22 Augustus 2014: via Schiphol naar Porto

De intercity van 8.27 uur vanaf Nijmegen CS levert mij rechtstreeks af op Amsterdam-Schiphol, om 9.59 uur. Geen vertragingen, geen oponthoud, volop tijd over dus. Ik besluit direct mijn rugzak in de flightbag te verpakken en deze in te checken. Zelf nog even door het poortje, geen gepiep dit keer, en kort daarna zit ik in de buurt van gate C14 aan de koffie bij Café Comema. Anderhalf uur lezen tot de boarding begint.

Keurig op tijd om half 4 Nederlandse tijd/half 3 Portugese tijd landen we in Porto. Ik spreek even met een andere Nederlandse pelgrim die in de buurt van het vliegveld een overnachting heeft, misschien zien we elkaar nog op de caminho. Volgens mijn gids moet je met de bus naar het centrum van Porto kunnen, maar eenmaal buiten bij de bushaltes word ik daar geen wijs uit. Dan maar met de metrotram. Die is redelijk snel gevonden, een kaartje uit de ticketautomaat is lastiger. Gezien het aantal wachtenden is vragen snelle dan zelf uitzoeken, dus een Portugees stel helpt mij met het kopen van een ticket naar Porto Trindade, zone 4, € 1,90. Omdat ik geen OV-chipkaart heb (de Portugese equivalent daarvan dan), toetsen zij eerst in dat ik voor € 0,45 een soort magneetkaart krijg, die trouwens voor meer reizen gebruikt kan worden. Voor vertrek nog even valideren à la onze NS-incheckpaaltjes, en we kunnen. Op het perron twijfel ik welk spoor, en vraag 2 Portugese dames ernaar. In de metro hangt een duidelijk overzichtskaart met alle tussenstations, en op een display wordt het eerstvolgende station aangegeven. Erg eenvoudig dus.

In Porto ligt station Trindade erg gunstig, het is slechts 10 minuten lopen naar mijn geboekte pension Residencial Portuguesa aan de Travessa Coronel Pachego 11. Hier heb ik een kamertje op de 3e verdieping met klein badkamertje, basaal, maar slechts € 20. En free wifi.

De rugzak weggezet en dan voor een paar uur het centrum verkennen. Net als in Andalusië zie je ook in Porto veel gebouwen met mooi tegelwerk (azulejos) op de gevels of in hallen. En omdat het gebouwd is op heuvels die vanaf de Rio Douro omhoog lopen zijn er veel hellende straten en steegjes.

Veel hellende straatjes in Porto centrum

Veel hellende straatjes in Porto centrum

Ik kom o.a. bij de Igreja das Carmelitas, in dezelfde straat zit in een smal pand de prachtige boekhandel Livraria Lello, waar helaas binnen geen opnamen gemaakt mogen worden. Veel tegelwerk, glas in lood en een fraaie houten trappartij.

Boekhandel Lello

Boekhandel Lello

Verder het Museu Hist. Natural en de Torre des Clérigos. Ik daal langzaam af richting de rivier en kom op een uitzichtpunt (miradouro) met zicht op de Ponte de D. Luis I,

Ponte de D. Luis I

Ponte de D. Luis I

Zicht vanaf Ponte de D. Luis I

Zicht vanaf Ponte de D. Luis I

de Igreja San Francisco en op de Sé Catedral.

Zicht op Catedral Porto

Zicht op Catedral Porto

Bij de kathedraal

Bij de kathedraal

Eenmaal beneden slenter ik over de oeverpromenade Rua Cais da Ribeira langs de Douro met zijn vele terrasjes en restaurants, weer omhoog naar de kathedraal en verder naar de Muralha Fernandina. Vanaf hier kun je goed op de Ponte de D. Luis I komen; voetgangers en tram gaan bovenlangs, autoverkeer rijdt eronder.
Na de brug daal ik de Escada das Verdades af,

De Escadas de Verdad

De Escada das Verdades

en meer trappen naar de rivier

en meer trappen naar de rivier

de trappen der waarheid terug naar de kade. Langs de Mercado Ferreira Borges omhoog over de Rua Mouzinho Silveiza tot ik bij het zeer mooie station São Bento kom. Prachtig wat een tegelwerk binnen in de hal! Geen foto’s maar alleen op film.

Langs de Igreja Congregados kom ik op de Praça da Liberdade,

Praça da Liberdade

Praça da Liberdade

waar ik bij een steakhouse eerst een lekker biertje drink, en dan een peperbiefstuk met frites en sla eet, heerlijk. Een coupe ijs met 3 zelfgekozen bolletjes ijs en nog een glaasje rode wijn terwijl ik mijn dagboek bijwerk, het is hier goed zitten. Ik mag in totaal € 18,80 afrekenen voor een biefstuk, een coupe ijs, 1 grote bier en 2 glazen rode wijn. Toch een bescheiden prijs voor Porto.

Porto is een mooie stad, maar na een uur of vijf rondsjouwen hier ben ik overstelpt met de drukte, het lawaai van het verkeer, en verlang ik naar de natuur. Morgen dus geen extra dag Porto maar starten met de caminho, de kustvariant naar Lavra.

NAAR VOLGENDE VERSLAG —– TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.