenaar krijgen we na ons maal nog een glas portwijn. Terug in de herberg gauw het bed klaar maken, sommigen liggen al op een oor, 21 uur.

NAAR VOLGENDE VERSLAG —- TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.