20 en 21 april 2018: nagenieten in Santiago, en terug naar huis

Het ontbijt vrijdagmorgen in San Martín Pinario kost € 6 en is het geld zeker waard, een uitgebreid ontbijtbuffet staat er. Dan gaan we de kathedraal bekijken: de crypte met het gebeente van Jacobus, de trap op naar het beeld van Jacobus om dat te omhelzen, de verschillende kleinere kapellen. Enkele zijn wegens onderhoud gesloten, voor Janny is het allemaal prachtig dit de eerste keer te zien, hoewel ze later aangeeft bij eenvoudigere kerkjes zonder die overdadige pracht en praal meer contact met het geloof te voelen. Een kaarsje opsteken lukt hier wel, zij het elektrisch licht. Volgens mij hangt er ook niet de originele botafumeiro, maar een lichtere. Nog een keer de mooie Puerta Santa fotograferen,

Puerta Santa

dan lopen we naar de Huiskamer der Lage Landen. Daar een tijdje gepraat met de oude en nieuwe gastheer/gastvrouw, en een pelgrim die al 6 weken onderweg is geweest. Janny heeft nu al zo’n band met de stad opgebouwd dat ze aangeeft t.z.t. wel een keer een periode als gastpaar in de huiskamer te willen werken.

wandkleed in de Huiskamer, door vrijwilliger gemaakt

pelgrimsbeeldje Huiskamer

Na een bakkie koffie wordt het tijd terug te gaan naar de kathedraal voor de mis van 12 uur. Door haar katholieke opvoeding kan Janny een aantal stukken van de mis die in het Latijn zijn volgen, zelfs het Onze Vader in het Spaans. Langs mij gaat het af. Na de mis wordt er geen botafumeiro geslingerd, jammer voor Janny. Ook zaterdag niet, als we om half 1 nog naar binnen gaan en tot het eind van de mis blijven.
Met enige regelmaat komen we in het centrum Michaela en Maria tegen, dus het wordt tijd samen op de foto te gaan:

met Michaela en Maria

Die middag lopen we door de meest mooie straten van het centrum, bezoeken de markthallen aan de Rúa das Ameas, en halverwege de middag strijken we neer op een terras aan de Praza de Mazarelos voor een caña en een bocadillo. Goed weer, niet te koud en niet te warm, lekker veel leven op de terrasjes.
Later die middag gaan we naar het park Alameda, hier ben ik nog nooit geweest, dus erg leuk om iets nieuws te ontdekken. Heel levendig hier met studenten. We lopen de heuvel op via de Paseo de Santa Susanna waar achter het kerkje (gesloten) met haar naam een beeldengroep staat:

in park Alameda

in park Alameda

We voelen ons als de twee van het beeld:

samen

Vanaf de galerij boven hebben we een mooi uitzicht op de noord/westelijke kant van Santiago:

een andere kant van Santiago

Als we via de Paseo de Ferradura weer richting centrum naar beneden lopen krijgen we een prachtig uitzicht op de kathedraal:

geweldig!

Een stad om verliefd op te worden (ik was het al):

een prachtige plek met dit mooie weer

Iemand van de groep Nederlanders maakt nog een foto van ons:

in ons hart

Via de Rúa de San Clemente en de Rúa de Trindade lopen we een stuk lager parallel aan de kathedraal naar de Iglesia de San Francisco:

Rúa de San Clemente

De Rúa da Trindade is ook zo’n mooi stil straatje aan de rand van het centrum:

Rúa da Trindade

Wat een weldadige rust hier:

sssst

We kruisen de Rúa das Hortas, waar de Camino Finisterre loopt:

Rúa das Hortas

Dan komen we bij de San Francisco kerk

ingang San Francisco kerk

met een bijzonder beeld van Jacobus:

Jacobus in de San Francisco kerk

Via de klim van de Rúa do Val de Deus komen we weer in het centrum bij San Martín Pinario uit:

omhoog nar het centrum

Vanavond gaan we in de Rúa do Franco eten bij een ook voor mij onbekende tapasbar, A Taberna do Bispo, die zag er vanmiddag heel aardig uit, én het was druk binnen. Eerst zoekt Janny twee tapas voor ons uit,

heerlijk, met een goed wijntje

daarna ga ik nog wat uitzoeken:

voor Janny de rijst, voor mij de coquille

We sluiten af met een Tarta de Queso:

heerlijk!

We genieten in optima forma van alles hier in Santiago. Nog een bakkie koffie met een 43 in bar Casino, terug over de Praza do Obradoiro, maar helaas weer geen La Tuna, het regent af en toe ook licht. Dan maar een foto van de kathedraal bij avondlicht:

mooi verlicht

De torens zijn mooi opgeknapt de laatste jaren.
Deze camino is het enige wat er voor Janny aan ontbreekt, geen La Tuna en geen slingerende botafumeiro. Welke betere redenen kun je hebben om nog eens terug te komen?

ZATERDAG 21 APRIL

We vliegen vanmiddag om 17.50 uur, dus we hebben nog een groot deel van de dag om rond te kijken. Na het ontbijt gaan we naar het museum van de kathedraal:

de moeite waard, pelgrimsprijs € 4

Ons was sinds ons verblijf hier al opgevallen, dat de grote klok niet bepaald zuiver klinkt. Misschien volgt hiermee ook nog een restauratie, want de klokken in het museum zien er niet beter uit:

oude klokken

Vanaf de galerij op de 3e verdieping is goed te zien hoe mooi de torens van de façade opgeknapt zijn, ze ogen weer mooi licht:

prachtig gerestaureerd

Vanaf de balustrade hier heb je mooi uitzicht op de Praza do Obradoiro met alle drukte van een zaterdagmorgen, en op het beeld van Jacobus op het dak van de Pazo de Raxoi tegenover de kathedraal:

Jacobus matamoros

Nog even een blik vanaf de balustrade op de Rúa do Franco

blik op de Rúa do Franco

en dan wordt het tijd onze spullen van de kamer in San Martín Pinario te halen, vóór 12 uur moeten we uitchecken. Nog een laatste blik uit ons kamerraam op de Travesas das Duas Portas onder ons,

Rúa das Duas Portas

en een blik naar rechts,

blik richting San Francisco kerk

en dan gaan we. We kunnen de rugzakken tegen een bonnetje in bewaring geven en later die middag ophalen. Nog wat slenteren door de mooie straten, oorbellen voor Janny kopen, koffie drinken, en later lopen we met onze rugzak richting Praza de Galicia waar de bus naar het vliegveld gaat. We nemen de bus van 15 uur, voor € 3 zijn we 40 minuten later op het vliegveld. Het inchecken gaat hier snel, een pelgrim moet zijn houten stok inleveren, mag niet als handbagage mee. Om 18.50 uur landen we al in Madrid, binnen 20 minuten zijn we bij de juiste gate voor onze vlucht naar Schiphol de boarding is nog niet eens begonnen. Om 22.15 uur landen we op Schiphol, onze rugzak komt behoorlijk snel van de transportband, en buiten hebben we weer snel de bus naar P3. De auto is zo gevonden, en om 00.15 uur staan zijn we al thuis.

Het was een perfecte camino, begonnen met een regendag, maar achteraf veel beter weer gehad dan waar we op hadden durven hopen. Janny is haar eerste camino goed bevallen, aardige Spanjaarden ontmoet, veel moois gezien. Jammer dat haar knie niet helemaal in orde is, daar moet binnenkort maar eens een arts naar kijken. De kans is groot dat ze nog een keer meegaat, voor mij was het een groot plezier dat zij er zo van kon genieten.

TERUG NAAR ETAPPESCHEMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.